Αρχή Δραστηριότητες Εκδηλώσεις Εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του ΤΕΕ – Θράκης, Κομοτηνή, 14-1-2010

Εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του ΤΕΕ – Θράκης, Κομοτηνή, 14-1-2010

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας.

Η εκδήλωση για τη φετινή χρονιά, διοργανώθηκε στην πόλη της Κομοτηνής στο Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ το Σάββατο 9 Ιανουαρίου με μεγάλη συμμετοχή των μελών του επιμελητηρίου, παρουσία φορέων του τόπου και εκπροσώπων τους.

Μεταξύ των επισήμων παρευρέθηκαν οι: Γεώργιος Πεταλωτής υφυπουργός στον πρωθυπουργό και βουλευτής Ν. Ροδόπης, Θεοδώρας Κόκλα Γ.Γ. περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Γεώργιος Μηνόπουλος πρόεδρος Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έρβου, Άρης Γιαννακίδης νομάρχης Ροδόπης, Γεώργιος Παυλίδης νομάρχης Ξάνθης, Αθανάσιος Καραμπίνης αντιπρύτανης, Παναγιώτης Σγουρίδης τέως αντιπρόεδρος της Βουλής και τέως βουλευτής Ν. Ξάνθης, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κατσιμίγας αναπληρωτής νομάρχη, Δημήτριος Κοτσάκης δήμαρχος Κομοτηνής, Κυριάκος Αμούτζας δήμαρχος Ιάσμου, Αναστάσιος Παπαγιαννάκης αντιδήμαρχος Μαρώνειας, Δημοσθένης Νταλκαρανίδης υποδιοικητής της 29ης Ταξιαρχίας και άλλοι. Χαιρετισμό έστειλαν ο βουλευτής Ν. Ροδόπης και πρώην υπουργος Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης και οι βουλευτές Ν. Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος και Γεώργιος Ντόλιος.

Την πίτα ευλόγησε ο πρωτοσύγκελος Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος εκ μέρους του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνού.

Το ΤΕΕ-Θράκης, έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια, να βραβεύει στην εκδήλωση αυτή, μαθητές από τη Θράκη που αρίστευσαν στις εισαγωγικές εξετάσεις στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας. Φέτος οι μαθητές που βραβεύτηκαν είναι ο Ιωάννης Στεφανής από την Κομοτηνή που εισήχθηκε με 19.760 μόρια στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχ/κών του Α.Π.Θ. και η Γεωργία Θεοδοσιάδου από την Ξάνθη που εισήχθηκε στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Δ.Π.Θ. με 19.337 μόρια. Τα βραβεία απέδωσαν ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας Ζαχαρίας Τσαπνίδης και ο Αντιπρόεδρος Αναστάσιος Αναγνώστου αντίστοιχα.

Το τυχερό φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε η κόρη του συναδέλφου Δημήτριου Σιδέρη και της ευχόμαστε κάθε ευτυχία και επιτυχίες στη ζωή της.

Στην καθιερωμένη ομιλία του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής και ευχήθηκε χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους παρευρισκομένους. Ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή του περιφερειακού τμήματος καθώς αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάθροιση μηχανικών αλλά και ευρεία παρουσία των εκπροσώπων των φορέων της περιοχής μας, παρέχει τη δυνατότητα του άμεσου απολογισμού του έργου του ΤΕΕ-Θράκης καθώς επίσης και το προσδιορισμό δράσεων για τη νέα χρονιά. 

