Ημερίδα "Προσβασιμότητα Ατόμων με αναπηρία σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους", Ξάνθη
Ημερίδα:
«Προσβασιμότητα Ατόμων με αναπηρία
σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους»
Το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ και ο Δήμος Ξάνθης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία διοργάνωσαν στην Ξάνθη Ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα Ατόμων με Αναπηρία σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους». Η Ημερίδα διεξήχθη στην Ξάνθη, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου με συμμετοχή συναδέλφων μηχανικών, φορέων, συλλόγων ΑμΕΑ αλλά και κοινού που ευαισθητοποιείται στο θέμα της αναπηρίας των συνανθρώπων μας.
Στην Ημερίδα παρευρέθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ο Δημήτρης Χαϊτίδης Περιφερειακός Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, ο Χρήστος Μούρκας αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και εκπρόσωπος Δημάρχου Ξάνθης, ο Κώστας Δαλάτσης Αντιδήμαρχος Τοπείρου και η κ. Ελένη Αλατά Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης.
Ομιλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Αμοιρίδης Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ν. Ξάνθης, ο Αλέξανδρος Κηπουρός Αρχιτέκτων Μηχανικός, η Τάνια Βεζυριαννίδου Αρχιτέκτων Μηχανικός, και η Καλυψώ Πολιτειάδου Αρχιτέκτων Μηχανικός. Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΤΕΕ-Θράκης ο Πέτρος Παυλίδης, Πρόεδρος και ο Φώτης Μουργόπουλος, Αντιπρόεδρος.
Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων και η αναπηρία είναι παντού γύρω μας και το ΤΕΕ-Θράκης με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την καταγραφή των προβλημάτων που υπάρχουν, διοργάνωσε ανάλογη ημερίδα για τέταρτη χρονιά επιλέγοντας φέτος την πόλη της Ξάνθης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου κ. Νικόλαου Παπαθανασίου, στόχος της εκδήλωσης ήταν η προβολή των προβλημάτων, η γνωστοποίησή τους στην κοινωνία αλλά και η κατάρτιση των μελών του για τον ορθό σχεδιασμό και τις απαιτούμενες τεχνικές που απαιτούνται για την απρόσκοπτη διακίνηση των ΑμΕΑ σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την προσβασιμότητα αυτών των ανθρώπων στην καθημερινή τους ζωή, το σχεδιασμό και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από πλευράς Δήμου, το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται σήμερα καθώς και την προσβασιμότητα σε χώρους πολιτισμού.
Δηλώσεις του Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης Νικόλαου Παπαθανασίου
«Το ΤΕΕ-Θράκης λόγω της άμεσης εμπλοκής των διπλωματούχων μηχανικών σε ζητήματα προσβασιμότητας των ΑμεΑ, διοργάνωσε με τον Δήμο Ξάνθης την σημερινή ημερίδα «Προσβασιμότητα Ατόμων ΜΕ Αναπηρία σε κτίρια και κοινοχρήστους χώρους»,
Είναι η τέταρτη χρονιά που το ΤΕΕ-Θράκης διοργανώνει στις 3 Δεκεμβρίου, ημερίδα με παρεμφερές περιεχόμενο, με στόχο την προβολή της «Παγκόσμιας Ημέρας των ΑμεΑ», κυρίως για την γνωστοποίησή της στην κοινωνία αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά προκειμένου να καταπολεμηθεί η προκατάληψη και η κοινωνική απομόνωσή τους.
Τα θέματα της Ημερίδας απευθύνονται:
Στους διπλωματούχους μηχανικούς για την περαιτέρω κατάρτισή τους στον ορθό τρόπο σχεδιασμού και έντεχνης κατασκευής των απαιτούμενων τεχνικών διαμορφώσεων που επιβάλλονται για την άρση της παρεμπόδισης και την αποκατάσταση απρόσκοπτης διακίνησης των ΑμεΑ σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.
Στα ίδια τα ΑμεΑ και τα συγγενικά τους πρόσωπα προκειμένου από την τεχνική ενημέρωση τους να ισχυροποιήσουν τις δυνατότητές τους για την διαπίστωση παραλείψεων ή και κακοτεχνιών στις ειδικές κατασκευές που απαιτούνται για την προσπελασιμότητά τους στους δημόσιους χώρους και συνεπώς την τεκμηρίωση των διεκδικήσεων τους από τις αρμόδιες Αρχές.
Στους πολίτες γενικότερα προκειμένου να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στην καθημερινότητά τους και να συμβάλλουν με την συμπεριφορά τους στην διευκόλυνση της διακίνησής τους, δεδομένου μάλιστα ότι τα θέματα που θα αναπτυχθούν αφορούν και τους ίδιους εφόσον οι πιθανότητες κάθε ανθρώπου να καταστεί ΑμεΑ είναι περισσότερες από το αντίθετο ενδεχόμενο (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, μόνιμη ή και περιστασιακή απώλεια σωματικών ικανοτήτων από ατύχημα ή τραυματισμό κα)».
Κωνσταντίνος Αμοιρίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ν. Ξάνθης
«Ενόψει της 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια και Εθνική ημέρα των ΑμΕΑ, θέλω να συγχαρώ καταρχήν το ΤΕΕ-Θράκης για την πρωτοβουλία του αυτή, για τη σημερινή εκδήλωση και θέλω επίσης να πιστεύω ότι αυτά που θα ειπωθούν θα φτάσουν στα σωστά άτομα. Εγώ θα αναφερθώ στην καθημερινότητα που βιώνουν τα άτομα με αναπηρίες και γενικά σε αυτά που χρειάζονται βάση υποδομών ξεκινώντας από το ίδιο τους το σπίτι και φτάνοντας μέχρι τους αθλητικούς χώρους στο τι χρειάζεται και στο τι εμπόδια συναντούν στην καθημερινότητά τους όσον αφορά το θέμα της πρόσβασης. Πιστεύω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι και επειδή είμαι και ο ίδιος άτομο με αναπηρία είναι κάτι που το βιώνω και το γνωρίζω καθημερινά.
Οι πόλεις μας είναι καλύτερες από ότι ήταν για παράδειγμα πριν από 30 χρόνια όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η πρόσβαση δεν είναι μόνο το να κυκλοφορούμε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. Είναι το να μπορούμε να μπαίνουμε στα καταστήματα και να ψωνίζουμε, να μπαίνουμε στον κινηματογράφο, σε κέντρα ψυχαγωγίας, σε κτίρια, υπηρεσίες και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους φθάνοντας ως τα μέσα μεταφοράς. Για να φθάσεις κάπου πρέπει να μεταφερθείς. Δεν είναι μόνο το να μετακινείσαι με το αναπηρικό σου αμαξίδιο ή με το μπαστούνι των τυφλών. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα τρένα για παράδειγμα είχαν βάλει κάποια βαγόνια τα οποία στην πράξη δε λειτούργησαν. Ήταν για συγκεκριμένα δρομολόγια, έπρεπε να κλειστούν ραντεβού για να βάλουν βαγόνι ειδικό, γενικά κάτι ανεφάρμοστο. Για την Ξάνθη που μιλάμε σήμερα εδώ, τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει. Για ένα άτομο δηλαδή που πρέπει να μεταφερθεί με αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο δεν διπλώνει, από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη, πρόβλεψη δεν υπάρχει.
Γι’ αυτό και πιστεύω ότι το μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης πρέπει να φτάσει σε όλους. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια οργανωμένη πολιτεία πρέπει να φθάσει στους ιθύνοντες, στα πολιτικά πρόσωπα, σε αυτούς που χαράσσουν πολιτικές, ώστε να βάλουν στις προτεραιότητές τους την προσβασιμότητα τουλάχιστον στον τομέα που τους αφορά. Είτε αυτό είναι δρόμοι, είτε πεζοδρόμια, είτε δημόσια κτίρια, αθλητικοί χώροι, νοσοκομεία, ιατρεία, δημόσιες υπηρεσίες, τα πάντα».
Καλυψώ Πολιτειάδου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών Δ.Π.Θ.
«Ο πολιτισμός αποτελεί στοιχείο συλλογικής ταυτότητας και έχει σχέση με την πρόοδο και την επιστήμη της ανθρωπότητας. Οι πολιτιστικοί χώροι όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών και άλλοι, είναι χώροι ψυχαγωγίας αλλά παράλληλα και σημεία κοινωνικά. Επομένως, η πολιτεία οφείλει να παρέχει μία απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα αυτά τα κτίρια. Η προσβασιμότητα αφορά δύο τομείς: το κτίριο αλλά και το πολιτιστικό αντικείμενο. Όσον αφορά το κτίριο είναι ανάλογα με τις κατηγορίες ΑμΕΑ που θα έχουμε και χρειάζεται μία υποβοήθηση. Είτε θα είναι μία διαδρομή αφής, μία οσφρητική διαδρομή ή μία διαδρομή ηχητική. Οι διαδρομές αφής γίνονται με επιδαπέδια σήμανση, με διαφοροποίηση και κωδικοποίηση των επιφανειών, με την επιλογή διαφορετικής υφής υλικών. Οι ηχητικές διαδρομές με την περιγραφή του κυρίως πολιτιστικού χώρου και των χαρακτηριστικών του, όσον αφορά το σχήμα, το μέγεθος τους, τη διάταξη των χώρων μεταξύ τους και οι οσφρητικές διαδρομές με την τοποθέτηση αρωματικών ουσιών, μέσα στο χαρμάνι των κονιαμάτων των επιχρισμάτων που είναι πληροφορίες βασιζόμενες σε πηγές κειμένων και σ’ ευρήματα του «ετρουσκικού πολιτισμού» με τη χρήση παλαιών βοτάνων. Όσον αφορά τα άτομα που έχουν πρόβλημα με την ακοή θα πρέπει να γίνει μια άλλη υποδομή μέσα στο κτίριο με τη μέθοδο της νοηματικής, είτε χειλιανάγνωση ή με διάφορα στοιχεία μιμητικής τέχνης.
