Αρχή Ενημέρωση Δελτία τύπου Δελτίο Τύπου με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Αιγείρου για την δημιουργία συντονιστικού οργάνου Φορέων Ν. Ροδόπης με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, 26-10-2005

Δελτίο Τύπου με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Αιγείρου για την δημιουργία συντονιστικού οργάνου Φορέων Ν. Ροδόπης με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, 26-10-2005

Με αφορμή τις δηλώσεις του Δημάρχου Αιγείρου για την δημιουργία συντονιστικού οργάνου Φορέων Ν. Ροδόπης με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής 
το ΤΕΕ Θράκης

1. Χαρακτηρίζει την παράλειψη συμμετοχής του ΤΕΕ Θράκης στην σύνθεση του Συντονιστικού Οργάνου απαράδεκτη και απαξιωτική για τον Τεχνικό Σύμβουλο της Πολιτείας στην περιοχή, και αντιφατική ως προς τους υποτιθέμενους στόχους που διατείνεται ότι επιδιώκει ο εμπνευστής του.

* Απαράδεκτη γιατί αγνοείται ο μοναδικός Μηχανισμός της περιοχής που παράγει αυτοδύναμα τεκμηριωμένη επιστημονική άποψη για τεχνικά, τεχνοοικονομικά και αναπτυξιακά θέματα, με διαφάνεια και αντικειμενικότητα, αποφεύγοντας την εμπλοκή σε πολιτικές σκοπιμότητες στις οποίες αποκλειστικά οφείλεται το αναπτυξιακό έλλειμμα του Νομού. 

* Απαξιωτική γιατί από ένα όργανο δημιουργίας αναπτυξιακής στρατηγικής απουσιάζει ο μοναδικός Δημόσιος φορέας που έχει συσταθεί από το Κράτος να υπηρετήσει την οικονομική κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. 

Ιδιαίτερα, όταν η παρουσία του ΤΕΕ Θράκης σε όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά θέματα της περιοχής υπήρξε άμεση και καθοριστική με λόγο διαυγή και υπεύθυνο.
Η στάση μας στην περίπτωση του κάθετου άξονα για την Βουλγαρία και η αναληφθείσα προσπάθειά μας για την αναστροφή από καταδικαστικό ισόβιο μαρασμό σε αναπτυξιακό εργαλείο των όρων και περιορισμών για την προστασία των υγροβιοτόπων Ξάνθης και Ροδόπης μεταξύ άλλων αποδεικνύουν ότι: 

α. Αντιμετωπίζουμε τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής μας με αντικειμενικότητα και τεκμηριωμένο επιστημονικά λόγο, με αποτέλεσμα οι θέσεις μας να αποτελούν την βάση του προσανατολισμού και διεκδικήσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
β. Στηριζόμαστε μόνο στην επιστημονική μεθοδολογία και γνώση στρατευόμενοι στην προοπτική προόδου της Θράκης αφού παραμερίσουμε προσωπικές απόψεις και πολιτικές αντιλήψεις.
γ. Καταθέτουμε δημόσια τις θέσεις μας ακόμη και στις περιπτώσεις που το κλίμα είναι αντίθετο έως και εχθρικό προς αυτές.

* Αντιφατική γιατί ενώ γίνεται επίκληση της περίπτωσης των Χρυσωρυχείων σαν την μοναδικής αντίστοιχης συντονισμένης δράσης των τοπικών φορέων που λειτούργησε στον Νομό Ροδόπης, αγνοείται το ΤΕΕ Θράκης που διαδραμάτισε πανθολογουμένως πρωταγωνιστικό ρόλο, παρέχοντας επιστημονική στήριξη στις δικαιολογημένες αλλά ενστικτώδεις και ατεκμηρίωτες αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής. 

2. Κρίνει σαν προσχηματική την δυνατότητα πρόσκλησης εκπροσώπων του ΤΕΕ ως εμπειρογνωμόνων από την Συντονιστική Επιτροπή, που μόνο σαν ανεπιτυχή προσπάθεια της εύσχημης αποφυγής των Μηχανικών μπορεί να εκληφθεί. Ταυτόχρονα και προσβλητική για την επιχειρούμενη εξομοίωση του ΤΕΕ με εταιρείες ιδιωτικού δικαίου. 

3. Διατηρεί επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα του εγχειρήματος, για τον λόγο ότι υπεισέρχεται και υποκαθιστά αρμοδιότητες που ανήκουν στον Νομάρχη και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Κεντρική Εξουσία εποφθαλμιά και επαναδιεκδικεί τον ρόλο και τις αρμοδιότητες τους, γεγονός που επιβάλλει την στήριξη και προάσπισή τους από τους Φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν τις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας.