Πανμηχανική Συγκέντρωση, Ξάνθη

«Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς Μηχανικούς»

Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, η Διοικούσα Επιτροπή του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, σε συνεργασία με το Δ.Σ. της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, διοργάνωσε Πανμηχανική Συγκέντρωση στην Ξάνθη, στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ (Βενιζέλου 84).

Στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που αποφάσισε το ΤΕΕ από 23 έως 29 Φεβρουαρίου σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς των Μηχανικών, τα μέλη του ΤΕΕ-Θράκης διαδήλωσαν για την αδιαπραγμάτευτη αντίθεσή τους απέναντι στην πολιτική της ισοπέδωσης του κλάδου στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι συνάδελφοι μηχανικοί, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς μηχανικούς», πραγματοποίησαν συμβολική πορεία από τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη, στον οποίο και κατέθεσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ανυποχώρητη αγωνιστική τους διεκδίκηση για:

-       την ανατροπή του Μνημονίου και της πολιτικής που εφαρμόζει,

-       τη σύνταξη και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου εξόδου της Χώρας από την κρίση, με προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον.

-       την οικοδόμηση μιας εθνικής παραγωγικής δομής

-       και την προστασία του ευρωπαϊκού εργασιακού πλαισίου και του κοινωνικού κράτους

Υπόμνημα του ΤΕΕ-Θράκης προς τον Αντιπεριφερειάρχη:

«κ. Αντιπεριφερειάρχα,

Η σημερινή κινητοποίηση των μηχανικών οφείλεται στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθείται από την Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια με αποτέλεσμα ο κλάδος των διπλωματούχων μηχανικών να έχει οδηγηθεί σε οικονομικό αφανισμό και ηθική απαξίωση.

Οι έλληνες μηχανικοί που αποτελούν το 2% του ενεργού πληθυσμού της Χώρας, υπηρετούν είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι την ανάπτυξη της Χώρας από την οποία και μόνο εξαρτάται η οικονομική τους επιβίωση.

Στην δίνη της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Χώρα, οι φορολογικοί, ασφαλιστικοί  καθώς και ρυθμιστικοί νόμοι που ψηφίσθηκαν το τελευταίο διάστημα και αφορούν τους μηχανικούς, μηδένισαν την κατασκευαστική δραστηριότητα και  εκτίναξαν την ανεργία των μηχανικών σε τεράστια και πρωτοφανή μεγέθη, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να εξαναγκάζονται σε μαζική φυγή σε χώρες του εξωτερικού προκαλώντας την επιστημονική αφαίμαξη του στελεχιακού δυναμικού, την στιγμή που η συμβολή τους για την πανθομολογούμενη αναγκαία επανεκκίνηση της ανάπτυξης για την οικονομική ανάκαμψη της Χώρας είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.

Για τους παραπάνω λόγους το ΤΕΕ εκπροσωπώντας τους   διπλωματούχους Έλληνες μηχανικούς, με την σύμφωνη γνώμη της ΕΜΔΥΔΑΣ και όλων των κλαδικών και επαγγελματικών οργανώσεων των μηχανικών, κήρυξε διαρκή αγώνα και κινητοποιήσεις διεκδικώντας:

  • Την κατάρτιση και άμεση εφαρμογή ενός εξορθολογισμένου Εθνικού Σχεδίου ανάπτυξης που θα ανταποκρίνεται στις παραγωγικές  δυνατότητες της χώρας, που θα οδηγήσει στην έξοδο από την ύφεση και την ανεργία.
  • Την άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την αύξηση των αντιστοίχων του ΠΔΕ σε υποδομές που εξασφαλίζουν οικονομική ανάπτυξη και εργασιακή απασχόληση.
  • Την παροχή εγγυήσεων από την Κυβέρνηση για την προστασία και διαφύλαξη των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από το κούρεμα των ομολόγων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
  • Την κατάργηση των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σε βάρος των μηχανικών σε περίοδο ύφεσης και ανεργίας και το χειρότερο αναδρομικά από το 2011.
  • Την αποτροπή της παραπέρα διάλυσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησης τους και των απολύσεων.
  • Την ανατροπή της μισθολογικής και βαθμολογικής  ισοπέδωσης των διπλωματούχων μηχανικών του Δημοσίου.
  • Τον συμψηφισμό των χρεών και την άρση της παύσης πληρωμών του Δημοσίου και των ΟΤΑ προς τους κατασκευαστές και μελετητές Δημοσίων Έργων

Πιστεύουμε ότι η αναπτυξιακή λογική και το δίκαιο που διακατέχουν τις παραπάνω διεκδικήσεις, θα σας καταστήσουν υποστηρικτή των θέσεων μας».