κοπή Βασιλόπιτας Τεε-Θράκης 2013, Κομοτηνή

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΕΕ ΘΡΑΚΗΣ

Σε μια θερμή ατμόσφαιρα και με έντονο προβληματισμό για το μέλλον του τεχνικού κόσμου, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, με την παρουσία 350 και πλέον συναδέλφων μηχανικών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Καρά Γιουσούφ Αϊχάν Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, Βουλευτής Έβρου ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γεώργιος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης, ο Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, ο Κώστας Ζαγναφέρης Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, οι Αντιδήμαρχοι Μαρωνείας-Σαπών Απόστολος Ιωάννου και Σιακήρ Μουσταφά, ο Αντιδήμαρχος Ιάσμου Μουμίν Τουργάι, ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κομοτηνής Νίκος Τσαλικίδης, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Λασκαράκης, ο πρώην Δήμαρχος Σώστη Σαΐτ Ερντογάν,  η υποψήφια βουλευτής Ξάνθης ΝΔ Ανδρέου Γεωργία και ο υποψήφιος Βουλευτής με τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Χαράλαμπος Ευστρατίου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΤΕΕ-Θράκης από ιδρύσεως του Τμήματος: ο Ιωάννης Πασσόπουλος, ο Γεώργιος Πίτατζης, ο Σταύρος Τσάγκος και ο Αργύρης Πλέσιας.

Τις ευχές τους λόγω απουσίας τους στο ΤΕΕ-Θράκης έστειλαν ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Βουλευτής ΝΔ Έβρου Κυριάκος Γεροντόπουλος και ο Βουλευτής ΝΔ Έβρου Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος.

Την πίτα ευλόγησε ο εκπρόσωπος του τοποτηρητή Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής πατέρας Δημήτριος και το φλουρί έπεσε φέτος στον Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Κομοτηνής και Πολιτικό Μηχανικό Νικόλαο Τσαλικίδη.

Το ΤΕΕ-Θράκης επίσης, βραβεύει κάθε χρόνο τους δύο πρώτους σε βαθμολογία Θρακιώτες μαθητές που πέτυχαν σε πολυτεχνικές σχολές της χώρας για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012. Το πρώτο βραβείο το έλαβε ο Κωνσταντίνος Χατζηευφραιμίδης του Ιορδάνη από την Ξάνθη που πέτυχε στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Η/Μ Θεσσαλονίκης με γενική βαθμολογία 19.480 μόρια. Το δεύτερο βραβείο το έλαβε ο Δημήτριος Μαγγίρας του Μόσχου από την Ορεστιάδα που πέτυχε στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχ/κών Η/Μ στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης του Δ.Π.Θ. με γενική βαθμολογία 18.494 μόρια.

Η ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης Νικόλαου Παπαθανασίου:

«Σεβασμιώτατε,

Κύριοι Βουλευτές,  κύριε Γενικέ Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ,

Πρόεδρε της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου,

Κύριε Δήμαρχε Κομοτηνής, Κύριοι Δήμαρχοι του Νομού Ροδόπης

Διοικητά του Δ’ Σώματος Στρατού, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής,

Κύριε εκπρόσωπε του Υπουργού Μεταφορών, κύριοι εκπρόσωποι βουλευτών και Δημάρχων, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και Συλλόγων Μηχανικών  κα

Κυρίες και κύριοι -  Αγαπητοί συνάδελφοι

Εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής σας ευχαριστώ όλους για την

παρουσία σας στην σημερινή εκδήλωση του ΤΕΕ-Θράκης, και σας εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΟΔΟ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΥΤΥΧΙΑ

Η πραγματοποίηση της σημερινής Εκδήλωσης υπήρξε θέμα έντονου προβληματισμού στα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Τμήματος. Ο στραγγαλισμός των εσόδων του ΤΕΕ μετά από πραξικοματικές κοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, και κυρίως το κλίμα της οικονομικής ένδειας που κυριαρχεί στην χώρα, συνηγορούσαν κατά αρχήν στην  αναστολή της.

