Αρχή Ενημέρωση Δελτία τύπου Δελτίο τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 05-06-2007

Δελτίο τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 05-06-2007

Η οριστική απομάκρυνση των Εταιριών εξόρυξης χρυσού από την περιοχή, οι επιπτώσεις από την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολης και η εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των στερών αποβλήτων, είναι τα θέματα που επιτάσσεται να αντιμετωπισθούν από τους Φορείς της Θράκης σε πρώτη προτεραιότητα στο χρονικό διάστημα που διατρέχουμε. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που εγκυμονούν, απειλούν με τεράστιες και μη ανεστρέψιμες καταστροφές το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Θράκης και επιβάλλουν την συμμετοχή και συνεργασία όλων ανεξαιρέτως των τοπικών δυνάμεων σε ένα κοινό διεκδικητικό μέτωπο. 

Στην κατεύθυνση αυτή το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, παρακολουθώντας συνεχώς και εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σε όλα τα παραπάνω θέματα, έχει συγκροτήσει μηχανισμούς παραγωγής τεκμηριωμένων απόψεων και προτάσεων, προκειμένου αφενός να ισχυροποιηθούν οι θέσεις της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης με επιστημονική αξιοπιστία και σοβαρότητα και αφετέρου να αποκτήσουν οι πολίτες σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση. 

Παράλληλα επισημαίνεται η βάναυση υποβάθμιση του περιβάλλοντος που συντελείται μέσα στον αστικό πολεοδομικό ιστό, όπου διαβιεί το 80% του πληθυσμού της χώρας, της οποίας δράστης και ηθικός αυτουργός είναι οι πολίτες και η Διοίκηση της τοπικής αυτοδιοίκησης αντίστοιχα.

Τεράστια ζητήματα όπως η επίλυση του κυκλοφοριακού, η διατήρηση και επαύξηση του υφισταμένου πρασίνου, ο περιορισμός της ανεξέλεγκτης οπτικής και της περιοδικής ηχητικής ρύπανσης, η διαμόρφωση συνθηκών ασφαλούς και άνετης μετακίνησης των ΑΜΕΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται περιστασιακά όταν δεν υπονομεύονται από κατασκευαστικές παρεμβάσεις κακοσχεδιασμένες δίχως περιβαλλοντική συνεκτίμηση. Αρμόδιοι για την διαχείριση της κατάστασης αυτής είναι οι Δημοτικές Αρχές που καθημερινά καλούνται να αντιμετωπίσουν την αδηφάγο εξάπλωση αυθαιρέτων επαγγελματικών δραστηριοτήτων ιδιωτών σε βάρος των ελάχιστων κοινοχρήστων χώρων, και συνυπεύθυνοι οι απλοί πολίτες για την έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και συμπεριφοράς. 

Για να υπηρετηθεί ο στόχος της καθιέρωσής της παγκόσμιας ημέρας του περιβάλλοντος και για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο ο εορτασμός της, το ΤΕΕ Θράκης προτείνει την ανάληψη από τους Δήμους εξειδικευμένης ετήσιας περιβαλλοντικής παρέμβασης, της οποίας τα αποτελέσματα θα καταγράφονται και θα δημοσιοποιούνται την 5η Ιουνίου εκάστου έτους.

Λήψη αρχείου: Δελτίο Τύπου: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος