Αρχή Δραστηριότητες Εκδηλώσεις Η επαναστατικότητα της σκέψης του Einstein, Κομοτηνή, 25-05-2009

Η επαναστατικότητα της σκέψης του Einstein, Κομοτηνή, 25-05-2009

Με διοργάνωση του ΤΕΕ Θράκης

Επιστημονική Ομιλία στην Κομοτηνή με θέμα:
«Η επαναστατικότητα της σκέψης του Einstein»
και ομιλητή τον Νίκο Λυγερό


Η κατάθεση της αθωότητας του επαναστάτη του 20ου αιώνα

«Αν υπάρχει κάποιος σήμερα σαν και εκείνον, είναι λίγο δύσκολο, γιατί είναι όλα σύγχρονα και δεν υπάρχουν αναγκαστικά πειράματα που αναδεικνύουν την ορθότητα της θεωρίας τους.»

Νίκος Λυγερός«…εμείς στην Ελλάδα έχουμε την τάση να μπερδεύουμε ακόμη και την επανάσταση με την εκτόνωση. Στην επανάσταση, πρέπει κάποιος να πεθάνει. Αλλά πρέπει και κάποιος να γεννηθεί. Ο ριζοσπαστικός, δεν έχει ανάγκη να ξαναγεννηθεί. Αρκεί να πεθάνει.»

Νίκος Λυγερός
Tο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ διοργάνωσε στην Κομοτηνή, την Δευτέρα 25 Μαΐου 2009, στην Αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης στην Κομοτηνή (Παρνασσού 6), Επιστημονική Ομιλία, με θέμα: «Η επαναστατικότητα της σκέψης του Einstein». Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής και Επιστημονικός Σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα και στην εφαρμογή στις μέρες μας της σκέψης του Αϊνστάιν, αυτού του σπουδαίου φυσικού που σημάδεψε την ιστορία του 20ου αιώνα.


Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Νίκος Παπαθανασίου, τόνισε ότι η επιστημονική αυτή εκδήλωση, εντάσσεται σε μία νέα κατεύθυνση, η οποία θεσμοθετήθηκε με απόφαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης με στόχο την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που να απευθύνονται σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες και όχι αποκλειστικά σε μηχανικούς ή πολιτικούς φορείς.

Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του Αϊνστάιν, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι υπήρξε ο μεγαλύτερος φυσικός του 20ου αιώνα σε θέματα εφαρμοσμένης φυσικής, κάτι που είναι μέσα στο αντικείμενο του μηχανικού. 

Για τον Νίκο Λυγερό, ο πρόεδρος σημείωσε πως η επιλογή του συγκεκριμένου ομιλητή ήταν ένας ακόμη λόγος, για τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Ενός ανθρώπου, όπως είπε, στον οποίο καταγράφουμε μία ισχυρή δραστηριότητα και ένα τεράστιο ενδιαφέρον για τη Θράκη και στην κατεύθυνση αυτή, το ΤΕΕ-Θράκης, ήδη τον θεωρεί πολύτιμο συνεργάτη του.

Ο Νίκος Λυγερος, Πανεπιστημιακός Καθηγητής και Επιστημονικός Σύμβουλος, στην ομιλία του επέλεξε να διαχωρίσει διαχρονικά το πλαίσιο της σκέψης του Αϊνστάιν, το ερεύνησε σταδιακά και παρουσίασε παραδείγματα που αφορούσαν το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, την κβαντική θεωρία της σχετικότητας, την ενιαία θεωρία. Βασίστηκε μόνο στο έργο του Αϊνστάιν τονίζοντας ότι η ομιλία του δεν ήταν μία βιογραφική προσέγγιση αλλά μόνο μελέτη του έργου του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης τόνισε: «Θα μιλήσω για το θέμα της επαναστατικότητας της σκέψης του Αϊνστάιν. Η ιδέα είναι ότι θα διαχωρίσω διαχρονικά πρώτα το πλαίσιο της σκέψης του, θα το κοιτάξω σταδιακά και θα δώσω παραδείγματα που αφορούν τη θεωρεία της σχετικότητας, ενιαία θεωρεία, μέσα σε ένα πλαίσιο που ανήκει στη θεωρεία του Κουν για τις επαναστάσεις των επιστημονικών θεωριών και του Κόπελ, όσον αφορά τη λογική. Θα προσπαθήσω να αναδείξω ότι ο Αϊνστάιν κατάφερε να είναι τουλάχιστον πέντε φορές επαναστάτης, πράγμα το οποίο είναι σπανιότατο στον χώρο της επιστήμης, διότι συχνά όταν κάνουμε ήδη μια επανάσταση είναι πολύ σημαντικό αυτό το πλαίσιο της διάλεξης. Μόνο πάνω στο έργο του θα βασιστώ, δεν είναι βιογραφική προσέγγιση, είναι μόνο μελέτη του έργου».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σήμερα Αϊνστάιν, ο κ. Λυγερός είπε: «Αν υπάρχει κάποιος σήμερα σαν και εκείνον, είναι λίγο δύσκολο, γιατί είναι όλα σύγχρονα και δεν υπάρχουν αναγκαστικά πειράματα που αναδεικνύουν την ορθότητα της θεωρίας τους».


