Απεργία του ΤΕΕ στις 10 Φεβρουαρίου 2010, Κομοτηνή

To ΤΕΕ-Θράκης και η ΕΜΔΥΔΑΣ-Θράκης κάλεσαν τα μέλη τους σε αποχή από τις εργασίες τους στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της 10 Φεβρουαρίου που κήρυξαν η Δ.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ΤΕΕ και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. και ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των μηχανικών στο Κτίριο του ΤΕΕ στην Κομοτηνή.

Στην συγκέντρωση προσήλθαν ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α. Ροδόπης –Έβρου κ. Γεώργιος Μινόπουλος και ο Νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης. 

Στους μηχανικούς που παρευρέθηκαν απηύθυναν χαιρετισμό και ανάλυσαν τους λόγους της κινητοποίησης ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νίκος και η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ-Θράκης κ. Αλέκα Πασσοπούλου. 

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύγκλιση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, με μοναδικά θέματα για συζήτηση την διαμόρφωση των θέσεων του Τμήματος για τα ζητήματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού, των επαγγελματικών δικαιωμάτων κα που αποτελούν βασικές διεκδικήσεις της κινητοποίησης. 

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του τεχνικού κόσμου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, λήφθηκε ανεξάρτητα από την Δ.Ε. του ΤΕΕ χωρίς να έχει καμία συσχέτιση με την αντίστοιχη της ΑΔΕΔΥ, εκτός από την σύμπτωση της ημερομηνίας.

Τόνισε επίσης ότι το ΤΕΕ με αυτήν την κινητοποίηση θέλει να στείλει μήνυμα εγρήγορσης προς την Πολιτεία, ώστε να πάψει να βλέπει τα προβλήματα που μαστίζουν την οικονομία και τον τεχνικό κόσμο αποσπασματικά «αξιοποιήστε τους μηχανικούς και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για να γίνουν οι θετικές εκείνες ανατροπές στο οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε στην οικονομική κρίση».

Επισήμανε ότι πυρήνας των αιτημάτων που προτάσσει στην σημερινή απεργία το ΤΕΕ είναι η μείωση που παρατηρείται στην κατασκευαστική δραστηριότητα της Ελλάδας, η οποία άγγιξε το 2009 το 16,5%, ενώ επιστημονικές έρευνες και στατιστικές προβλέπουν μεγαλύτερη πτώση για τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής της.

Η μηχανικοί που συμμετείχαν στην συγκέντρωση μετά από την συζήτηση που διεξήχθηκε κατέληξαν στις παρακάτω διεκδικητικές θέσεις: 
• Σχεδιασμό με ορίζοντα δεκαετίας της πολεοδομικής και οικονομικής στρατηγικής της Χώρας. 
• Αντιμετώπιση της κατασκευαστικής ύφεσης με την υιοθέτηση των προτάσεων του ΤΕΕ και συγκεκριμένα:
Προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας
Ενίσχυση επιδοτήσεων για πρώτη κατοικία
Επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση υφισταμένων κατασκευών
Οικονομική ενίσχυση των τεχνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Αναπλάσεις δημοσίων κοινόχρηστων χώρων 
• Μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση, η οποία έχει δομηθεί στρεβλά.
• Αποτροπή απαξίωσης των Ελλήνων μηχανικών στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματός τους, με αποφάσεις έξω από κάθε διακηρυγμένη πρόθεση στο φορολογικό και ασφαλιστικό ζήτημα.
• Καμία μείωση των αποδοχών των μηχανικών του Δημοσίου.
• Αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ και ενίσχυση του ΠΔΕ .
• Άμεση στελέχωση με διπλωματούχους μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών.
• Κατάρτιση προγραμμάτων παροχής τεχνικών υπηρεσιών με στόχο την απασχόληση των νέων μηχανικών.