29.05.2011

Ημερίδα "Διαχείριση ενέργειας στον αστικό χώρο – Προτάσεις εξοικονόμησης", Κομοτηνή

Το ΤΕΕ-Θράκης, στα πλαίσια της 20ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης «ΘΡΑΚΗ 2011» που πραγματοποιήθηκε από τη ΔΕΘ Α.Ε. στην Κομοτηνή από 26 έως 29 Μαΐου 2011, διοργάνωσε ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Διαχείρηση ενέργειας στον αστικό χώρο – Προτάσεις εξοικονόμησης». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28/5/2011 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο με τη συμμετοχή 100 και πλέον συναδέλφων μηχανικών.

Το πάνελ των ομιλητών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ακούστηκαν τοποθετήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις σε ένα θέμα τόσο επίκαιρο για την εποχή μας, όπως είναι η εξοικονόμηση της ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Αργύρης Πλέσιας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω στον πανευρωπαϊκό σχεδιασμό πάνω στα ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης και τόνισε: «οι ρυθμοί το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά υψηλοί καθώς ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος, έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως έναντι των επομένων γενιών, να διαχειριστούμε καλύτερα και φιλικότερα τα ζητήματα κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και τα ζητήματα περιβάλλοντος».

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι εξής:

Άγις Παπαδόπουλος

Διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός (ΑΠΘ)

«Στρατηγικές διαχείρισης κτηριακού αποθέματος»

Αργυρώ Δημούδη

Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ

«Δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα»

Τάνια ΒεζυριανίδουΑρχιτέκτων Μηχανικός, Msc

«Εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά τον σχεδιασμό:

α. Κτιρίων (νέων και υφισταμένων), β. ανοιχτών χώρων, με βιοκλιματικά κριτήρια»

Γεώργιος ΑγερίδηςΔιδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός,

Διευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΚΑΠΕ

«Δράσεις του ΥΠΕΚΑ: Κτίζοντας το μέλλον»

Ζωή ΧατζηαντωνίουΜηχανολόγος Μηχανικός

«Ορθολογική χρήση Ενέργειας –

Πρακτικές εξοικονόμησης σε εγκαταστάσεις – Εφαρμογές»

Δημήτρης Μπόζης

Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός

«Εφαρμογές Γεωθερμίας για εξοικονόμηση ενέργειας»

Δηλώσεις προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Αργύρη Πλέσια:

«Στα πλαίσια της 20ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης Θράκη 2011, το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την ΔΕΘ έχει οργανώσει μία ημερίδα, με στόχο να ενημερώσει το εμπορικό κοινό που θα παραστεί στην Έκθεση αλλά και τους συναδέλφους μηχανικούς που είναι οι κύριοι εφαρμοστές νέων τεχνολογιών, νέων ιδεών, καινοτομικών λύσεων στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Είναι μία σημαντική προσπάθεια η οποία γίνεται τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα μας έχει μείνει αρκετά πίσω στον πανευρωπαϊκό σχεδιασμό πάνω στα ζητήματα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας. Ευτυχώς οι ρυθμοί το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά υψηλοί καθώς ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος έχουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως έναντι των επομένων γενιών, να διαχειριστούμε καλύτερα και φιλικότερα τα ζητήματα κατανάλωσης ενέργειας και τα ζητήματα περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή, ένα σημαντικό κομμάτι της ενέργειας διατίθεται στη διασφάλιση καλών συνθηκών για τη διαβίωσή μας. Δηλαδή, ζητήματα θέρμανσης, ψύξης κατοικιών, ενέργεια για το ζεστό νερό, μια σειρά τέτοιας μορφής πόρων. Στόχος της σημερινής ημερίδας αλλά και κεντρικό σημείο της φετινής έκθεσης, είναι το να παρουσιαστούν τεχνολογίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αναμορφώσουμε τις υφιστάμενες κατασκευές ώστε να είναι λιγότερο ενεργοβόρες και επίσης να σχεδιάσουμε νέες κατασκευές με πολύ καλύτερα χαρακτηριστικά ώστε να παρέχουν καλύτερες συνθήκες άνεσης στους χρήστες με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Το θέμα ενέργεια και για λόγους επαγγελματικούς αλλά και από την άποψη της ουσίας, είναι ένα σημαντικό αντικείμενο. Πρέπει να ξέρετε ότι η κατοικία πάντοτε αποτελούσε ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς των μηχανικών και με το δεδομένο αυτό η κατασκευή της βρίσκεται σε μία φθίνουσα πορεία στην παρούσα οικονομική φάση, όμως, θέματα αναβάθμισης των υφιστάμενων κατοικιών είναι νομίζω ένα αντικείμενο που γεννάει και το ενδιαφέρον των συναδέλφων και νομίζω ότι η σημερινή συμμετοχή στην ημερίδα αυτό δείχνει».

Δηλώσεις προέδρου ΔΕΚΑΜΑΘ κ. Νικόλαου Χατζόπουλου:

«Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που φιλοξενούμε στον εκθεσιακό μας χώρο και στα πλαίσια της Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2011», μια τόσο σημαντική ημερίδα που αφορά τη διαχείριση ενέργειας στα αστικά κτίρια γιατί πιστεύω ότι η ενέργεια είναι το στοίχημα για τα επόμενα χρόνια. Το πάνελ είναι πάρα πολύ καλό και πιστεύω ότι έχουμε πολλά να κερδίσουμε από μία τέτοια εκδήλωση καθώς θα ακουστούν πολύ σημαντικά πράγματα. Θα ήθελα παράλληλα να πω ότι φέτος το σαλόνι της Έκθεσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό και όσοι το έχουν επισκεφθεί έχουν μείνει ενθουσιασμένοι από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προβάλλονται διότι την πλαισιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Δηλώσεις ομιλητών:

Άγις Παπαδόπουλος

«Είναι δεδομένο ότι καινούρια κτίρια κατασκευάζονται όλο και λιγότερα. Κι αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι πανευρωπαϊκό καθώς υπάρχουν δημογραφικοί και οικονομικοί λόγοι, θέματα επέκτασης των χώρων στα φυσιολογικά τους όρια, κι αυτό σημαίνει ότι βαρύτητα θα πρέπει να δώσουμε στο πως θα διαχειριστούμε τα υφιστάμενα κτίρια. Αυτό είναι και η μεγάλη πρόκληση και το μεγάλο ζητούμενο. Τα ελληνικά κτίρια στην πλειοψηφία τους είναι παλιά, μέτριας ως κακής ενεργειακής απόδοσης και γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να τα βελτιώσουμε. Αυτό προκύπτει τόσο από τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσο και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων. Παράλληλα είναι σαφές ότι αυτό διανοίγει ένα αντικείμενο εργασίας για μηχανικούς και κατασκευαστές δομικών υλικών σε μια αγορά η οποία ταλαιπωρείται έντονα τα τελευταία χρόνια. Επομένως το ζητούμενο είναι πως θα μπορέσει κανείς να προδιαγράψει δράσεις ώστε να είναι τεχνικά αποδοτικές, οικονομικά να έχουν ένα λογικό κόστος για να είναι ανταποδοτικές και να είναι και αποδεκτές από τους χρήστες των κτιρίων για να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Έχουν ήδη υπάρξει δράσεις όπως είναι το εξοικονομώ στο σπίτι, υπάρχει μία μακρά εμπειρία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από σειρά δράσεων στην Ελλάδα μέσω και των Πανεπιστημίων, που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει κανείς να συνθέσει τις τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στην αγορά, τη γνώση που έχουν να συνεισφέρουν οι μηχανικοί μελετητές, τους μηχανισμούς εκείνους χρηματοδότησης όπου αυτό είναι δυνατόν για να ενισχυθούν αυτές οι παρεμβάσεις, αλλά και τις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται γιατί είναι πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειάζεται κατ’ ανάγκη πρόσθετη χρηματοδότηση. Απαιτούνται όμως θεσμικές αλλαγές, για παράδειγμα ο κανονισμός λειτουργίας των κτιρίων ή ο πολεοδομικός κανονισμός. Πρέπει να τα βάλουμε όλα αυτά κάτω, να δούμε τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να έχουμε μία ολοκληρωμένη δράση που να μπορέσει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι μεγάλο το μέγεθος του κύκλου εργασιών που μπορεί να προκύψει εάν το χειριστούμε αυτό σωστά, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις – δράσεις για βελτίωση και αναθεώρηση και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά γρήγορα φυσικά με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και φορέων. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει καθώς κάποια πράγματα δεν επιβάλλονται από νομοθεσίες. Με την ενημέρωση λοιπόν των μηχανικών, των κατασκευαστών και βεβαίως και του κοινού θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη του χώρου των κατασκευών που κατά πολλούς αποτελεί παραδοσιακά τη μηχανή της οικονομίας μας.