Τελικά όμως, επικράτησε η άποψη ότι η επανάληψή της επιβάλλεται για λόγους ουσιαστικούς και συμβολικούς αλλά κυρίως από σεβασμό σε αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η οικοδόμηση του τρόπου λειτουργίας του ΤΕΕ και της νοοτροπίας των μηχανικών.

Ειδικότερα ότι η περιοδική επανάληψή της, συμβάλλει στην διάσωση και προβολή του υψηλού δημοκρατικού περιεχόμενό της, επειδή αποτελεί την μετεξέλιξη της Συνέλευσης Ολομέλειας των Μηχανικών που υποκαθιστούσε την Αντιπροσωπεία στα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του ΤΕΕ. Τότε που ο περιορισμένος αριθμός Μηχανικών αλλά και το δημοκρατικό αίσθημα που διακατείχε τους πολιτικούς  εκείνης της εποχής, έδινε την δυνατότητα της καθολικής συμμετοχής των συναδέλφων και της άμεσης συζήτησης των μεγάλων προβλημάτων που αφορούσαν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου, αντικαθιστώντας  με τον τρόπο αυτό την αντιπροσωπευτική με την άμεση δημοκρατία και τον δια ζώσης διάλογο.

Το Περιφερειακό μας Τμήμα πολλές φορές αξιοποίησε τις δυνατότητες που αναπτύσσονται μέσα από την σημερινή διεργασία, όπως το 2007 που διασφαλίσθηκε η συνεργασία και πολιτική στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και των βουλευτών της Θράκης στις δίκες με τους άδικα διωκόμενους μηχανικούς, μέλη των Επιτροπών ελέγχου ιδιωτικών επενδύσεων. Κυριότερα όμως αποτελεί την καλλίτερη ευκαιρία για να συνδιαμορφώνεται από τον τεχνικό κόσμο  και τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας η κοινή αντιμετώπιση των επίκαιρων τεχνικών και αναπτυξιακών ζητημάτων της περιοχής μας.

Το 2012 παρά τις κυβερνητικές αλλαγές και τις προσδοκίες που γεννούσαν κάθε φορά στους πολίτες, υπήρξε η χρονιά που η οικονομική κατάσταση της Χώρας και η ποιότητα ζωής των ελλήνων εξαθλιώθηκαν ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα εδραιώθηκε η πεποίθηση ότι η αποφυγή της πτώχευσης και η έξοδος της Χώρας από την κρίση, ακόμη και στην περίπτωση που είναι εφικτές, θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα λιτότητας αλλά και πρόσθετες αιματηρές οικονομικές θυσίες από τους πολίτες.

.

Η εξακολούθηση και από την νέα Κυβέρνηση, της μονομερούς αντιμετώπισης της κρίσης, μόνο με φορολογικά-εισπρακτικά μέτρα, εξαναγκάζει στην πτώχευση χιλιάδες επιχειρήσεις,  οδηγεί στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αποδεκατίζει την μεσαία αστική τάξη που έστω και ανορθόδοξα απόκτησε η χώρα τα τελευταία πενήντα χρόνια, αποσαθρώνει την συνεκτικότητα του κοινωνικού της ιστού, απομακρύνει την ελπίδα για επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι κατεδαφίζεται η οικονομική πίστη των πολιτών, ενώ καθημερινά υπονομεύεται η εμπιστοσύνη τους στα πρόσωπα και τα κόμματα που ασκούν την διακυβέρνηση της χώρας, διαπιστώσεις που όχι μόνο φοβίζουν αλλά και δυσκολεύουν την επάνοδο στην κοινωνική ομαλότητα και την οικονομική ανάκαμψη.