Ο κ. Παπαθανασίου, έκανε έναν απολογισμό των δράσεων και του έργου του τμήματος για την Διοικούσα Επιτροπή, δεδομένου ότι στις 25 Απριλίου 2010 θα διεξαχθούν εκλογές για τα όργανά του, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της θητείας της υπάρχουσας Διοίκησης, επιτεύχθηκαν βασικές επιδιώξεις του Τμήματος, που η υλοποίησή τους χρονοτριβούσε για μεγάλα διαστήματα. Μεταξύ αυτών είναι η αποπεράτωση των εργασιών αποκατάστασης του κτιρίου του ΤΕΕ στην Κομοτηνή, η μίσθωση γραφείων στην Ορεστιάδα τα εγκαίνια των οποίων έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως και η δημιουργία και εγκατάσταση στο διαδίκτυο της ιστοσελίδας του τμήματος. 
Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι θέσεις του ΤΕΕ-Θράκης είναι ενιαίες, σαφείς και τεκμηριωμένες και ζήτησε στήριξη και αξιοποίηση του τεχνικού κόσμου της Θράκης από τους φορείς και την πολιτεία, θέτοντας τις τοπικές αρχές προ των ευθυνών τους αν δεν αντιληφθούν ότι η αδυναμία αποκατάστασης των νέων μηχανικών στο τόπο καταγωγής τους αποδυναμώνει το επιστημονικό δυναμικό και αποσυνθέτει τον κοινωνικό ιστό και τόνισε ότι «το ΤΕΕ-Θράκης θα αναλάβει να συντάξει και να υποβάλει σύντομα στις αρχές της Αυτοδιοίκησης, μία επεξεργασμένη δέσμη προτάσεων ενίσχυσης του τεχνικού κόσμου της περιοχής».

Για τον Αγωγό Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολης ο πρόεδρος είπε ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης του έργου, σε όλα τα στάδια της κατασκευής και λειτουργίας του, και η επεξεργασία των καινούργιων δεδομένων που θα προκύπτουν να είναι συνεχής από τον σχεδιασμό του και καθ’ όλη την διάρκεια λειτουργίας του. Τα Συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας, αποφασίσθηκε να ανακοινωθούν σε Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, σε σύντομη ημερομηνία που θα προσδιορισθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό και βουλευτής Ν. Ροδόπης κ. Πεταλωτής μεταξύ άλλων είπε: «Η σημερινή κυβέρνηση βλέπει την κρίση σαν μία πρόκληση, σαν μία ευκαιρία να αλλάξουμε ως κράτος, ως πολιτεία, ως οικονομία και ακόμη και ως κοινωνία. Σε αυτά στοχεύουμε, σε αυτά στοιχιζόμαστε όλοι μας, ζητώντας τη στήριξή σας. Και επειδή δε θέλω να είμαι μόνο θεωρητικός, θα σας πω ότι φέτος, σε αυτόν το δύσκολο και μεταβατικό προϋπολογισμό προβλέψαμε και αυξημένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Γιατί γνωρίζουμε ότι χωρίς δημόσιες επενδύσεις δε μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη. 

Γνωρίζουμε πολύ και καλά και τα επαγγελματικά προβλήματα των μηχανικών αλλά και τα θεσμικά προβλήματα και ζητήματα που έχει ο κατασκευαστικός κλάδος. Ένας κλάδος που πριν μερικά χρόνια ήταν η ατμομηχανή της ανάπτυξής μας και κατάντησε σήμερα να είναι από τους τελευταίους κλάδους σε ρυθμό ανάπτυξης, όταν θα μπορούσαμε να κάνουμε πραγματικά άλματα και σε αυτόν τον τομέα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το τι κράτος έχουμε, τι στοχεύσεις έχουμε ως κυβέρνηση, πως αυτό το κράτος επιτρέπει να γίνονται επενδύσεις, να υπάρχει παραγωγικότητα, να υπάρχει κατασκευή και δυστυχώς, εκεί σκοντάφτουμε στις τεράστιες χρόνιες παθογένειες που τις γνωρίζουμε όλοι.

Όταν έχουμε ένα ΕΣΠΑ, ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα βοηθούσε όχι απλώς να βγούμε από την κρίση, αλλά να μη μπούμε καν σε αυτή την ιδιόρρυθμη κρίση της χώρας μας, είμαστε σήμερα στο 2010, με χρονική διάρκεια του ΕΣΠΑ από το 2007 έως το 2013, έχουμε να επιδείξουμε απορροφητικότητα μόλις 3,1%. Υπολείπεται δηλαδή άλλο 97%. Κατανοούμε λοιπόν ότι έτσι δε μπορούμε να πάμε μπροστά. 

Αυτόν τον τεράστιο χρόνο, ο οποίος χάθηκε, προσπαθούμε να αναπληρώσουμε και γι’ αυτό λέω ότι χρειάζονται άλματα. Άλματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευθύνη όλων μας. Πολιτείας και πολιτών».