Το καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι τα υφιστάμενα κτίρια του δημόσιου τομέα τα οποία είναι οικονομικά ασύμφορα, αν σκεφτεί κανείς τι πληρώνουμε για θέρμανση και κλιματισμό. Ήδη από τη δεκαετία του ’90 είχαμε κάνει έρευνες γι’ αυτόν τον σκοπό και υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες ώστε αν κανείς οργανώσει σωστά αυτό το εγχείρημα μπορεί ξεκινώντας με επενδύσεις χαμηλού σχετικά κόστους να αρχίσει να εξοικονομεί χρήματα. Υπάρχει η δυνατότητα με το καινούριο θεσμικό πλαίσιο για τις εταιρίες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών να συμφωνήσει ένας δημόσιος φορέας με μια ιδιωτική εταιρία, ώστε να κάνει αυτή τις επενδύσεις που απαιτούνται για να βελτιωθεί η ενεργειακή συμπεριφορά και να αποπληρωθεί από την αξία της εξοικονομούμενης ενέργειας. Γίνεται επίσης, μέσα από μια σειρά δράσεων του ΕΣΠΑ όπου το δημόσιο κάνει απευθείας μελέτη. Γενικά, υπάρχουν πολλές δυνατότητες και το ζητούμενο είναι να έχουμε καλής ποιότητας μελέτες, να μπορούμε γρήγορα να τις ενεργοποιήσουμε και να απεμπλακούμε από κρατικές αγκυλώσεις και δυσκολίες που μας ταλαιπωρούν, μια και θέλουμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Αργυρώ Δημούδη

«Στην ομιλία μου θα αναφερθώ κυρίως σε θέματα ενεργειακής πολιτικής στην Ελλάδα και τι δυνατότητες υπάρχουνε για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, κάνοντας μία ανασκόπηση αρχικά του τι καταναλώνουν τα κτίριά μας. Θα δούμε σε τι κατάσταση βρισκόμαστε και από κει και πέρα ποιες είναι οι προκλήσεις αυτή τη στιγμή κυρίως μέσα από τη νομοθεσία και τι προοπτικές υπάρχουν πέρα από την υφιστάμενη νομοθεσία όπως και το τι προβλέπεται να γίνει.

Θα πρέπει να σκεφτούμε πλέον σοβαρά τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για την εξοικονόμηση ενέργειας και θα δούμε κάποιες πολύ απλές αρχές επεμβάσεων στα κτίρια προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτό αφορά και τα υφιστάμενα και τα καινούρια γιατί πλέον και η τεχνολογία υπάρχει, και υπάρχουν και αρκετές δυνατότητες και συστήματα και βασικές αρχές για να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας στους χώρους.