Η θέση του ΤΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την επανάκαμψη της οικονομίας είναι η άμεση εφαρμογή ενός νέου, αποτελεσματικού σχεδίου ανάπτυξης στην σύνταξή του οποίου, όπως διαμήνυσε στην Κυβέρνηση θα συμβάλλει με την τεράστια  τεχνογνωσία και την επιστημονική στελέχωση που διαθέτει.  Πρόταση άλλωστε που υποστηρίζεται από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και ένθερμα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ιδιαίτερα  όταν η Νέα Δημοκρατία βρίσκονταν στην αντιπολίτευση.

Διαπιστώνεται όμως ότι, η έναρξη ενός ολοκληρωμένου ρεαλιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και αξιοποίηση  των υφιστάμενων δυνατοτήτων πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, με προσδιορισμένους στόχους, μεγέθη και χρόνους υλοποίησης, με αποσαφηνισμένο το φορολογικό και εκσυγχρονισμένο το νομοθετικό πλαίσιο υλοποίησης τους, δίχως γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αδιαφανείς διαδικασίες, όχι μόνο εξακολουθεί να καθυστερεί αλλά δεν έχει ενταχθεί ακόμη στις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η παραπάνω ολιγωρία  και έλλειψη πολιτικής βούλησης, πολλαπλασιάζουν τα οικονομικά αδιέξοδα που εντείνουν την αποδόμηση του παραγωγικού ιστού, προκαλώντας την ανησυχία ότι η Χώρα κινδυνεύει  να καταλήξει σε πεδίο πολεμικής καταστροφής, ιδανικό για τις πιο ακραίες και αποικιοκρατικές οικονομικές επενδύσεις.

Στο οικονομικό περιβάλλον αυτό, ειδικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί που είχαν ήδη υποστεί με την μεγαλύτερη σφοδρότητα τις συνέπειες της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής κατά την προηγούμενη τριετία, βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα από ένα μπαράζ μέτρων και κυβερνητικών παρεμβάσεων που συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο το εκμηδενισμένο ήδη επαγγελματικό τους αντικείμενο, καταρράκωσαν την ανθρώπινη  αξιοπρέπεια τους, οδήγησαν  συστηματικά στην μαζική ανεργία, στην ετεροαπασχόληση ή στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα οι συνάδελφοι μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, εξουθενώθηκαν οικονομικά και ηθικά από την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών, την απόλυση μέσω της εργασιακής εφεδρείας, την κατάργηση κλαδικών επιδομάτων. Ταυτόχρονα όλο και μεγαλύτερο τεχνικό αντικείμενο αρμοδιότητας του Δημοσίου μεθοδικά καταργείται για να εκχωρηθεί σε ιδιώτες.

Ο τεχνικές υπηρεσίες του Δημόσιου κατηγορήθηκαν και σπιλώθηκαν και οι συνάδελφοι μηχανικοί, ιδιαίτερα οι πολεοδομικές υπηρεσίες, για ύποπτες συναλλαγές διαφθορά, με διαφαινόμενο στόχο την διευκόλυνση  της διεύρυνσης  της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησής του.

Η κατάργηση του προγραμματισμού νέων έργων η δραματική μείωση του ΠΔΕ, ταυτόχρονα με τις αδυναμίες απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και την έλλειψη κινήτρων αναθέρμανσης των ιδιωτικών έργων, μηδένισαν το τεχνικό αντικείμενο και εξώθησαν στην πτώχευση χιλιάδες κατασκευαστικές εταιρείες και μελετητικά Γραφεία.