Για τα άτομα τώρα που έχουν πρόβλημα με την κίνηση, χρειάζονται διάδρομοι ελεύθεροι με μεγάλη ευελιξία και να υπάρχουν στο τέλος των διαδρόμων χώροι για αναστροφή και περιστροφή. Η υποβοήθηση γενικά για τις περισσότερες κατηγορίες είναι μέσω της τεχνολογίας, δηλαδή να υπάρχει καθαρός φωτισμός, μία αντίθεση στα χρώματα της τάξης των 70% για να ξεχωρίζουν οι οριζόντιες από τις κατακόρυφες επιφάνειες ή μία πολύ καλή ακουστική για να είναι σωστή η περιήγηση.
Η πρόσβαση δηλαδή βοηθιέται μέσα από καλές τεχνικές προδιαγραφές και μέσα από οδηγίες σχεδιασμού. Όμως όλα αυτά πρέπει να καθιερωθούν μέσα από τη νομοθεσία και εν συνεχεία η πρόσβαση να αξιολογηθεί μέσα από τα ίδια τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε τα παραδείγματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερες χρήσεις.
Θα αναφερθώ σήμερα στην εισήγησή μου στα κτίρια του πολιτισμού και θα αναφερθώ περισσότερο σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους επειδή εκεί χρειάζεται βοήθεια και στο πολιτιστικό αντικείμενο. Εκεί πρέπει επίσης, ανάλογα με τις κατηγορίες των ΑμΕΑ να λάβουμε υπόψη πολλούς παράγοντες. Να υπάρχει ένας μεσολαβητής όταν πρόκειται για ένα έργο ώστε να μεταφέρει αυτό που βλέπει και να γίνει κατανοητό μέσω της περιγραφής, να λάβουμε υπόψη το φωτισμό, τα αντικείμενα να είναι τοποθετημένα σε ένα ειδικό ύψος, να μην υπάρχουν αντανακλάσεις και μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε επίσης στην επιλογή των υλικών. Γενικά η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή».
Τάνια Βεζυριαννίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Μsc,
Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης
«Ο νέος οικοδομικός κανονισμός για την έκδοση άδειας δόμησης επιβάλει τη μελέτη προσβασιμότητας για ΑμΕΑ όπως αυτή ορίζεται στον νόμο 4030 του 2011 και στο προεδρικό διάταγμα που σκοπεύει να βγάλει το ΥΠΕΚΑ. Μέχρι την έκδοση του εν λόγω Π.Δ. της μελέτης προσβασιμότητας για τα ΑμΕΑ, σχετικά με τη σύνταξη της μελέτης για τα κτίρια αλλά και για τους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών, θα πρέπει όλοι οι μελετητές για τα νέα κτίρια που πρόκειται να δομηθούν να έχουν στο διάγραμμα δόμησης, στην αρχιτεκτονική μελέτη και στη συνοδευτική τεχνική έκθεση στοιχεία τέτοια τα οποία θα εξηγούν και θα επεξηγούν τις λειτουργικές, τις μορφολογικές και τεχνικές ανάγκες που πρέπει να έχει το κτίριο έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο. Ήδη από το 1985 υπήρχε στο ΥΠΕΚΑ γραφείο για την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ, το 2000 εξειδικεύτηκε μέσα στο νόμο στον προεδρικό κανονισμό, και τώρα, από το 2012 έγινε ένα πολύ θετικό βήμα και με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), η μελέτη προσβασιμότητας είναι πλέον προαπαιτούμενη για την έκδοση της άδειας δόμησης».
