16.12.2009

Ημερίδα "Θεμελιακές Γειώσεις", Αλεξανδρούπολη

Tο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, ο Σύλλογος Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος, ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων Έβρουκαι η ΔΕΗ Α.Ε. συνδιοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα: «Θεμελιακές Γειώσεις».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009 στην Αλεξανδρούπολη και ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστική η μεγάλη προσέλευση των μελών, αλλά και άλλων ενδιαφερομένων για το αντικείμενο.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε πλούσιος διάλογος με πολύ ενδιαφέρουσες και επί της ουσίας του θέματος ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους προς τους εισηγητές και αντίστοιχες τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ κ. Αθανάσιος Κολότσιος, τόνισε ότι ο Σύλλογος Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της εφαρμογής των Θεμελιακών Γειώσεων, όπως και οποιασδήποτε άλλη εφαρμογή που έχει σχέση πρώτιστα με την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών και γενικότερα των εγκαταστάσεων. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει με ανάλογες ενέργειες και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή και ευχαρίστησε το ΤΕΕ-Θράκης, το Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Έβου και τη ΔΕΗ Α.Ε. για τη χορηγία της εκδήλωσης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Τοκαμάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Έβρου, ανέφερε ότι η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της διαρκής επιμόρφωσης του τεχνικού κόσμου της περιοχής της Θράκης επί διαφόρων θεμάτων τονίζοντας ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς αλλά και τους ηλεκτρολόγους, τους εγκαταστάτες, τους τεχνολόγους μηχανικούς και γενικά τον τεχνικό κόσμο.

Ο κ. Γεώργιος Τρασανίδης, γραμματέας του ΣΜΗΒΕ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η θεμελιακή γείωση, η οποία αποτελεί μια εκ των διαθέσιμων μεθόδων κατασκευής γείωσης, προτείνεται και συνιστάται από όλους κατά κανόνα τους κανονισμούς και πρότυπα ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. «Στη χώρα μας η απαίτηση και η υποχρέωση για θεμελιακή γείωση στα νέα κτίρια προκύπτει από τρεις Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια με αφορμή την εφαρμογή του εναρμονισμένου προτύπου ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης) HD 384».

Ο κ. Νικόλαος Τακόλας, Τομεάρχης Τεχνικών Εργασιών Δικτύων ΔΕΗ Περιφέρειας ΑΜΘ, δήλωσε τα εξής: «Βρισκόμαστε εδώ, για να διαδώσουμε μία μέθοδο γείωσης πολύ σπουδαία, με στόχο να γίνει αντιληπτή η αξία της από όλον τον τεχνικό κόσμο της περιοχής της Θράκης και κυρίως τους ηλεκτρολόγους και τους εργολάβους. Θεμελιακές γειώσεις, πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πλέον κανένα θανατηφόρο στις οικοδομές ότι και αν συμβεί. Βελτιώνουμε την τιμή της γείωσης σε τέτοιο βαθμό που αποκλείουμε το ενδεχόμενο ενός δυστυχήματος. Η μέθοδος αυτή, που χρησιμοποιείται στη Γερμανία από το 1975, ευελπιστούμε να εφαρμοστεί πλέον και από τη χώρα μας. 
Οι θεμελιακές γειώσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε νέες κτηριακές εγκαταστάσεις ή για τις επεκτάσεις των οικοδομών που υφίστανται. Για να εφαρμοστούν στις ήδη υπάρχουσες οικοδομές, θα πρέπει η πολιτεία να προτείνει και κάποιες άλλες μεθόδους ώστε και η ΔΕΗ, να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση».

Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής:
• Εισήγηση ΣΜΗΒΕ:
Γεώργιος Τρασανίδης - Ηλεκ/γος Μηχανικός, Γ. Γ. ΣΜΗΒΕ
«Θεμελιακές Γειώσεις: Νομοθετικό & Κανονιστικό πλαίσιο»
• Εισηγήσεις ΔΕΗ: 
Νικόλαος Τακόλας - Μηχ/γος-Ηλεκ/γος Μηχανικός, Τομεάρχης Τεχνικών Εργασιών Δικτύων ΔΕΗ Περιφ. Μακ.- Θράκης 
1. «Συνεργασία γειώσεων καταναλωτών - ΔΕΗ»
2. «Κανονιστικά Θέματα μεταξύ ΔΕΗ – Κατασκευαστών»