Είχαν προηγηθεί του 2012,  η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ιδιωτών μηχανικών με την αντικατάσταση της φορολόγησης τους με αντικειμενικούς φορολογικούς συντελεστές με την επιβολή του έσοδα – έξοδα, αγνοώντας την αδυναμία εγγραφής όλων των πραγματικών εξόδων των μηχανικών αλλά και την χρονικά καθυστερημένη είσπραξη των αμοιβών τους που δεν επιτρέπει στον συμψηφισμό των εξόδων στον χρόνο είσπραξής με συνέπεια την φορολόγησή τους με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Επίσης η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής των τεχνικών μελετών, με την προσχηματική και αδιανόητη ένταξη των μηχανικών στα «κλειστά επαγγέλματα». Του μόνου επιστημονικού επαγγέλματος που ασκείτο στην χώρα μας απρόσκοπτα, δίχως αριθμητικούς, γεωγραφικούς ή εταιρικούς περιορισμούς με μοναδική προϋπόθεση την επιστημονική επάρκεια και ευθύνη που εξασφαλιζόταν από την αποκτηθείσα γνώση κατά την  διάρκεια των σπουδών τους στις πολυτεχνικές σχολές και τις εξετάσεις άσκησης επαγγέλματος στο ΤΕΕ.

Όταν για συμβολαιογράφους και φαρμακοποιούς η καθαρή αμοιβή τους εξακολουθεί να ορίζεται από εκατοστιαία ποσοστά κέρδους στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ή στις τιμές αγοράς των φαρμάκων, η ένταξη των μηχανικών στα κλειστά επαγγέλματα υπηρέτησε μόνο επικοινωνιακούς στόχους  της Κυβέρνησης, ενδεχομένως  για την καθυπόταξη των άλλων κλειστών επαγγελμάτων και την επίδειξη αποτελεσμάτων στην Τρόικα.

Στην κατάσταση αυτή της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης και της καταρράκωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των μηχανικών ήρθε να προστεθεί μία σειρά ασφαλιστικών μέτρων αλλά και παραλείψεων καθώς και η φορολόγηση τους από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η τρικομματική Κυβέρνηση, που κυριολεκτικά ολοκλήρωσαν την «οικοδόμηση» της ταφόπλακας στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού.

Συγκεκριμένα προωθούνται ή ψηφίσθηκαν:

Η εφαρμογή της αντισυνταγματικής διάταξης για υποχρεωτική ένταξη των μηχανικών ανά τριετία σε ανώτερη ασφαλιστική βαθμίδα, όταν άλλοι ασφαλιστικοί Φορείς παρέχουν στους ασφαλισμένους τους το δικαίωμα να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία ακόμη και χαμηλότερη από αυτή, που ανήκουν.

Μόνο από την εφαρμογή της διάταξης αυτής συνεπάγεται αύξηση κατά 30% στις ασφαλιστικές εισφορές, το δε ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΤΑΑ όπως αποδεικνύεται από αναλογιστική μελέτη που έχει υποβάλλει το ΤΕΕ στον αρμόδιο Υπουργό, σε δώδεκα  χρόνια θα έχει καταστεί ελλειμματικό.

Η αναδρομική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. με την συμμετοχή δυστυχώς και των εκπροσώπων του ΤΕΕ  και των εργοδοτικών Οργανώσεων, οι οποίοι υπερψήφισαν την ομόφωνη θετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο ΕΤΑΑ, παρά τις αντίθετες θέσεις των Φορέων τους.

Η υποχρεωτική ένταξη του Κλάδου Υγείας Μηχανικών στον ΕΟΠΥΥ, η οποία επιβλήθηκε ύστερα από μία σειρά νομοθετικών παλινωδιών και κυβερνητικής αναλγησίας και ολοκληρώθηκε με την Ψήφιση του «Νομοσχέδιου άρθρου μόνο» όπου η δοκιμασία της συνοχής και παραμονής της Κυβέρνησης επέβαλε την κομματική πειθαρχία και την υπερψήφισή του στους κυβερνητικούς βουλευτές.

Όλα αυτά όταν ο Κλάδος Προνοιακών Παροχών δεν τίθεται ακόμη σε λειτουργία, εξαιτίας της μη έκδοσης της υπουργικής απόφασης έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του, αφήνοντας χιλιάδες μηχανικούς ανασφάλιστους χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και χωρίς δυνατότητα ένταξης τους στο Ταμείο Ανεργίας.