Ο Ν. Λυγερός για τη συμμετοχή του Αϊνστάιν στις επιστήμες αναφέρει τα εξής:

«Το 1879 στις 14 Μαρτίου γεννήθηκε ο Albert Einstein στην πόλη OULM της Γερμανίας. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μόναχο, όπου ο πατέρας του διηύθυνε μια μικρή ηλεκτρομηχανική επιχείρηση. Το 1896 σπουδάζει στο ομοσπονδιακό πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Εκεί αφιέρωνε όλες τις ανάπαυλές του στη μελέτη προβλημάτων και ιδιαιτέρως στη στατιστική θεωρία της κίνησης, στην ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, βασισμένη στην υπόθεση ΚΒΑΝΤΑ του φυσικού PLANCK, στη θεωρία της περιορισμένης σχετικότητας που τροποποίησε τους νόμους της Νευτωνικής Μηχανικής και υπέδειξε την ισοδυναμία της Μάζας και της Ενέργειας. Από το 1916 άρχισε να δημοσιεύει τη θεωρία του της βαρύτητας και των γενικών νόμων, που το 1919 βρήκαν μια ένωση στη θεωρία της γενικής σχετικότητας. Το 1921 του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ στη Φυσική. Η επιρροή του στη σύγχρονη φυσική είναι απέραντη. Η μεταβολή που προκάλεσε στην ιστορία της επιστήμης μπορεί να συγκριθεί με αυτήν του Νεύτωνα. Η θεωρία της σχετικότητας κλόνισε τη φιλοσοφική σκέψη εκείνης της εποχής. Οι θεωρίες του Einstein αποδεικνύουν ότι το δικό μας Σύμπαν έχει τέσσερις διαστάσεις, ότι είναι τελειωμένο, αλλά χωρίς όρια, ότι το διάστημα είναι κυρτωμένο από τη Μάζα, ότι σε ένα τέτοιο διάστημα δύο παράλληλες ευθείες κόβονται και ότι μία ευθεία γραμμή γυρίζει στο αρχικό της σημείο. Συχνά μπορούμε να ακούσουμε σε μία συζήτηση ότι ο Einstein είναι ένοχος για το έγκλημα της ατομικής βόμβας. Παρόλο ότι δεν είμαι σιωνιστής, πιστεύω ότι αυτή η μεγαλοφυΐα αδικείται με τούτα τα λόγια, διότι ο Einstein το 1945 αντιτάχθηκε στην κατασκευή της ατομικής βόμβας και αποσύρθηκε επίσημα στην επιστημονική δραστηριότητα. Ελπίζω ότι αυτή η διευκρίνιση θα γίνει αποδεκτή από όλο τον κόσμο σαν μήνυμα της αθωότητας του Einstein, εκείνου του ανθρώπου που πάντα θέλησε να χρησιμοποιηθούν τα έργα του προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας που με πάθος αγάπησε ο Albert Einstein.
Πηγή: www.lygeros.org
Νίκος Λυγερός
Πανεπιστημιακός Καθηγητής – Επιστημονικός Σύμβουλος
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Ο Νίκος Λυγερός είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία. Ως ερευνητής κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Στρατολογικού, στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας. Δημοσίευσε περισσότερα από 3600 άρθρα πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, νοημοσύνης, εκπαίδευσης, μαθηματικών, φυσικής, μυθολογίας, θρησκείας, ιστορίας, αρχαιολογίας, κινηματογράφου, ζωγραφικής, μουσικής, πολιτικής, κοινωνιολογίας, στρατηγικής, management, οικονομίας. Έχει ιδρύσει την οργάνωση «The Pi Society» στην οποία για να εγγραφεί κάποιος πρέπει να έχει IQ 176 και πάνω, βαθμούς νοημοσύνης που σύμφωνα με στατιστικές αντιστοιχεί σ' έναν άνθρωπο στο εκατομμύριο.

Λήψη αρχείου: Τοποθέτηση προέδρου ΤΕΕ - Ομιλία για τον Αινστάιν

Λήψη αρχείου: Εισήγηση κ. Λυγερού

Τόπος εκδήλωσης: Κομοτηνή

Εγγραφείτε στη λίστα για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό
Ακολουθήστε μας

facebook.png twitter.png rss_feed.png