Το ενδιαφέρον διαπιστώνουμε ότι είναι αυξημένο και με όλη αυτή την κινητοποίηση που έχει γίνει με τη νέα ενεργειακή πολιτική και νομοθεσία, ο κόσμος πλέον έχει πληροφορηθεί, έχει αρχίσει να προβληματίζεται σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, να ρωτάει και να ψάχνει λύσεις, κι αυτό είναι σαφώς ένα πολύ καλό μήνυμα προς την κατεύθυνση αυτή».

Τάνια Βεζυριανίδου

«Οι πρώτες έννοιες ενεργειακού σχεδιασμού μπήκανε από το 1985, ενσωματώθηκαν δηλαδή στην πολεοδομική νομοθεσία στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ). Σήμερα, 26 χρόνια μετά, ο ενεργειακός σχεδιασμός αποτελεί αναγκαιότητα. Μέχρι πριν λίγο καιρό, καλός μηχανικός θεωρούνταν αυτός ο οποίος είχε την ευελιξία και τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται το ΓΟΚ. Επίκαιρο το παράδειγμα των ημιυπαίθριων οι οποίοι ήταν ενεργειακά εργαλεία και οι μηχανικοί τα χρησιμοποιούσαν για να ικανοποιήσουν τον πελάτη τους, χωρίς να χρησιμοποιούν παραμέτρους όπως είναι ο προσανατολισμός του κτιρίου, η χωροθέτηση, η φύτευση, στοιχεία δηλαδή που σήμερα λαμβάνουμε υπόψη μας όπως και τα υλικά και τις επιστρώσεις, για να σχεδιάσουμε ενεργειακά. Σήμερα, καλός μηχανικός θεωρείται αυτός που ξέρει να σχεδιάζει ενεργειακά, που ξέρει να χρησιμοποιεί ενεργειακές παραμέτρους και κατά συνέπεια μπορεί να πείθει και τον πελάτη του να αποδέχεται τα οφέλη του ενεργειακού σχεδιασμού. Από το χθες μέχρι το σήμερα, πρέπει να καταφέρουμε ότι δεν καταφέραμε εδώ και 26 χρόνια να κάνουμε. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε».

Γεώργιος Αγερίδης

«Εγώ θα παρουσιάσω ένα νέο πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει και θα προκηρύξει σύντομα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το «Χτίζοντας το μέλλον». Είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλον τον κόσμο και αποσκοπεί στην αναβάθμιση, μικρή ή μεγάλη, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί, υπαρχόντων κτιρίων τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και στον εμπορικό τομέα. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο επιχειρησιακό το ΕΠΠΕΡΑΑ, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ και η διαφορετικότητά του σε σχέση με τα άλλα προγράμματα είναι ότι δεν έχει επιδοτήσεις. Αποβλέπει στην ενημέρωση και στη δραστηριοποίηση τόσο των πολιτών όσο και των εμπορικών, βιομηχανικών κλάδων, ώστε να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από τις υπάρχουσες στην αγορά για τα προϊόντα και τα συστήματα που θα εγκατασταθούν . Οι αναβαθμίσεις αυτές στο τέλος θα ελεγχθούν από το Υπουργείο, άρα το όφελος για τους πολίτες, είτε για τα εμπορικά κέντρα είτε την κατοικία θα είναι πιστοποιημένα προϊόντα και ελεγμένα ότι οι εγκαταστάσεις και τα συστήματα είναι τα κατάλληλα και λειτουργούν σωστά.

Το όφελος των φορέων, βιομηχανιών, εργοστασίων, εισαγωγέων, πολιτών που θα δώσουν αυτά τα προϊόντα, είναι ότι θα προβληθούν από το πρόγραμμα και από το Υπουργείο καθώς θα προωθηθούν στην αγορά πιστοποιημένα προϊόντα και θα ελεγχθεί η δουλειά τους, με στόχο να μην υπάρχουν θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού από κακούς εμπόρους ή κακούς εγκαταστάτες που βάζουν μη πιστοποιημένα προϊόντα και συστήματα.