Αντιμετωπίζοντας την υποκριτική στάση της Πολιτείας να μην αναγνωρίζει δηλαδή ως άνεργο τον επαγγελματία μηχανικό, για να μπορεί αποκρύπτει την ανεργία του κλάδου «σαν σκουπίδια κάτω από το χαλί», το ΤΕΕ ανακοίνωσε δύο στατιστικές καταγραφές που αναδεικνύουν την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει

οι διπλωματούχοι μηχανικοί.

Η πρώτη αφορά την ασφαλιστική κατάσταση των μηχανικών. Από τους 97697 ασφαλισμένους στον Κλάδο Υγείας του Τομέα Μηχανικών, 25117 δεν έχουν καλύψει τις ασφαλιστικές τους εισφορές και συνεπώς σήμερα δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.  Επίσης άλλοι 7897 ασφαλισμένοι έχουν προβεί  σε ρύθμιση των οφειλών τους με αβέβαιη την δυνατότητα να ανταποκριθούν ενόψει και της αναδρομικής αύξησης των εισφορών που έχει αποφασισθεί. Αν συνυπολογισθεί ότι περίπου 11000 από τους ασφαλισμένους είναι δημόσιοι υπάλληλοι, διαπιστώνεται  ότι το 40% των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκονται σε ανεργία, ποσοστό μεγαλύτερο από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας.

Η δεύτερη αφορά τον αριθμό των εισερχομένων ετησίως στο επάγγελμα.  Από τις 4200 περίπου εγγραφές νέων μελών στο ΤΕΕ την τετραετία 2007-2008-2009 και 2010, ο αριθμός περιορίσθηκε στις 3478 το 2011  ενώ για το 2012 εκτιμάται ότι δεν θα υπερβούν τις 2000 (μέχρι την 30/9/2012 υπήρξαν 1595). Αιτία βέβαια, είναι ότι οι νέοι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι δεν θα ανταποκριθούν στις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές και για να τις αποφύγουν επιλέγουν την αναγνωρισμένη από την Πολιτεία ανεργία που τους δίνει έστω την δυνατότητα της χορήγησης κάποιων επιδομάτων.

Τα παραπάνω υπήρξαν οι βασικές από τις αιτίες που για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου και ειδικότερα στην περιφέρεια οι μηχανικοί εξωθούμενοι από την τραγικότητα της επαγγελματικής-οικονομικής τους κατάστασης,  κατέβηκαν στους δρόμους με πορείες εκπλήσσοντας με τις πρωτοφανείς  αυτές ενέργειες την κοινωνία που τους είχε ταυτίσει με τους οικονομικά ευκατάστατους και προνομιούχους του οικονομικού συστήματος.

Η Δ/κση του Περιφερειακού μας Τμήμα ενέταξε σε πρώτη γραμμή προτεραιότητας των δραστηριοτήτων του, την ανάδειξη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των μηχανικών και το δίκαιο των αιτημάτων τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιδίωξε την δημοσιοποίησή τους,  αξιοποιώντας  τα μέσα ενημέρωσης με συνεντεύξεις και Δελτία Τύπου, την οργάνωση και πραγματοποίηση πολύμορφων απεργιακών κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα παντεχνικών,  πανεπιστημονικών αλλά και με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ. Ταυτόχρονα με την ενημέρωση των μηχανικών επιδιώχθηκε η διαμόρφωση αγωνιστικής συνείδησης και η κατανόηση της απαίτησης ότι οι διεκδικήσεις των αυτονόητων αιτημάτων τους, απαιτούν την εγκατάλειψη της παθητικότητας, της συνδικαλιστικής απραξίας και κυρίως της διεξαγωγής διεκδικητικών αγώνων δια αντιπροσώπευσης.

Παράλληλα όμως άσκησε αυστηρή αυτοκριτική για τις ευθύνες του ΤΕΕ και των ίδιων των μηχανικών  προκειμένου να διορθωθούν λάθη και παθογένειες του παρελθόντος και να διαμορφωθεί μια νέα διεκδικητική στρατηγική που θα διαθέτει κοινωνική αναγνώριση και πολιτική αναγνωρισιμότητα για να είναι αποτελεσματική.

