Αρχή Θέσεις Αποφάσεις Διοικούσας Επιστολή προς πρόεδρο ΤΕΕ και μέλη Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ (16-05-2007)

Επιστολή προς πρόεδρο ΤΕΕ και μέλη Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ (16-05-2007)

Αριθ. Πρωτ. 2279
Κομοτηνή 16-5-2007

 

ΠΡΟΣ:
Τον Πρόεδρο του ΤΕΕ
κ. Γιάννη Αλαβάνο
Αθήνα

 

Κοιν:
Μέλη Δ/σας Επιτροπής ΤΕΕΣυνάδελφε Πρόεδρε

Η καινοτόμος διεξαγωγή των εκλογών του ΤΕΕ τον Νοέμβριο του 2006 με ηλεκτρονική καταγραφή και καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, υπήρξε μία πρωτοπόρα ενέργεια που το ισοζύγιο των αποτελεσμάτων της, αξιολογήθηκε ως θετικό από τα μέλη της Δ/σας Επιτροπής του Τμήματός μας. 

Παραθέτουμε παρακάτω τις κυριότερες επισημάνσεις μας που εκτιμάμε ότι χρήζουν αντιμετώπισης για την περαιτέρω βελτίωση της διαδικασίας. 

• Η ψηφιακή διεξαγωγή των εκλογών διασφάλισε αδιάβλητο διαδικασία, κυρίως 
από παρεμβάσεις στη σταυροδοσία και αποδείχθηκε ότι επιτάχυνε τον χρόνο καταμέτρησης υπό την προϋπόθεση ότι οι χειριστές θα γνωρίζουν επαρκώς και με άνεση να διαχειρίζονται το σύστημα, και σε κάθε περίπτωση θα έχουν άμεση και διαρκή τεχνική υποστήριξη από τις Κεντρικές Υπηρεσίες. Οι πιεστικοί χρόνοι όμως ενημέρωσης των υπαλλήλων επέτρεψαν ελλείμματα σε εμπεδωμένη γνώση, που στην συνέχεια οδήγησαν σε μικροκαθυστερήσεις της διαδικασίας, κυρίως κατά την πρώτη καταμέτρηση (των ψηφοδελτίων της Κεντρικής Αντιπροσωπείας). Στις επόμενες καταμετρήσεις (Κεντρικό Πειθαρχικό, Περιφερειακή Αντιπροσωπεία, Επιστημονικές Επιτροπές, Περιφερειακό Πειθαρχικό) η ταχύτητα αυξανόταν διαρκώς και θεαματικά, απόδειξη ότι είχαν επιλυθεί τα ερωτηματικά που είχε προκαλέσει η ταχύρυθμος ενημέρωση τους. 

• Αναπτύχθηκε προβληματισμός για την χρησιμότητα της παρουσίας Δικαστικών 
ως Προέδρων των Εφορευτικών Επιτροπών, κυρίως για το μέγεθος της δαπάνης αποζημιώσεώς τους αλλά και του τρόπου συνεργασίας τους με τα άλλα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών και των υπαλλήλων μας.

• Διαπιστώθηκε εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής και ομαλοποίηση της 
ροής της ψηφοφορίας στην Ξάνθη συγκριτικά με προηγούμενες εκλογές, γεγονός που αποκλειστικά αποδίδεται στην λειτουργία για πρώτη φορά δύο Εκλογικών Κέντρων. Σε αντίθεση, στην Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, που διέθεταν από ένα Εκλογικό Κέντρο, επικράτησε καθυστέρηση στην ψηφοδοσία, με συνέπεια την έντονη ταλαιπωρία και αγανάκτηση των συναδέλφων πολλοί από τους οποίους, κυρίως στην Αλεξανδρούπολη, προτίμησαν να εγκαταλείψουν το Κέντρο δίχως να ψηφίσουν. 

Η παραπάνω αιτία συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην εντυπωσιακή αύξηση της αποχής στον Έβρο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ψηφισάντων να είναι ίσος με τον αντίστοιχο της Ροδόπης παρά το γεγονός ότι ο Νομός διαθέτει 30% περισσότερους εγγεγραμμένους Μηχανικούς.

Επειδή θεωρούμε ότι η αποφυγή παρομοίων καταστάσεων για λόγους σεβασμού της αξιοπρέπειας των Μηχανικών και διασφάλισης του κύρους των Εκλογών είναι επιβεβλημένη, είναι απαραίτητο στις επόμενες Εκλογές του ΤΕΕ να λειτουργήσουν δύο Εκλογικά Κέντρα στην Κομοτηνή και αντίστοιχα δύο στην Αλεξανδρούπολη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Παπαθανασίου

Εγγραφείτε στη λίστα για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό
Ακολουθήστε μας

facebook.png twitter.png rss_feed.png