Στο πρόγραμμα αυτό, δεν υπάρχει περιορισμός. Εδώ είναι ότι θέλει ο καθένας και ότι τον βολεύει χωρίς περιορισμούς τιμής ζώνης. Υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές αλλά ο καθένας μπορεί να επιλέξει πως θα κινηθεί, δηλαδή μπορεί να αλλάξει μόνο τα τζάμια σε ένα οίκημα, ή μόνο τα κουφώματα. Δεν είναι απαραίτητο όπως σε άλλα προγράμματα να απαιτούνται διάφορα πράγματα ώστε το κτίριο να ανέβει μία ενεργειακή κλάση κατά ΚΕΝΑΚ. Οπότε δεδομένου του ότι θα είναι χαμηλότερες οι τιμές, θα είναι υποχρεωτικά πιστοποιημένα προϊόντα και θα γίνει επιπλέον και ο έλεγχος, είναι ένα κίνητρο και μέχρι στιγμής η αγορά δείχνει ότι θα περπατήσει. Παράλληλα, όσοι ποντάρουν σε χαμηλές τιμές και δεν έχουν πιστοποίηση, αυτόματα αποκλείονται. Σημαντικό είναι επίσης πως ότι κόστος καταβάλει ο πολίτης στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, θα έχει μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή στη φορολογική του δήλωση την επόμενη χρονιά σε σχέση με τις υπάρχουσες φοροαπαλλαγές.

Ο κόσμος θα ενημερωθεί και από τη σελίδα που θα δημιουργηθεί καθώς θα μπορεί ο πολίτης εκεί να βρει ποιοι έμποροι στην περιοχή του διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα ενώ παράλληλα θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα παρουσιάσεις και εισηγήσεις, θα βγουν σποτ στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στον Τύπο. Έχει σχεδιαστεί και είναι έτοιμη μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια ώστε να ενημερωθούν όλοι, και οι πολίτες που ενδιαφέρονται αλλά και οι έμποροι και κατασκευαστές για το  πως μπορούν να εμπλακούν και να διαθέσουν τα προϊόντα τους».

Ζωή Χατζηαντωνίου

«Το θέμα μου αφορά την ορθολογική χρήση ενέργειας, δηλαδή πως θα αποκτήσουμε μία ενεργειακή συνείδηση και θα φροντίσουμε, χωρίς να ρίξουμε την ποιότητα της ζωής μας και τις συνθήκες άνεσής μας στους χώρους διαβίωσης, στα σπίτια μας και στη δουλειά, να μην κάνουμε σπατάλη ενέργειας με κάποιες απλές πρακτικές. Να μην αφήνουμε για παράδειγμα ανοιχτά ή σε stand by λειτουργία τις ηλεκτρικές συσκευές κάτι που μπορεί να επεκταθεί και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις θέρμανσης και φωτισμού, ώστε να μάθουμε πως μπορούμε με μια καλή συντήρηση, να βλέπουμε τη λειτουργία τους, να βλέπουμε τις μονώσεις στα συστήματα θέρμανσης κλπ. και να κάνουμε μία εξοικονόμηση.

Παράλληλα, στις νέες εγκαταστάσεις και στα νεόδμητα κτίρια, να γνωρίσουμε  πώς να επιλέξουμε έτσι τα υλικά μας ώστε να περιορίζουμε τις ανάγκες σε φορτία. Κάνοντας για παράδειγμα καλές μονώσεις στους τοίχους μας περιορίζουμε την ανάγκη σε φορτία θέρμανσης ή ψύξης και επιλέγοντας πιστοποιημένα ηλεκτροτεχνικά υλικά εξοικονομούμε ενέργεια. Αυτό σημαίνει οικονομία για κάθε νοικοκυριό, οικονομία σε ενεργειακούς πόρους, και προφανώς προστασία του περιβάλλοντος.

