Αρχή Δραστηριότητες Εκδηλώσεις Επιστημονική ομιλία με θέμα: Δυνατότητες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Αλεξανδρούπολη, 18-12-2009

Επιστημονική ομιλία με θέμα: Δυνατότητες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Αλεξανδρούπολη, 18-12-2009

«Δυνατότητες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων-
Τα Σκουπίδια δεν είναι για Πέταμα»


Επιστημονική Ομιλία του ΤΕΕ-Θράκης
18 Δεκεμβρίου 2009, Αλεξανδρούπολη

Εισηγητής: Δημήτρης Δερματάς
Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής - Διευθυντής ΔΙΑΑΜΑΘ


Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, διοργάνωσε Επιστημονική Ομιλία με θέμα «Δυνατότητες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - Τα Σκουπίδια δεν είναι για Πέταμα».

Η εκδήλωση διεξήχθη στις 18 Δεκεμβρίου 2009 στην Αλεξανδρούπολη.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης, ο αντινομάρχης Έβρου κ. Ατζανός, ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Νίκος Γρηγοριάδης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Δήμου Σουφλίου κ. Πασχάλης Κακαλής και η αντιδήμαρχος Σουφλίου κα Πασχαλίνα Σταϊκάκη.

Ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Δερματάς, διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ο οποίος ανέπτυξε διεξοδικά τους τρόπους διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ο κύριος άξονας της ομιλίας μου θα είναι το ότι τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα και πάνω σε αυτό, θα δώσω το γενικό πλαίσιο για τον σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Σήμερα, τα σκουπίδια τα οποία δεν ανακυκλώνονται, στην καλύτερη περίπτωση καταλήγουν στα ΧΥΤΑ της περιφέρειάς μας ή σε ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης απορριμμάτων, όπως είναι οι ΧΑΔΑ και οι χωματερές. Στην περιοχή μας, υπάρχουν πάρα πολλές χωματερές και αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα. Πρέπει να έρθουμε σε ένα επίπεδο που να κλείσουν όλες και η υγειονομική υπηρεσία να προχωρήσει σε λύσεις ανατρεπτικές. Η σελίδα που προσπαθούμε να αλλάξουμε αφορά την ανακύκλωση με ξεχωριστή συλλογή και κάδους, δηλαδή διαλογή στην πηγή, την οποία και ευελπιστούμε στα επόμενα χρόνια να την καλυτερεύσουμε και να έχουμε παραπάνω ρεύματα. Σημαντικό είναι επίσης, να μη γίνονται μεγάλα δρομολόγια απορριμματοφόρων ώστε, να μην ξοδεύεται τόση βενζίνη και μην να εκπέμπονται τόσοι πολλοί ρύποι. Σημειώνω εδώ, ότι ένα από τα προγράμματα τα οποία θα βελτιώσουν την στάση όλων μας, είναι αυτό της οικιακής κομποστοποίησης που στόχο έχει να μειώνει τα σκουπίδια πριν βγουν από το σπίτι μας».
Το ΤΕΕ-Θράκης, εκπροσώπησαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, Δημήτρης Πετρίδης και Κική Μιχαλοπούλου. 

Η κα Μιχαλοπούλου, στην ομιλία της ανέφερε ότι το Επιμελητήριο είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στα περιβαλλοντικά θέματα και τόνισε τα εξής: «Στην περιοχή μας η καταστροφική για το περιβάλλον ανεξέλεγκτη απόρριψη των αστικών απορριμμάτων σε χωματερές, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο να χαθεί η εγκεκριμένη επιδότηση του Έργου και της επιβολής στην Τοπική Κοινωνία προστίμων από την Ε.Ε. το οικονομικό κόστος των οποίων θα μετακυλισθεί στους κάτοικους της περιοχής, επιτάσσουν την άμεση υλοποίηση, έστω και με κάποιες ανεκτές τροποποιήσεις, του αναθεωρημένου Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης».

Λήψη αρχείου: Δυνατότητες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, κ. Μιχαλοπούλου

Τόπος εκδήλωσης: Αλεξανδρούπολη

Εγγραφείτε στη λίστα για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό
Ακολουθήστε μας

facebook.png twitter.png rss_feed.png