Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας "Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού", Ξάνθη

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

«Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης

στην περίοδο του Εκδυτικισμού»

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013 στην Ξάνθη, στην Δημοτική Πινακοθήκη «Χρήστος Παυλίδης», τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας ««Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του Εκδυτικισμού», που διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης.

Την εκδήλωση, όπου παρευρέθηκαν μέλη του τεχνικού κόσμου της Θράκης αλλά και φιλοθεάμον κοινό, εγκαινίασε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια αγάπης στους Έλληνες της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στο σπουδαίο έργο τους που παρουσιάζεται στην έκθεση.

Παρευρέθηκαν ο κ. Δημήτρης Χαϊτίδης, εκπρόσωπος του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, η κ. Γεωργία Ανδρέου υποψήφια Βουλευτής Ν. Ξάνθης,  ο κ. Μανώλης Φανουράκης πρόεδρος Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και η κ. Σοφία Αμπεριάδου προϊσταμένη Πολιτισμού.

Το ΤΕΕ-Θράκης εκπροσώπησαν ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Ζαχαρίας Τσαπνίδης, ο Γ.Γ. Διοικούσας Επιτροπής κ. Αργύρης Πλέσιας, ο Γ.Γ. της Αντιπροσωπείας κ. Ιορδάνης Ευφραιμίδης, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κ. Παράσχος Ευστρατίου και Κωνσταντίνος Δέλκος, ο πρόεδρος τη Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης κ. Πέτρος Παυλίδης, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Βαβάτσικος και το μέλος της Αντιπροσωπείας κ. Νικόλαος Ζερνίδης.

Η έκθεση «Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» είναι μία συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2008 και είχε στόχο να αναδείξει το αποτύπωμα που άφησε η ελληνορθόδοξη κοινότητα στο δομημένο περιβάλλον της Πόλης από τα μέσα του 19ου αιώνα, εστιάζοντας στο έργο των Ρωμιών αρχιτεκτόνων και καλφάδων που κάνει αισθητή την παρουσία του στη σημερινή Κωνσταντινούπολη και καταδεικνύει το μέγεθος και την αξία του. Η έκθεση οργανώθηκε με αφορμή τις πρωτοβουλίες του Οργανισμού Κωνσταντινούπολη 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην προσπάθεια να μάθουν οι Έλληνες που κατοικούν στην Πόλη, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι, το παρελθόν της μέσα από το ξετύλιγμα της ιστορίας, μέσα από τις προσόψεις, τα σχέδια, τις μελέτες των κτιρίων, τις βιογραφίες των ανθρώπων που τα οραματίστηκαν, τα σχεδίασαν και τα υλοποίησαν.  Η επιτροπή που δημιουργήθηκε από αξιόλογους ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου που εργάστηκαν συλλογικά σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου, που υπήρξε ο φορέας υλοποίησης όλου του έργου και τον συνολικό συντονισμό ανέλαβε η κ. Μαρίνα Δρυμαλίτου, Πολιτική Επιστήμων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νικόλαος Παπαθανασίου εξέφρασε την ιδιαίτερη τιμή που αποτελεί για το Τμήμα η αποδοχή από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, του αιτήματός να παρουσιασθεί  και στην Θράκη η σημαντική αυτή έκθεση που στόχο είχε να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό η καθοριστική  συμβολή των ελλήνων αρχιτεκτόνων στον εξευρωπαϊσμό της όψης της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κ. Μαρίνα Δρυμαλίτου και την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ρίκα Παντελάρα που χάρις στην προσπάθειά τους κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη για την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης. Τόνισε επίσης ότι: «Η συνύπαρξη χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού  στην Θράκη και η λειτουργία στην Ξάνθη Αρχιτεκτονικής  Σχολής, στοιχειοθέτησαν την επιτακτική ανάγκη παρουσίασης της έκθεσης και στην περιοχή μας. Πεποίθησή μας είναι ότι η Έκθεση εκτός της προβολής του έργου των ελληνορθόδοξων αρχιτεκτόνων στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19 και 20 αι. με τρόπο κατανοητό και συγχρόνως επιστημονικό για το ευρύ κοινό, αποτελεί πρωτογενές εκπαιδευτικό υλικό για τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες και ταυτόχρονα θα συμβάλλει εποικοδομητικά  στην κατανόηση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων συνοίκων πληθυσμιακών κοινοτήτων της περιοχής»