Τρόποι για να επιτύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας είναι το να ξεκινήσουμε από απλά πράγματα όπως από το να ελέγξουμε τις μονώσεις μας σε ένα δίκτυο θέρμανσης, αν χρειαστεί για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε τον καυστήρα μας και να πάρουμε έναν νέας τεχνολογίας, ακόμα περισσότερο αν χρειαστεί να αντικαταστήσουμε τον λέβητά μας και να επιλέξουμε πιστοποιημένο με βαθμό απόδοσης μεγαλύτερου του 92%. Τα υλικά αυτά δεν έχουνε διάρκεια ζωής απεριόριστη και κάθε φορά που θα αντικαθιστούμε κάτι θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΕΝΑΚ, δηλαδή να είναι πιστοποιημένα με τις νέες προδιαγραφές. Μπορούμε εύκολα στους χώρους που μένουμε με κάποιες κινήσεις να τους αναβαθμίσουμε ενεργειακά όπως το να εκμεταλλευτούμε περισσότερο το φυσικό φωτισμό για να κάνουμε μια οικονομία στον τεχνητό φωτισμό, να ελέγξουμε τα σκίαστρά μας, ένα καλό τρυκ για τα φορτία της ψύξης είναι οι ανεμιστήρες οροφής και πολλά άλλα. Υπάρχουν δηλαδή πράγματα με τα οποία στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μπορεί κανείς να περιορίσει την ενέργεια μέχρι και 40% γεγονός πολύ σημαντικό στην εποχή μας ειδικά με τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου».

Δημήτρης Μπόζης

«Αντικείμενο της δικής μου εισήγησης είναι η Γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας, δηλαδή ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στα ανώτερα 50 έως 100 μέτρα από την επιφάνεια της γης και κυρίως οι εφαρμογές της που έχουν σχέση με τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων. Πέρα από μια αναδρομή στις βασικές αρχές της τεχνολογίας αυτής, η εισήγηση είναι περισσότερο προσανατολισμένη στο να δει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά σήμερα, από την άποψη και των προϊόντων, και των εργαλείων εφαρμογής, δηλαδή της σχεδίασης και από την άποψη της νομοθεσίας. Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον κομμάτι είναι αυτό που σχετίζεται με την αξιολόγηση των κτιρίων σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, τον ΚΕΝΑΚ και τις εγκαταστάσεις της γεωθερμίας. Νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον κυρίως για τους μηχανικούς της πράξης, να δούμε ακριβώς σε ποιο σημείο έχουμε φτάσει και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και σε ποιο σημείο έχει φτάσει η αγορά στις εγκαταστάσεις της γεωθερμίας.

Να αναφέρω επίσης ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει ένα καινούριο νομοσχέδιο και εξαιρετικό ενδιαφέρον δίνεται στις εφαρμογές, κυρίως για τη θέρμανση και τον κλιματισμό. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τη γεωθερμία για να εγκαταστήσουν ανάλογα συστήματα και αυτό είναι ορατό από τις επιδοτήσεις που δίνονται. Είναι σαφές ότι θα είχαμε ακολουθήσει την έκρηξη που έγινε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στον αντίστοιχο τομέα αλλά υπάρχει μία επιβάρυνση σημαντική στις εφαρμογές τα τελευταία δύο χρόνια η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση καθώς όσο μειώνεται το οικοδομικό έργο στη χώρα, τόσο μειώνονται και οι εφαρμογές. Εγώ πιστεύω ότι το ενδιαφέρον του κοινού είναι ζωντανό αν και τα κίνητρα που δίνονται για τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις δεν είναι σημαντικά. Η γεωθερμία όμως μπορεί και στέκεται μόνη της ως ανταγωνιστική σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον εξοπλισμό των κτιρίων και αν η αγορά επανέλθει, κάτι που ελπίζουμε, πιστεύουμε ότι θα είναι από τις εφαρμογές που και θα περπατήσουν πάρα πολύ καλά και θα δώσει ένα καινούριο πεδίο δραστηριότητας σε πολλούς συναδέλφους μηχανικούς και τεχνικούς».