Οι κυβερνητικές επιθέσεις εναντίον των διπλωματούχων μηχανικών, εύλογα δημιουργούν προβληματισμό για τις προθέσεις των τελευταίων κυβερνήσεων απέναντι στο τεχνικό επιστημονικό δυναμικό της χώρας αλλά και για την τύχη της ανώτατης δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης. Αν δηλαδή προέρχονται απλά από βεβιασμένες επιλογές κάτω από τον πανικό των εντολών των δανειστών μας ή αν υπηρετούν ένα βαθύτερο σχεδιασμό υποβιβασμού και απαξίωσης του ΤΕΕ, των Πολυτεχνείων και των ίδιων των μηχανικών.

Η απάντηση μπορεί να δοθεί από την αιφνιδιαστική κατάργηση στις αρχές Νοεμβρίου, των αναλογικών εισφορών των μελών του προς το ΤΕΕ (2% των μελετητών 2% των κατασκευαστών ΔΕ) , οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 45% των εσόδων του, και μαθηματικά συνεπάγονται τον οικονομική εξόντωση και την αναγκαστική παύση των λειτουργιών του ΤΕΕ.

Για την επίτευξή της παραπάνω διάταξης απαιτήθηκαν δύο κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα. Το πρώτο επιδιώχθηκε από τον Προεδρεύοντα της Βουλής κ. Τραγάκη,  μετά την καταψήφισή της σχετικής διάταξης που είχε ενσωματωθεί στο Νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, από σύσσωμη την Αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, όταν ανακήρυξε ότι υπερψηφίσθηκε για να αναγκαστεί ο Πρόεδρος της Βουλής ύστερα από παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΕΛ να ανακαλέσει,  ο δε πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ζητήσει την παραίτηση του κ.Τραγάκη.

Στο ίδιο Νομοσχέδιο καταψηφίσθηκε η τροπολογία της τελευταίας στιγμής που υπέβαλλε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρας για την υποχρεωτική ένταξη των κλάδων Υγείας του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ.

Η Κυβέρνηση όμως, επανήλθε άμεσα εντάσσοντας τις δύο καταψηφισμένες διατάξεις   στο Νομοσχέδιο «μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2012-2015» που υποβλήθηκε μόλις μετά από πέντε μέρες, ενώ σύμφωνα με έγκυρους νομικούς η επανυποβολή τους απαιτούσε διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.

Η επίκληση από την Κυβέρνηση ότι η κατάργηση των παραπάνω εισφορών επιβάλλονταν από την μνημονιακή υποχρέωση που έχει υπογράψει η Χώρα με την οποία «καταργούνται οι εισφορές κάθε επαγγελματικής ένωσης που προέρχεται από αμοιβές υπηρεσιών των μελών της», υπήρξε προφανώς ψευδής και ανακριβής.

Ο ιδρυτικός Νόμος του ΤΕΕ ορίζει ότι το ΤΕΕ είναι τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας και όχι επαγγελματικός φορέας. Ο ρόλος του αυτός, που στα 80 χρόνια λειτουργίας του δεν αμφισβητήθηκε από καμία Κυβέρνηση ούτε καν στις περιόδους της Κατοχής και των δύο δικτατοριών που διήλθε η Πατρίδα μας, ισχυροποιήθηκε   από πλήθος αναπτυξιακών και θεσμικών αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν και τις οποίες επιτελεί με συνέπεια παρέχοντας ανταποδοτικές δραστηριότητες προς την Πολιτεία και τους μηχανικούς.

Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μηχανικοί εξαιτίας του πολυμερισμού των ειδικοτήτων τους και του επαγγελματικού τους προσανατολισμού, επαγγελματικά εκπροσωπούνται από τους Πανελλήνιους Κλαδικούς Συλλόγους, τις εργοληπτικές οργανώσεις, τους συλλόγους μελετητών, την Ομοσπονδία Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου. Η συμμετοχή τους στις απεργίες νομιμοποιούνται μόνο από την κάλυψη των παραπάνω Οργανώσεων και όχι του ΤΕΕ, και αυτό το γνωρίζει η κάθε Κυβέρνηση όταν προσφεύγει δικαστικά κατά της νομιμότητας απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός του ΤΕΕ είναι επόμενο να προκαλεί οικονομική ασφυξία στα Περιφερειακά Τμήματα, που πρακτικά μηδενίζουν τις δυνατότητες ανταπόκρισης στις θεσμικές τους υποχρεώσεων

Το ΤΕΕ-Θράκης, που μαζί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, αποτελούν τους μοναδικούς επιστημονικούς Φορείς της Περιοχής που έχουν την δυνατότητα να παράγουν πρωτογενή άποψη για τα μεγάλα τεχνικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα της Περιοχής, στηρίζεται πλέον στον ζήλο και την αγάπη των μελών του για την περιοχή, προκειμένου να παραχθεί το επιστημονικό-και εκπαιδευτικό του έργο και να ανταποκριθεί στην εκπλήρωση των θεσμικών του υποχρεώσεων.

Για τον λόγο αυτό στην κατεύθυνση της συνέχισης του παραγωγικού έργου με ταυτόχρονο περιορισμό των δαπανών του Τμήματος, επιδιώκεται  η μεγιστοποίηση  της αξιοποίησης των συναδέλφων-μελών  στην διεξαγωγή  Ημερίδων (προσβασιμότητα για ΑμEΑ), και σεμιναρίων (επαγγελματικός εγκλιματισμός Νέων Μηχανικών) αλλά και η ισχυροποίηση της συνεργασίας του ΤΕΕ-Θράκης με την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης για την πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων (Ημερίδες Επισκευή Κατασκευών οπλισμένου Σκυροδέματος σύμφωνα με τον ΕΝ 1504 και Σεισμική Αποτίμηση & Αναβάθμιση φέρουσας ικανότητας Οικοδομικών Κατασκευών).

Με τον τρόπο αυτό, ελαχιστοποιώντας τις οικονομικές απαιτήσεις, το ΤΕΕ-Θράκης στην διάρκεια του 2012 πέτυχε να πραγματοποιήσει:

 • Τρία Σεμινάρια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη για τις διατάξεις και τον τρόπο εφαρμογής του Νόμου 4014/2011 για την ρύθμιση των αυθαιρέτων
 • Σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς στην Κομοτηνή
 • Σεμινάριο «Ασφάλεια & Υγεία στα Τεχνικά Έργα» στην Αλεξανδρούπολη
 • Σεμινάριο «Σχέδιο και Φάκελος Ασφάλειας & Υγείας»  στην Κομοτηνή
 • Ημερίδα «Σεισμική Αποτίμηση & Αναβάθμιση Φέρουσας ικανότητας οικοδομικών κατασκευών» σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Οπλισμένου Σκυροδέματος και Δομικών Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής, στην Ξάνθη
 • Ημερίδα «Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία σε Κτίρια και Κοινόχρηστους Χώρους» στην Ξάνθη.
 • Επιστημονικό Διήμερο «Κτίριο & Ενέργεια» στην Ξάνθη σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ-Αν. Μακεδονίας και την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.