Δηλώσεις της κ. Μαρίνας Δρυμαλίτου

Συντονίστρια Προγραμμάτων στο Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων

«Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις εκδηλώσεις για την Κωνσταντινούπολη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010 όπου θέλαμε ως ελληνική κοινότητα να συμβάλουμε με κάποιο τρόπο. Σκεφτήκαμε να οργανώσουμε μία έκθεση για την αρχιτεκτονική και τη συμβολή των Ελλήνων αρχιτεκτόνων στην Πόλη όπου τα κτίρια αυτά αφήνουν επιβλητικά τα χνάρια τους. Είναι κάτι ορατό και στους επισκέπτες αλλά και στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους νέους κατοίκους οι οποίοι δεν γνωρίζουν την ιστορία αυτής της πόλης που αριθμεί σήμερα πάνω από 20 εκατομμύρια. Πέραν λοιπόν ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η κληρονομιά και ο πολιτισμός της ελληνικής κοινότητας θεωρήσαμε ότι η έκθεση αυτή έχει και κάποιον «εκπαιδευτικό» χαρακτήρα.

Θέλω να επισημάνω ότι τα περισσότερα από αυτά τα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα είναι «ζωντανά», είτε μιλάμε για τα ιδιωτικά που κατοικούνται από τους ιδιοκτήτες τους είτε μιλάμε για τα κοινοτικά τα οποία λειτουργούν για τους σκοπούς της ίδιας της κοινότητας.

Είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι η έκθεση αυτή είναι από τα πρώτα πολιτιστικά έργα στα οποία συνέβαλε το τουρκικό κράτος μέσω του οργανισμού της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Πέρα από αυτό όμως, σημαντικά συνέβαλε το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, χωρίς τη γεναιοδωρία του οποίου δεν θα ήταν τόσο πλήρης η έκθεση. Ως φορέας συνεργασίας ήταν ο Σύνδεσμος Αποφοίτων του Ζωγραφείου Σχολείου και παρουσιάστηκε αρχικά στην Κωνσταντινούπολη, στην αρχιτεκτονική σχολή από όπου και προέρχονται οι πρώτοι Έλληνες απόφοιτοι που παρουσιάζουμε σήμερα και κατόπιν παρουσιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου. Είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, συνολικά πάνω από επτά χιλιάδες επισκέπτες και κατόπιν ξεκίνησε η περιοδεία της έκθεσης στην Ελλάδα στις πόλεις της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, στη Χίο, στη Μυτιλήνη, στα Ιωάννινα και σήμερα στην Ξάνθη, κυρίως με τη στήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των κατά τόπους Παραρτημάτων του.»

Δηλώσεις της κ. Ρίκας Παντελάρα

Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Εκπαιδευτικός στο Ζάππειο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης

«Θέλω να ευχαριστήσω το ΤΕΕ-Θράκης για την υποστήριξή του στην οργάνωση της έκθεσης καθώς θέλουμε να αναδείξουμε κι εμείς κάποια έργα της ελληνορθόδοξης κοινότητας και ευχόμαστε και ελπίζουμε η έρευνα αυτή να αποτελέσει μία χρήσιμη πηγή για τους ερευνητές του μέλλοντος. Συνοδεύεται η προσπάθεια αυτή από μία έκδοση η οποία περιλαμβάνει πολλά άρθρα αξιόλογων επιστημόνων. Τα κτίρια που παρουσιάζουμε είναι διασκορπισμένα στην Πόλη αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι στο Πέρα, στη Λεωφόρο Ιστικλάλ ακριβώς στο κέντρο της Πόλης, αλλά υπάρχουν και στα Πριγκηπόννησα, μεταξύ των οποίων φιλανθρωπικά και κοινοτικά ιδρύματα, εκπαιδευτήρια, εκκλησίες, πολυκατοικίες και ιδιωτικές κατοικίες.