Στον χαιρετισμό της η Γ.Γ. της περιφέρειας ΑΜΘ, αφού έδωσε τις ευχές της στους συναδέλφους μηχανικούς ανέφερε τα εξής: «Βρίσκομαι ξανά στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησα σαν φοιτήτρια του Δ.Π.Θ. της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, και είμαι εδώ, για να αποδώσω ένα κομμάτι της γνώσης και της εμπειρίας που πήρα από το εκπαιδευτικό ίδρυμα της περιοχής σας. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε μία καλή συνεργασία και εύχομαι σε όλους καλή χρονιά».

Ο Νομάρχης Ξάνθης Γεώργιος Παυλίδης επαίνεσε το έργο του επιμελητηρίου, έθεσε τη Νομαρχία Ξάνθης στη διάθεση του τμήματος για μια υγιή και εποικοδομητική συνεργασία. και τόνισε: «Η Θράκη συνεχίζει να χρειάζεται την προσοχή της πολιτείας, ο τόπος χρειάζεται να στηριχθεί ακόμη περισσότερο, γιατί δυστυχώς οι περιφερειακές ανισότητες ολοένα και εντείνονται και συνεπώς το άνοιγμα του πλούτου του κέντρου με την περιφέρεια και τη δική μας περιοχή γίνεται μεγαλύτερο». Πρότεινε να διατεθούν ταχύτατα οι πόροι του ΕΣΠΑ σε έργα, σε ανάπτυξη και μέσα από την κυκλοφορία του χρήματος, την επιτάχυνση αυτής για να δούμε καλύτερες μέρες».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας, αναπληρωτής Νομάρχη Ροδόπης τόνισε ότι ο ρόλος των μηχανικών ήταν και θα είναι πάντοτε καθοριστικός στην ανάπτυξη του τόπου και αναφερόμενος στην πρόκληση του νέου χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το Νοέμβριο του 2010 θα έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές και ακόμα και σήμερα δε γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου βαθμού και ποιο θα είναι το δευτεροβάθμιο διοικητικό σχήμα της αιρετής περιφέρειας. Είναι μία περίοδος όπου θα υπάρξει διαβούλευση και προβληματισμός και νομίζω ότι ο ρόλος που θα πρέπει να έχει το Τεχνικό Επιμελητήριο είναι πολύ σημαντικός στη διαμόρφωση του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, πρώην αντιπρόεδρος τη Βουλής και βουλευτής Ν. Ξάνθης, πρότεινε το ΤΕΕ-Θράκης να στοχεύσει σε τρεις άξονες: «Ο πρώτος άξονας είναι ότι θα πρέπει να έχει λόγο στο νέο Καπποδίστρια και στη νέα περιφερειακή δομή της χώρας. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να αγωνισθεί και να προωθηθεί το κτηματολόγιο, βασικό, αγροτικό και αστικό, γιατί αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη, πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε άυλες υποδομές. Και το τρίτο που θα πρέπει να βάλει στην ατζέντα του το παράρτημα της Θράκης είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσει η οργανωμένη δόμηση». 

Ο αντιπρύτανης κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε στον κυρίαρχο ρόλο του μηχανικού και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δύο είναι τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν και που έχουν και εθνικό ρόλο. Ανόρθωση της οικονομίας και περιβάλλον. Και τα δύο, νομίζω, ότι περνάν από εμάς τους μηχανικούς. Γιατί δε νοείται ανάπτυξη και ανόρθωση της οικονομίας χωρίς να υπάρχει έργο και χωρίς να παρέμβουν οι μηχανικοί».

Τους χαιρετισμούς του απηύθυνε και ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, πρόεδρος του Τμήματος Αν. Μακεδονίας ευχόμενος το 2010 να είναι ένας χρόνος όπου θα αντιμετωπισθεί με επιτυχία η οικονομική κρίση και θα ξεπεραστούν τα προβλήματα του κλάδου.

Λήψη αρχείου: Ομιλία προέδρου στην εκδήλωση κοπής πίτας 2010

Λήψη αρχείου: Πρόσκληση για την κοπή πίτας 2010

Τόπος εκδήλωσης: Κομοτηνή