Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του ΤΕΕ-Θράκης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Κομοτηνή

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του ΤΕΕ-Θράκης

για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του ΤΕΕ-Θράκης με θέμα

«ΘΡΑΚΗ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

που πραγματοποιείται στον χώρο μπροστά από το Κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης, στην Κομοτηνή (Παρνασσού 6).

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων δόθηκαν τα βραβεία στους συμμετέχοντες που είναι τα εξής:

1ο βραβείο: Αθανάσιος Λουκάς

Έπαινος στους:

Δέσποινα Κιτίδου, Φίλιππο Καραπάτσιο, Κατερίνα Καλουδοπούλου, Γρηγόρη Λεοντιάδη, Γιάννη Γκόγκο, και

Εύφημος μνεία στον Γεώργιο Γιαννόπουλο.

Η έκθεση θα λειτουργήσει για το κοινό σήμερα Τρίτη 5 Ιουνίου και αύριο Τετάρτη 6 Ιουνίου κατά τις ώρες: 11:00 το πρωί με 10:00 το βράδυ.

Δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκου Παπαθανασίου

«Η επιστημονική κατάρτιση των μηχανικών κατά την διάρκεια των σπουδών τους  στα θέματα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος καθώς και της αναπτυξιακής αξιοποίησης του, καθιστούν τα ζητήματα που συσχετίζονται με το περιβάλλον στην Θράκη έναν από τους κύριους άξονες της δραστηριοποίησης του ΤΕΕ-Θράκης.

Στην κατεύθυνση αυτή, κάθε χρόνο την 5 Ιουνίου που θεσπίσθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, εκδίδεται από το ΤΕΕ-Θ Δελτίο Τύπου με στόχο την επισήμανση και την αντιμετώπιση των σπουδαιότερων περιβαλλοντικών ζητημάτων  που απασχολούν την περιοχή μας.

Φέτος ειδικά, με βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Θράκης, επαναλαμβάνουμε την πραγματοποίηση έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «ΘΡΑΚΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» με ταυτόχρονη βράβευση των καλλίτερων συμμετοχών ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό.

Οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν από τριμελή κριτική επιτροπή που συγκροτήθηκε ειδικά για τον διαγωνισμό, με μέλη τους Θανάση Πανδρεμένο Αρχιτέκτονα Μηχανικό,  Νίκο Θωμά ζωγράφο και  Βασίλη Διαμαντή επιμελητή  της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ-Θράκης τους οποίους και ευχαριστούμε  για την συνδρομή τους.

Αξιοσημείωτη υπήρξε η υψηλή ποιότητα των συμμετοχών, γεγονός που  από ότι πληροφορήθηκα  έφερε σε δύσκολή θέση τα μέλη της κριτικής επιτροπής κατά την αξιολόγησή τους  για την απονομή του βραβείου και των  διακρίσεων του διαγωνισμού.

Ο σημερινός διαγωνισμός και η έκθεση Φωτογραφίας εκτός από την προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, προσδίδει πρόσθετα κίνητρα σε όσους  ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την τέχνη της φωτογραφίας.

Ειδικότερα για τα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα της Θράκης  που βρίσκονται στην επικαιρότητα αυτήν την χρονική περίοδο που η Χώρα μας δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, επισημαίνεται η γενική παρατήρηση ότι  ελλοχεύουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά, κίνδυνοι επιχειρηματικών παρεμβάσεων ή διοικητικών παραλείψεων που είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες και τελικά υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τον παραπάνω λόγο έχει γίνει μία καταγραφή με τα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ-Θράκης, από τα οποία

η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και ο έλεγχος και παραγωγή επιστημονικής άποψης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες (εξόρυξη χρυσού) αξιολογούνται ιδιαίτερα κρίσιμα για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στοχοθετούν τις αμέσως επόμενες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις του ΤΕΕ-Θράκης .»

Δελτίο Τύπου του ΤΕΕ-Θράκης για την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος:

Η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Το Τεχνικό Επιμελητήριο, με την πολύχρονη και πολύπλευρη γνώση που διαθέτει διαμέσου των μελλών του, είναι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας για ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην περίοδο την οποία περνάμε, που τα οικονομικά μοντέλα δοκιμάζονται, η υλοποίηση έργων και δραστηριοτήτων αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και η εισαγωγή τεχνογνωσίας από ανεπτυγμένες χώρες κοστίζει, η αξιοποίηση της γνώσης των μηχανικών της περιοχής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πρέπει όλοι οι φορείς του τόπου, να τους στηρίξουμε και να τους αξιοποιήσουμε.

Σημαντικά έργα και περιβαλλοντικές δράσεις που επιβάλλεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι:

Η διαχείριση αστικών απορριμμάτων.

Η ενεργειακή αξιοποίηση οργανικών υπολειμμάτων και αποβλήτων.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής.

Η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

Η ανάδειξη, προστασία (και χρηματοδότηση) του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ.

Η καταπολέμηση της ερημοποίησης και η βελτίωση των εδαφών.

Ο έλεγχος και παραγωγή επιστημονικής άποψης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες (εξόρυξη χρυσού).

Η διαχείριση του αστικού περιβάλλοντος και η δημιουργία «πράσινων πόλεων».

Στην εποχή μας που το βιοτικό επίπεδο των πολιτών χειροτερεύει καθημερινά, οι χώροι πρασίνου, το φυσικό περιβάλλον αποτελεί διέξοδο και «δωρεάν» ψυχολογική υποστήριξη, αφού ο άνθρωπος ως αναπόσπαστο κομμάτι του είναι φτιαγμένος να νιώθει ευφορία μέσα σε αυτό. Η διέξοδος αυτή μας ανήκει. Ας την διαφυλάξουμε και ας την αναπτύξουμε, για να αποτελέσει την πραγματική περιουσία αυτού του τόπου και των επόμενων γενιών.