Τα κτίρια αυτά έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο του εκδυτικισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο τέλος του 18ου αιώνα, όταν δηλαδή οι ρωμιοί αρχιτέκτονες σπούδασαν στο εξωτερικό και έχουν φέρει κάποια στοιχεία μορφολογικά από τη Δύση.»

Ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νικόλαου Παπαθανασίου

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το ΤΕΕ-Θράκης η αποδοχή από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, του αιτήματός μας να παρουσιασθεί  και στην Θράκη, στο κτίριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης, η έκθεση «Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης, στην περίοδο του εκδυτικισμού».

Η οργάνωση της Έκθεσης υλοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου, με τη συνδρομή Ελλήνων και Τούρκων ειδικών επιστημόνων και με τις χορηγίες του Οργανισμού «Κωνσταντινούπολη  2010 - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Σ. Λάτση.

Πρωτοπαρουσιάσθηκε τον Νοέμβριο του 2010, στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης, όπου παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ακολούθως με πρωτοβουλία του ΤΕΕ,   Περιφερειακών του Τμημάτων και του Δήμου Ιωαννίνων μεταφέρθηκε και παρουσιάσθηκε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη,  Χίο και Ιωάννινα

Η Έκθεση που ανοίγει σήμερα, θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την προσεχή Κυριακή  17 Φεβρουαρίου

Στόχος της Έκθεσης είναι να παρουσιασθεί στο ευρύ κοινό η καθοριστική  συμβολή των ελλήνων αρχιτεκτόνων στον εξευρωπαϊσμό της όψης της Κωνσταντινούπολης κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού (μέχρι την ανακήρυξη της τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, αποτέλεσμα των δικαιωμάτων που παρεχωρήθησαν στις μη μουσουλμανικές μειονότητες με τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ και του Ισλαχάτ  (διατάγματα του 1839 και του 1856).

Το έργο τους σε μεγάλο βαθμό διατηρείται μέχρι και σήμερα, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στην Κωνσταντινούπολη. Πολλά από τα κτίρια τους κατοικούνται άνετα ή άλλαξαν επιτυχώς χρήση, ενώ αρκετά από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Στην έκθεση τιμώνται 104 Ρωμιοί καλφάδες και αρχιτέκτονες, για τους οποίους οι πληροφορίες που έχουμε είναι λιγοστές ή και ανύπαρκτες.

Επίσης δίνεται η μοναδική ευκαιρία στους κατοίκους της Θράκης και ιδιαίτερα στους φοιτητές των Τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής, της Ιστορίας & Εθνολογίας και του Γλωσσών-Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών, να δουν συγκεντρωμένα σε μία παρουσίαση, σημαντικά έργα  Ελλήνων αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης, πολλοί από τους είναι ήδη γνωστοί στην Ελλάδα, όπως του Λύσανδρου Καυταντζόγλου (Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος), του Βασιλάκη Ιωαννίδη (Αγία Τριάδα Ταξίμ, Εθνικόν Ιωακίμειον Παρθεναγωγείο), του Αριστείδη Πασαδαίου (Οικουμενικό Πατριαρχείο - Πατριαρχικός Οίκος), του Νικόλαου Τζελεπή (Τέμενος Hamidiye / Yıldız), του Βασίλη Κουρεμένου (Τράπεζα Αθηνών), του Πάτροκλου Καμπανάκη (Θέατρο Varieté), του Κλεάνθη Ζάννου (Στοά Çiçek) και άλλων 100 περίπου  συναδέλφων τους, που δραστηριοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οι παραπάνω αρχιτέκτονες καταγόμενοι από την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα και τις διάφορες οθωμανικές επαρχίες, σχεδίασαν και κατασκεύασαν σημαντικά κτίρια, όπως ιδιωτικές κατοικίες (εξοχικά, αστικές πολυκατοικίες, μέγαρα), εμπορικά κέντρα, κοινοτικά και θρησκευτικά κτίρια, ακόμα και ταφικά μνημεία απαράμιλλης καλλιτεχνικής αξίας. Τα κτίρια τους, τα συναντούμε, μεταξύ άλλων, στη Μεγάλη Οδό του Πέρα, γνωστή σήμερα ως İstiklal caddesi, στο λαϊκό Tarlabaşı, στο εμπορικό Eminönü, στις ακτές του Βοσπόρου και στα Πριγκηπόννησα.

