03.07.2007

Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης

Αριθ. Πρωτ. 3084
Κομοτηνή 3-7-2007

ΠΡΟΣ:
Τον κ. Γεώργιο Μινόπουλο
Πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Ροδόπης - Έβρου

Κοιν:
1. Πρόεδρο Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου
Ροδόπης – Έβρου
2. Δήμαρχο Σαππών



ΘΕΜΑ: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης

κ. Πρόεδρε

Έχουμε πληροφορηθεί ότι κατά την Συνεδρίαση του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Ροδόπης – Έβρου της 6/6/2007, ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία, η υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΝΑΡΕ, του Δήμου Σαπών και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Τμήμα Γεωλογίας).

Η παραπάνω Σύμβαση έχει σκοπό την σύνταξη από το ΑΠΘ μελέτης Αξιοποίησης μετά από παρεμβάσεις του Σπηλαίου Στρύμης, με προϋπολογισθείσα δαπάνη 40.000 Ευρώ + ΦΠΑ, στην οποία η συμμετοχή της ΝΑΡΕ ανέρχεται σε 10.000 Ευρώ + ΦΠΑ. 

Από στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, προκύπτει σύγχυση όσον αφορά το τεχνικό περιεχόμενο του ανατιθεμένου έργου και συγκεκριμένα: 
1. Από τον τίτλο του Σχεδίου Σύμβασης αλλά και της εισήγησης της Υπηρεσίας προς το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκύπτει ότι πρόκειται για ανάθεση μελέτης αξιοποίησης του Σπηλαίου. 
2. Η τελική πρόταση της παραπάνω εισήγησης περιορίζει το προς ανάθεση αντικείμενο της Σύμβασης στην διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας αξιοποίησης του Σπηλαίου.
3. Στο άρθρο 1 του προτεινόμενου σχεδίου Σύμβασης χαρακτηρίζεται η προς ανάθεση εργασία ως "μελέτη – έρευνα για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του Σπηλαίου Στρύμης. 

Η περιγραφείσα σύγχυση επιτείνεται από το γεγονός ότι στο άρθρο 4.2 του ίδιου Σ.Σ. όπου περιγράφονται τα παραδοτέα στοιχεία και υποχρεώσεις του αναδόχου δεν γίνεται καμία αναφορά σε κανένα διάταγμα προδιαγραφών σύνταξης τευχών και σχεδίων, ούτε παραπέμπει σε κάποια ειδική συγγραφή υποχρεώσεων όπου αναλυτικά θα περιγράφονται τα παραδοτέα σχέδια, κείμενα και υπολογισμοί.

Οι περιγραφείσες ασάφειες είναι δυνατό να δεχθούν τις παρακάτω ερμηνείες.
1. Ότι πρόκειται πράγματι για ανάθεση μελέτης αξιοποίησης των Σπηλαίων Στρύμης η οποία αποφεύγεται να διατυπωθεί με σαφήνεια εξαιτίας της γνωστής απαγόρευσης από την υφιστάμενη Νομοθεσία εκπόνησης μελετών από Πανεπιστημιακούς. Για τον λόγο αυτό προφανώς, προκειμένου να μην υπάρξει συσχέτιση της Σύμβασης με τον Ν.3316/2005 "Περί αναθέσεως μελετών κλ", δεν γίνεται ούτε καν η απαρίθμηση των επί μέρους μελετών που θα εκπονηθούν. Για να αποκτήσει όμως η κατασκευή του έργου, ωριμότητα δημοπράτησης αλλά και ένταξης σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα απαιτείται η σύνταξη σειράς μελετών, που σε μία πρώτη προσέγγιση θα περιλαμβάνει Μελέτη Αρχιτεκτονικής εξωτερικών χώρων, Τοπογραφική, γεωλογική, εδαφοτεχνική, συγκοινωνιακή, ηλεκτρολογική, περιβαλλοντική και πρασίνου, οι οποίες θα καταστήσουν γνωστό το είδος, τον τρόπο και τον προϋπολογισμό των εργασιών που θα εκτελεσθούν. Σύμφωνα με τον Ν.3316/2005, οι παραπάνω μελέτες, εκπονούνται υποχρεωτικά μόνο από πιστοποιημένους στην αντίστοιχη κατηγορία μελετητές.

2. Ότι θα συνταχθεί μία Μελέτη σκοπιμότητας αξιοποίησης των Σπηλαίων Στρύμης, στην οποία επιπροσθέτως θα αναφέρονται και όλες οι τεχνικές παρεμβάσεις και ένας κατ' εκτίμηση προϋπολογισμός τους για την αξιοποίηση των σπηλαίων. Στην προκειμένη περίπτωση η ανατεθείσα εργασία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως υλικό προκήρυξης των απαιτουμένων μελετών.

Από τα προεκτεθέντα και για κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι:

1. Η προς ανάθεση εργασία ξεφεύγει της δυνατότητας, σύννομης εκπόνησης της από Πανεπιστημιακούς. 
2. Η υπάρχουσα αοριστία όσον αφορά το τελικά παραδοτέο υλικό, ενισχύει τις ανησυχίες μας για απώλεια πολύτιμου χρόνου προετοιμασίας του έργου και την έλλειψη τεχνικής ετοιμότητας για την ένταξη του σε χρηματοδοτικό Πρόγραμμα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Νικόλαος Παπαθανασίου