Αλέξανδρος Κηπουρός, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Προϊστάμενος Τμ. συντήρησης έργων και έργων αυτεπιστασίας Δήμου Ξάνθης
«Η αναφορά μου είναι κυρίως στο τοπικό επίπεδο. Θα αναφερθώ στην πόλη της Ξάνθης και στις επεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου, τις ατέλειες και τα προβλήματα που υπάρχουν και τον όλο σχεδιασμό που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια για το ζήτημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δηλαδή αναφέρομαι σε ζητήματα πρόσβασης στα δημόσια κτίρια, στα τραπεζοκαθίσματα, στις διαφημίσεις, στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν στις ράμπες και στα δοντάκια τα αναπηρικά αμαξίδια, στην κοινή γνώμη όπου όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι πλάκες τυφλών υπήρχε μία εντελώς απρόβλεπτη αντιμετώπιση από τον κόσμο και ήθελαν αν τις ξηλώσουμε. Ο κόσμος τότε δε γνώριζε τη χρήση τους, υπήρχε άγνοια. Το σχεδιάζουμε για όλους έχει βοηθήσει πάρα πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση. Στην εισήγησή μου θα αναφερθώ σε όλα αυτά, αλλά θα κάνω αναφορά και στο νέο κανονισμό και στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές με τις οποίες θέλουμε να εναρμονιστούμε γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες αλλά και τους χώρους ψυχαγωγίας, για παράδειγμα τις παιδικές χαρές».
Δηλώσεις Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμων
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Παράρτημα Θράκης και τον Δήμο της Ξάνθης για την οργάνωση αυτής της Ημερίδας καθώς και τους εισηγητές που θα ακούσουμε απόψε. Να ευχηθώ επίσης στους ανθρώπους αυτούς, στα άτομα με αναπηρία, τους συμπολίτες μας, να έχουν υγεία, δύναμη, κουράγιο, να μην το βάζουμε κάτω μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα της ζωής αλλά να αγωνιζόμαστε.
Πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με τον κάθε Έλληνα πολίτη και πιστεύω ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο και ο Δήμος είναι οι πλέον αρμόδιοι φορείς, γιατί αυτοί είναι που σχεδιάζουν και αναγείρουν τους δημόσιους χώρους. Χώρους που θα πρέπει να είναι κατάλληλοι για να μπορεί ο κάθε άνθρωπος, όποια προβλήματα και αν έχει, να προσέρχεται και να μετέχει. Θα πρέπει όμως παράλληλα να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες ώστε να σεβαστούν τις διόδους που είναι προορισμένες για τα άτομα αυτά γιατί πολλές φορές σκεφτόμαστε και εμείς εγωιστικά. Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας εκεί που μας βολεύει ανεξάρτητα εάν είναι χώρος διέλευσης ατόμων με αναπηρία ή κλείνουμε τις γραμμές εκείνες που υπάρχουν για να διέρχονται τα άτομα με πρόβλημα όρασης.
Θα σας αναφέρω σήμερα κάτι από τους μύθους τους Αισώπου όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, χρησιμοποιεί έναν από τους μύθους αυτούς σε κάποιο κήρυγμά του, για να δηλώσει ότι μπροστά στις δυσκολίες της ζωής δεν πρέπει να στεκόμαστε με φόβο και να οπισθοχωρούμε, αλλά να προχωρούμε. Αναφέρει λοιπόν το εξής: μια νυχτερίδα πήγε να πιει γάλα από ένα σκεύος που ήταν γεμάτο. Το γνωστό στην επαρχία καρδάρι που ήταν ή μεταλλικό ή ξύλινο. Πήγε λοιπόν στο χείλος του και έσκυψε να πιει γάλα αλλά γλίστρησε και έπεσε μέσα. Της φάνηκε τότε ότι βρίσκεται μέσα σε έναν ολόκληρο ωκεανό αλλά είπε ότι εγώ θα πρέπει να επιβιώσω. Δεν θα πρέπει να πεθάνω. Άρχισε λοιπόν να χτυπάει τα φτερά της και καθώς τα χτυπούσε, το γάλα σιγά-σιγά έπηξε. Σταθεροποιήθηκε και επιβίωσε. Θα πρέπει λοιπόν στα προβλήματα της ζωής είτε αυτά είναι προσωπικά είτε οικογενειακά, κοινωνικά, εθνικά, όπως είναι τώρα αυτή η δύσκολη περίοδος που περνά η πατρίδα μας, να μην ολιγοψυχούμε αλλά να αγωνιζόμαστε».
Δηλώσεις Ελένης Αλατά, Προέδρου Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών
«Η αναπηρία είναι παντού γύρω μας όπου και να κοιτάξουμε και ο ανάπηρος μας δίνει να καταλάβουμε κάθε στιγμή ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά της ζωής. Εκεί όμως που πονάει πιο πολύ είναι το σπίτι που έχει τον ανάπηρο και ο ίδιος ο ανάπηρος γιατί η αναπηρία είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση η οποία ακολουθεί τον άνθρωπο μέχρι το τέλος της ζωής του. Και πρέπει να παλεύει και να δίνει τον αγώνα σε καθημερινή βάση.
Το θέμα της ημερίδας είναι υπέροχο, είναι η προσβασιμότητα, το άλφα και το ωμέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και πάνω απ’ όλα οι τυφλοί και οι άνθρωποι με περιορισμένη όραση. Κανείς δε μπορεί να διανοηθεί το πρόβλημα του τυφλού παρά μόνο αυτός που το βιώνει. Όταν δεν έχεις όραση, δεν έχεις εικόνα, δε βλέπεις τίποτα. Δε μπορείς να αγκαλιάσεις το παιδί σου, να το απολαύσεις και να το χαρείς. Δε μπορείς να χαρείς τίποτα. Όμως ο Θεός πάντα δίνει δύναμη, και στους ανθρώπους αυτούς και μαθαίνουν είτε από το ένστικτό τους, είτε με την αφή τους, είτε με την ακοή τους μαθαίνουν να επιβιώνουν. Μέσα στο σπίτι με τα βήματα. Έξω στο δρόμο πάλι με τα βήματα. Πιο πέρα όμως αρχίζει το πρόβλημα της προσβασιμότητας. Πως λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί να βαδίσουν και να προχωρήσουν στη ζωή; Πώς να βαδίσουν σε μια πόλη, έναν κυκεώνα που δε βοηθάει καθόλου; Πώς να βγει ο τυφλός στην πλατεία; Δε μπορεί, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μπορεί να υπάρχουν οι πεζόδρομοι, μπορεί να υπάρχουν οι κίτρινες λωρίδες στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. Όμως για να μπορέσεις να επιβιώσεις από εκεί πρέπει να προσπαθείς να δεις. Γι’ αυτό και το τυφλός κάθεται σπίτι του γιατί είναι ένας τιτάνιος αγώνας το να κυκλοφορείς.
Γι’ αυτό και η προσπάθεια αυτή που γίνεται σήμερα ούτως ώστε να μπουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Θέλουμε προσβασιμότητα παντού. Θέλουμε προσβασιμότητα στην πόλη μας, αυτή την πόλη που την αγαπάμε και είναι η πατρίδα μας. Θέλουμε προσβασιμότητα στα σχολεία, στα δημόσια κτίρια, να είναι εύκολο να πάμε και να διεκπεραιώσουμε τη δουλειά μας. Θέλουμε προσβασιμότητα στους χώρους αναψυχής, στην εμπορική αγορά, στους αρχαιολογικούς χώρους.
Δώστε λοιπόν εσείς που έχετε την ευκαιρία, στους ανθρώπους αυτούς να μη ντρέπονται. Και το λέω αυτό γιατί ένας τυφλός όταν βγαίνει να πάει κάπου και αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια του διπλανού του εκείνη την ώρα ντρέπεται. Δώστε λοιπόν το δικαίωμα στους ανθρώπους αυτούς να μη ντρέπονται, να ζουν ελεύθερα, να χαίρονται την πόλη τους, να χαίρονται τα πάντα. Τους αξίζει. Το δικαίωμα της ζωής ανήκει παντού. Διαφορετικά οι άνθρωποι αυτοί μπαίνουνε στο περιθώριο, αποκλείονται από παντού, και έτσι αρχίζει ένας ρατσισμός της πολιτείας απέναντί τους. Δε θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό, θέλουμε να πιστέψουμε ότι μας ανήκει η ζωή, η πόλη και όλες οι χαρές της».
Στην Ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:
«Η Προσβασιμότητα στην καθημερινή ζωή ενός ΑΜΕΑ. Σχόλια, Επισημάνσεις, Παρατηρήσεις»
Κωνσταντίνος Αμοιρίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ν. Ξάνθης
«Προώθηση καθολικού σχεδιασμού με αστική παρέμβαση στην πόλη της Ξάνθης για ένα περιβάλλον χωρίς φραγμούς»
Αλέξανδρος Κηπουρός, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Προϊστάμενος Τμ. συντήρησης έργων και έργων αυτεπιστασίας Δήμου Ξάνθης
«Ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους»
Τάνια Βεζυριαννίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός Μsc,
Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης
«Προσβασιμότητα στον πολιτισμό»
Καλυψώ Πολιτειάδου, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών Δ.Π.Θ.