Τα ονόματά των ελλήνων δημιουργών διακρίνονται συχνά ακόμη και σήμερα, στις γωνίες των κτιρίων, μεταξύ του ισογείου και του πρώτου ορόφου.

Η συνύπαρξη χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού  στην Θράκη και η λειτουργία στην Ξάνθη Αρχιτεκτονικής  Σχολής, στοιχειοθέτησαν την επιτακτική ανάγκη παρουσίασης της έκθεσης και στην περιοχή μας. Πεποίθησή μας είναι ότι η Έκθεση εκτός της προβολής του έργου των ελληνορθόδοξων αρχιτεκτόνων στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19 και 20 αι. με τρόπο κατανοητό και συγχρόνως επιστημονικό για το ευρύ κοινό, αποτελεί πρωτογενές εκπαιδευτικό υλικό για τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες και ταυτόχρονα θα συμβάλλει εποικοδομητικά  στην κατανόηση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο μεγαλύτερων συνοίκων πληθυσμιακών κοινοτήτων της περιοχής.

Εκτός από τους προαναφερθέντες στόχους η Δ/σα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης πιστεύει ότι η πραγματοποίηση της σημερινής έκθεσης, συμβάλλει στην επανεκτίμηση της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής που στην Ελλάδα έχει υποτιμηθεί και αφανισθεί εγκαταλελειμμένη στον βωμό της αντιπαροχής, ευαισθητοποιώντας  την κοινή γνώμη σε ζητήματα προστασίας της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα, την διεθνολόγο κ. Μαρίνα Δρυμαλίτου και την αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Ρίκα Παντελάρα, που χάρις στην προσπάθεια τους κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης, και τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλη Φανουράκη για την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης.»

Ομιλία κ. Ρίκας Παντελάρα

«Εκλεκτή ομήγυρη,

Η έκθεση «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού» πραγματοποιήθηκε  για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τον Οργανισμό İstanbul 2010 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Στανμπούλ 2010, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν, στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του ελληνικού Προξενείου. Συνεχίζοντας  την επιτυχημένη περιοδεία της στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στη  Μυτιλήνη και στη Χίο σήμερα ανοίγει τις πύλες της στην Χάνθη, στην  πανέμορφη αυτή πόλη με τα χίλια χρώματα,  για να αναδείξει το αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Πόλης μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό για το έργο των 57 ρωμηών αρχιτεκτόνων που έδρασαν από τα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα.

Στόχος του προγράμματος, του οποίου εμπνευστής είναι ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου καί νύν Εκπρόσωπος των Μη Μουσουλμανικών Βακουφίων στο Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων τής Τουρκίας κ. Λάκης Βίγκας,  ήταν να τονίσουμε την συμβολή της κοινότητάς μας στην διαμόρφωση της σύγχρονης Πόλης. Η ιστορία της αρχιτεκτονικής ως κλάδος που διατηρεί ζωντανά τα μνημεία του, ήταν ό,τι χρειαζόμασταν. Η μελέτη των μνημείων μιας περιόδου οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ευμάρειας της κοινότητάς μας, η οποία σύμφωνα με στοιχεία του Πατριαρχείου αριθμούσε το 1912 310.000 μέλη, δεν έχει σαν σκοπό την προσέγγιση του παρελθόντος με μια δόση νοσταλγίας ή ακόμα και θλίψης. Τουναντίον τα λαμπρά επιτεύγματα των προγόνων μας, αναπτερώνουν το ηθικό μας και μας ενθαρρύνουν να οραματιστούμε ένα δημιουργικό μέλλον για την κοινότητά μας στην γενέτειρά της απ’ όπου κατάγεται και ο  πολιούχος της Μυτιλήνης ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος του οποίου η θύμηση σήμερα γεφυρώνει το λαμπρό παρελθόν της Κων&πολης με το πανέμορφο αυτό νησί.

