Αρχή Δομή Μόνιμες επιτροπές Επαγγελματικών Θεμάτων

Επαγγελματικών Θεμάτων

Υπεύθυνος από τη Δ.Ε.- Γεώργιος Παπαδήμος

Επιμελητής

Τσελεπή Αννέτα, Πολιτικός Μηχανικός

Αναπληρωτής Επιμελητής

Χουρίδου Παρασκευή, Χημικός Μηχανικός

Μέλη

  1. Ιντζές Κωνσταντίνος, Αρχιτέκτων Μηχανικός
  2. Κατσάνης Παναγιώτης, Πολιτικός Μηχανικός
  3. Κιοσσές Ιωάννης, Αρχιτέκτων Μηχανικός

 

Για να ενημερωθείτε σχετικά με τη δράση της επιτροπής δείτε περισσότερα εδώ.

 

Μ.Ε. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

 

Τα μέλη του ΤΕΕ, προερχόμενα από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα, που προωθούνται συνήθως μέσα από τους επαγγελματικούς συλλόγους. Η δράση των Συλλόγων ενισχύεται από το ΤΕΕ, στα πλαίσια της δημιουργίας συνθηκών πολυφωνίας και πλουραλισμού. Στην σύγχρονη συγκυρία, υπάρχουν θέματα επαγγελματικής μορφής γενικών αρχών και φιλοσοφίας που αφορούν σημαντικό αριθμό μηχανικών ή και το σύνολο τους.  Έχουμε θέματα Ελεύθερων Επαγγελματιών , Δημοσίων Υπαλλήλων , Μελετητών , Εργοληπτών κτλ. Είναι φανερό ότι το ΤΕΕ πρέπει να έχει λόγο στην διασφάλιση του ρόλου των μηχανικών ως κοινωνικών υποκειμένων σε όλους τους τομείς.

Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε ζητήματα προβλημάτων που γεννώνται από την άσκηση του επαγγέλματος στους μαζικότερους χώρους των μηχανικών και στο πολυπληθέστερο αντικείμενο που είναι ο χώρος μελέτης και κατασκευής κτηριακών κυρίως έργων, δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα.

  • Ασφαλιστικό και Φορολογικό . Μετά την δυσμενή εξέλιξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού/ασφαλιστικού νόμου με τις αστοχίες, τα λάθη και τις παλινωδίες που δημιουργούν απίστευτη σύγχυση και αβεβαιότητα για το αύριο, το τμήμα μας θα συμμετέχει και θα στηρίξει τις αποφάσεις των κεντρικών Οργάνων του ΤΕΕ στην κατεύθυνση που και εμείς, ως περιφερειακό τμήμα, έχουμε ήδη ζητήσει. Εξ άλλου έχουν μείνει άλυτα πολλά θέματα που πρέπει να διευθετηθούν:

-Η μείωση των εισφορών και της φορολογίας ώστε να προστατεύεται το κρίσιμο όριο των εύλογων δαπανών διαβίωσης, όπως αυτό ορίζεται από Ετήσια Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

-Ο συμψηφισμός των εισφορών της ειδικής προσαύξησης με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των Μηχανικών.

-Η διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών ασφαλίστρων του Κλάδου Υγείας, για το διάστημα που δεν είχαν κάλυψη λόγω οφειλών.

-Η κάλυψη υγείας μέσω της Ασφαλιστικής Ενημερότητας Έργου.

-Η κατά περίπτωση ειδική αντιμετώπιση ασφαλισμένων με σοβαρά και επείγοντα προβλήματα υγείας με οφειλές.

-  Η διαφύλαξη της εγγυοδοσίας .

-Η διαρκής παροχή δυνατότητας ένταξης των ασφαλισμένων σε ρύθμιση των οφειλών τους χωρίς προσαυξήσεις με δόσεις έως το 20% του εισοδήματος τους.

  • Λειτουργία δημόσιας διοίκησης και νέες διοικητικές δομές (π.χ. παρατηρητήριο δόμησης κλπ), θέματα γραφειοκρατίας και διόγκωσης της.

Για την προσέγγιση των παραπάνω η Δ.Ε. θα επικεντρωθεί στην επίλυση θεμάτων που απασχολούν την καθημερινότητα του μηχανικού όπως:

-Ξεκαθάρισμα του νομοθετικού χάους που κρύβει παγίδες και δεν μας αφήνει να εργαστούμε παραγωγικά, έντιμα και με ασφάλεια

-Την λειτουργία των υπηρεσιών (ΥΔΟΜ, Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Δασαρχεία, Φορείς διαχείρισης εθνικών πάρκων, Αρχαιολογικές Υπηρεσίες κλπ) οι οποίες συχνά ενεργούν αυθαίρετα αναγκάζουν τους συναδέλφους σε άσκοπες ενέργειες που ροκανίζουν τον εργάσιμο χρόνο. Παράλληλα μέσα από το ξεκαθάρισμα της νομοθεσίας, αλλά και μέσω νομοθετικής υποστήριξης των συναδέλφων υπαλλήλων να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την ανασφάλεια στην εφαρμογή της νομοθεσίας, που είναι το κύριο αίτιο που τους κάνει να συμπεριφέρονται γραφειοκρατικά και με υπερβολικές απαιτήσεις για την κάλυψή τους.

-Την κατάρτιση των εκπροσώπων του ΤΕΕ που συμμετέχουν στα διάφορα όργανα που σχετίζονται με τα ιδιωτικά έργα (ΣΥΠΟΘΑ, Σ.Α. κλπ) ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τυχόν αυθαίρετα διατυπωμένες απόψεις από τα άλλα μέλη, αλλά και τον έλεγχο των εκπροσώπων από την ΔΕ ώστε να μην εκφράζουν αυθαίρετες και προσωπικές απόψεις τους.

Για την υλοποίησή τους θα πρέπει:

  • Θα γίνεται συστηματική και καταιγιστική υποβολή ερωτημάτων σε αρμόδια υπουργεία υπηρεσίες κλπ. καθώς και υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων για τροποποιήσεις διατάξεων.
  • Παρεμβάσεις σε υπηρεσίες με υποδείξεις αλλά και νομοθετική υποστήριξη.
  • Επιλογή εκπροσώπων με κριτήριο την γνώση του θέματος, επιμόρφωσή τους μέσα από σεμινάρια, ημερίδες κλπ., υποχρέωσή τους να ενημερώνουν την ΔΕ για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν στα όργανα που συμμετέχουν και να ζητούν τις απόψεις της, απολογισμός τους ανά διαστήματα.
  • Λειτουργία Υπηρεσιών εξυπηρέτησης κοινού και μηχανικών.
  • Μητρώο Μελετητών - Κατασκευαστών (Δημόσια και Ιδιωτικά Έργα) και Δημιουργία Μητρώων.
Εγγραφείτε στη λίστα για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό
Ακολουθήστε μας

facebook.png twitter.png rss_feed.png