Αρχή Δραστηριότητες Εκδηλώσεις Οδική Ασφάλεια - Ποιος φταίει; Τροχαία ατυχήματα και τρόποι αντιμετώπισης, Ξάνθη, 13-11-2009

Οδική Ασφάλεια - Ποιος φταίει; Τροχαία ατυχήματα και τρόποι αντιμετώπισης, Ξάνθη, 13-11-2009

Οδική Ασφάλεια - Ποιος φταίει;
Τροχαία ατυχήματα και τρόποι αντιμετώπισης

 

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009, Ξάνθη

Ομιλητής της εκδήλωσης:

Στέλιος Ευσταθιάδης
Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος
Μέλος του ΠΟΑ του ΤΕΕ

Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ διοργάνωσε Επιστημονική Εκδήλωση με θέμα «Οδική Ασφάλεια – Ποιος φταίει; Τροχαία ατυχήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους». Ένα θέμα που μας αφορά όλους και ως πεζούς και ως οδηγούς, αλλά κυρίως ως ενεργούς πολίτες.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009 και κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Στέλιος Ευσταθιάδης, Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τη Μελέτη και Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Παπαθανασίου «η εκδήλωση εντάσσεται στις δραστηριότητες εκείνες που αποφάσισε η Αντιπροσωπεία του Τμήματος, για ανάπτυξη θεμάτων που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα των Μηχανικών αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν μεγαλύτερη κοινωνική απήχηση και ενδιαφέρον» και τόνισε ότι «η συμπεριφορά των οδηγών θεωρείται η κυριότερη αιτία θνησιμότητας στα τροχαία ατυχήματα εξαιτίας των υψηλών ταχυτήτων, της κατανάλωσης αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, της κούρασης, της οδήγησης χωρίς ζώνη ασφαλείας ή χωρίς κράνος προστασίας».
Τα τροχαία ατυχήματα είναι ένα από τα κύρια αίτια θανάτου παγκοσμίως

και στο 85% των χωρών του κόσμου δεν υπάρχει επαρκής νομοθεσία για το αυξανόμενο πρόβλημα των θανάτων και τραυματισμών που προκαλούν, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην πρώτη του παγκόσμια έκθεση για την ασφάλεια στους δρόμους, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2009.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα 2008-2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2008, στην Ελλάδα, οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνοί απ' ότι παγκοσμίως και καταγράφονται ως πρώτη αιτία θανάτου για τα άτομα ηλικίας έως 40 ετών. Παρατηρούνται 2.000 θάνατοι, 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένοι κατά μέσο όρο το χρόνο. Από τους νεκρούς και τους τραυματίες, το 1/3 είναι παιδιά. Το τραγικό αυτό γεγονός γίνεται ακόμα χειρότερο αν υπολογίσει κανείς ότι, πέρα από τους θανάτους, πολλοί από τους τραυματίες μένουν ανάπηροι, και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Η χώρα μας κατέγραψε τοα το 2008 1.550 νεκρούς παρουσιάζοντας απόκλιση σε ποσοστό 50% από το στόχο που είχε θέσει για το 2010, στο πλαίσιο Πανευρωπαϊής εκστρατείας για μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.
«Στη χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό κενό στο θέμα της οδικής ασφάλειας» επεσήμανε ο κ. Παπαθανασίου προσθέτοντας ότι το κενό αυτό ανέλαβε να καλύψει το ΤΕΕ με τη σύσταση το 2005 του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του οποίο ο σκοπός είναι «η παρακολούθηση, η συμβολή και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής υποδομής, του οχήματος και των τεχνικών συνθηκών επιτήρησης της κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους».
Με στόχο λοιπόν την ενημέρωση των μελών του αλλά και της τοπικής κοινωνίας, το ΤΕΕ-Θράκης, διοργάνωσε αυτήν την επιστημονική ομιλία με τον κύριος Ευσταθιάδη, στέλεχος του Παρατηρητηρίου του ΤΕΕ και ένας από τους καταλληλότερους επιστήμονες για την ανάπτυξη του τόσο καίριου αυτού θέματος.

Τόπος εκδήλωσης: Ξάνθη

Εγγραφείτε στη λίστα για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό
Ακολουθήστε μας

facebook.png twitter.png rss_feed.png