Στον κατάλογο Ρωμιών αρχιτεκτόνων, που επιμεληθήκαμε αναφέρονται πάνω από 500 ονόματα. Ο μεγάλος αριθμός των δραστηριοποιούμενων στην Πόλη αυτών αρχιτεκτόνων, μας υποχρέωσε να περιορίσουμε το πλαίσιο της μελέτης μας στην περίοδο του εκδυτικισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι ρωμιοί αρχιτέκτονες αποτέλεσαν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του κτισμένου περιβάλλοντος της Κωνσταντινούπολης διαμορφώνοντας το τοπίο της ακόμη και σήμερα. Οι ίδιοι εισήγαγαν νέους αρχιτεκτονικούς τύπους κτιρίων και μορφολογικά πρότυπα συμβάλλοντας καθοριστικά στον εξευρωπαϊσμό της οικοδομικής δραστηριότητας της πόλης.

Στην έκθεση θα θυμηθούμε σημαντικά ονόματα αρχιτεκτόνων: Βασιλάκης Μπέης Ιωαννίδης, ο οποίος είχε και τον τίτλο του «αρχιτέκτονα του παλατιού». Μαζί με τον γιο του Γιάγκο Ιωαννίδη έχτισαν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο Ταξίμ το 1880. Ο πρώτος ανέλαβε και την οικοδόμηση του Ιωακείμειου Παρθεναγωγείου. Ο γιος του ανέλαβε την ανέγερση του Ζαππείου Παρθεναγωγείου.  Ο Περικλής Φωτιάδης είναι ο αρχιτέκτονας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και του Ζωγραφείου Λυκείου. Ο Κωνσταντίνος Δημάδης, ο δημιουργός της Μεγάλης του Γένους Σχολής στο Φανάρι. Ανάμεσά τους είναι και άλλοι, που έχουν ξεχαστεί, όπως οι Κωνσταντίνος Κυριακίδης, Πάτροκλος Καμπανάκης,  Βασίλειος Κουρεμένος οι οποίοι συνέχισαν τη δράση τους στην Ελλάδα μετά το 1922 δημιουργώντας υποδειγματικά έργα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη.

Στο βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση, δημοσιεύονται τα άρθρα 12 αξιόλογων ακαδημαϊκών παρουσιάζοντας γνωστά και άγνωστα στοιχεία που αφορούν στην αρχιτεκτονική της περιόδου εκείνης. Ευχόμαστε ολόψυχα, οι μελέτες αυτές να αποτελέσουν μια χρήσιμη πηγή για τους ερευνητές του μέλλοντος.

Θα θέλαμε λοιπόν να εκφράσουμε τις θερμότατες ευχαριστίες μας στο  Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας  Περιφερειακού Τμήματος Θράκης και στο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση για την γενναιόδωρη χορηγία και υποστήριξη και φιλοξενία.

Περαίνοντας, ευχαριστούμε  όλους εσάς  που με την παρουσία σας τιμήσατε τα εγκαίνια της έκθεσής μας.»

Η Έκθεση παρουσιάζεται στην Ξάνθη, στην Δημοτική Πινακοθήκη

«Χρήστος Παυλίδης»

(Ορφέως και Πινδάρου, Παλιά Πόλη Ξάνθη - τηλ: 2541076363)

και θα λειτουργήσει το διάστημα

από 14 μέχρι 17 Φεβρουαρίου 2013

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης, που θα είναι καθημερινά ανοιχτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:

10:00 π.μ. - 02:00 μ.μ. και

06:00 μ.μ. - 08:30 μ.μ.