Επίσης μέσα από Ομάδες Εργασίας που συγκρότησε, πραγματοποίησε πλήθος παρεμβάσεων από τις οποίες αναφέρω:

 • Κριτική για την ΜΠΕ εξόρυξης Χρυσού στο Πέραμα
 • Προτάσεις για το ΣΝ για την αλλαγή χρήσεων γης
 • Απόψεις για την διαδικασία ένταξης στον Ν για  fast track  της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα
 • Απόψεις στο επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας
 • Προτάσεις στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας
 • Προτάσεις για τα αυθαίρετα του Ορεινού όγκου της Ροδόπης
 • Προτάσεις για την μείωση της ανεργίας και την επαγγελματική υποστήριξη των μηχανικών της Θράκης

Αναφορικά με την τελευταία παρέμβαση, που απευθύνθηκε σε όλους τους Δημάρχους της Θράκης, επισημάνθηκε ότι η υιοθέτηση των περισσοτέρων προτάσεων μας αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα γίνουν αποδεκτές από το ΤΕΕ-Θράκης όταν παραβιάζεται η νομιμότητα (παράνομες κατατμήσεις έργων και μελετών, μετονομασία μελετών σε ερευνητικά έργα και ανάθεσή τους σε πανεπιστημιακούς κα) στις οποίες θα βρεθούμε δυναμικά απέναντί τους.

Για το 2013 και κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες οργανώνονται και θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου

 • Ημερίδα για τις οικονομικές διαστάσεις της εξόρυξης χρυσού στην Αλεξανδρούπολη
 • Σεμινάριο για τους Νέους Μηχανικούς στην Κομοτηνή
 • Έκθεση Φωτογραφίας για τους έλληνες αρχιτέκτονες της Κων/πολης, στην Ξάνθη

Σε επίπεδο δραστηριότητας του Τμήματος, θα αναφερθώ σε μία παγιωμένη συμπεριφορά των περισσότερων αιρετών της δημοτικής αυτοδιοίκησης. Συστηματικά αποφεύγουν να ζητούν τις απόψεις του Τεχνικού Συμβούλου της Περιοχής, όταν πρόκειται να αποφασίσουν για θέματα που εμπίπτουν στην θεσμοθετηθείσα από την Πολιτεία παρεμβατικότητα του ΤΕΕ.

Επίσης στην συγκρότηση των Τεχνικών Συμβουλίων του Φορέα τους αλλά και των Επιχειρήσεων τους, παραβλέπουν την ανάγκη και την χρησιμότητα θεσμικής εκπροσώπησης του ΤΕΕ, και εξακολουθούν να ορίζουν αποκλειστικά τους παραταξιακούς τους φίλους, ανεξάρτητα με τις γνώσεις και ικανότητες που διαθέτουν.

Τις δε θέσεις του ΤΕΕ όταν δεν τις θεωρούν επικοινωνιακά αξιοποιήσιμες τις αγνοούν και τις παρακάμπτουν.,

Σχετικά με την τελευταία επισήμανση αξίζει να αναφερθεί ότι η πρόσφατη σεισμική διεγερσιμότητα στο Β. Αιγαίο, επαναφέρει στην επικαιρότητα την πρόταση του ΤΕΕ-Θράκης, προς τους Δημάρχους Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, μέσα από δύο Ημερίδες που διοργάνωσε το 2007 στις δύο πόλεις, προκειμένου να πεισθούν για την σπουδαιότητα ένταξής τους στο Πρόγραμμα ΕΠΑΝΤΥΚ.

Η απραξία που επακολούθησε και από τις δύο Δημοτικές Αρχές οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών ενός σεισμού παρά τον υψηλό σεισμικό κίνδυνο που διαθέτει η χώρα μας, αξιολογήθηκε υποδεέστερη από την κατασκευή έργων βιτρίνας και καλλωπισμού (καινούργια πεζοδρόμια, παιδικές χαρές,) τα οποία όμως είναι άμεσα αναγνωρίσιμα και ψηφοδοφόρα.

Στο σημερινό κλίμα  απαισιοδοξίας που επικρατεί σε όλους τους Έλληνες, επέλεξα

καταλληλότερη για το κλείσιμο της σημερινής Ομιλίας την διαπίστωση του  Thomas Fuller

Η σκοτεινότερη ώρα - είναι πριν την αυγή

ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟ 2013 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΚΑΙ  Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ».