16.03.2012

σεμιναρίο "Ν.4014/2011 νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα", Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης, έχοντας υπόψη τις υφιστάμενες ασάφειες στις διατάξεις του Νόμου 4030/2011 για τη Ρύθμιση αυθαιρέτων, και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους συναδέλφους μηχανικούς στα πλαίσια της οργάνωσης της Ημερίδας «Ρύθμιση αυθαιρέτων για το Νόμο 4014/2011 που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, διοργάνωσε Σεμινάριο με θέμα:

«Ν.4014/2011 ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ»

με ομιλήτριες την κ. Όλγα Σιόνγκα, αρχιτέκτονα μηχανικό και την κ. Αναστασία Μητρακάκη, πολιτικό μηχανικό στην Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη από 14 έως 16 Μαρτίου 2012.

Το ενδιαφέρον των συναδέλφων ήταν μεγάλο και η συμμετοχή ήταν στην Αλεξανδρούπολη, 66 άτομα, στην Κομοτηνή 71 και στην Ξάνθη 63.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι παρατάσεις που δόθηκαν έως τώρα για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων αλλά και οι 80 περίπου τροπολογίες που υπέστη ο νόμος «αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε αλλά και τον καθαρά εισπρακτικό του χαρακτήρα» θεωρώντας ότι η διορία θα παραταθεί εκ νέου. Η κυρία Σιόγκα στην ομιλία της ανέπτυξε της ασάφειες και τα προβλήματα ερμηνείας του νόμου, καθώς, όπως τόνισε τα αυθαίρετα στην Ελλάδα ξεπερνούν τις ένα εκατομμύριο περιπτώσεις. Η κυρία Μητρακάκη ανέπτυξε το λογισμικό και παρουσίασε το πρόγραμμα στους συναδέλφους μηχανικούς.

Δηλώσεις Προέδρου του ΤΕΕ-Θράκης, κ. Νικόλαου Παπαθανασίου

«Ο Νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων είχε έναρξη τον Οκτώβριο και διάρκεια ισχύος δύο μήνες. Οι τρεις μέχρι τώρα παρατάσεις και οι περίπου 80 τροπολογίες που υπέστη ο νόμος, αποδεικνύουν την προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε αλλά και τον καθαρά εισπρακτικό του χαρακτήρα. Θα φέρω ως παράδειγμα το γεγονός ότι για τους ημιυπαίθριους χώρους, που αφορούσε κυρίως διαμερίσματα και μία περισσότερο μεσοαστική τάξη, είχε δοθεί 15μηνη διάρκεια, ενώ ο νόμος των αυθαιρέτων, αφορά κυρίως τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και μάλιστα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης στην οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ενδιαφερομένους να ανταποκριθούν. Παράλληλα, οι μηχανικοί βρίσκονται σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση για να αντιμετωπίσουν με την ανάλογη σοβαρότητα τους ιδιώτες που προσφεύγουν σ’ αυτούς λόγω των ασαφειών στις διατάξεις του νόμου, κάτι που είχε καταγγείλει από την αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο. Προφητικά μάλιστα, το ΤΕΕ-Θράκης, είχε οργανώσει ημερίδα τον περασμένο Νοέμβριο για το θέμα αυτό, όπου καταγράφηκε το τεράστιο ενδιαφέρον από τα μέλη του τμήματος. Έτσι, οργανώνουμε τώρα μία σειρά σεμιναρίων σέ Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, με ολιγομελή τμήματα ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος ερωτήσεων και με εισηγήτριες τις κυρίες Σιόνγκα και Μητρακάκη, που μας έρχονται από το Τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και οι οποίες μας στήριξαν και στη διοργάνωση της προηγούμενης ημερίδας. Θέλω να τονίσω ότι ο λόγος που στραφήκαμε στις ίδιες ομιλήτριες ήταν η εκτίμηση με την οποία περιβλήθηκα από τους συμμετέχοντες μηχανικούς.

Παρά την καινούρια παράταση που δόθηκε πρόσφατα, εκτιμάμε ότι θα παραταθεί εκ νέου γιατί το θέμα είναι τεράστιο και οι περιπτώσεις πολλές και διαφορετικές, αλλά, το ΤΕΕ-Θράκης, σε κάθε περίπτωση, θέλει να προετοιμάσει τα μέλη του και αυτό ακριβώς είναι και μία από τις κύριες κατευθύνσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου, το να παρέχει συνεχή επιμόρφωση και γνώση για όλες τις καινούριες εξελίξεις που αφορούν το επαγγελματικό πεδίο των μηχανικών.»

Όλγα Σιόνγκα, Αρχιτέκτονας Μηχανικός

«Η σημερινή μας επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη όπως και οι επόμενες στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, αποσκοπούν στην ενημέρωση των συναδέλφων στον Νόμο 4014/2011, το νόμο των αυθαιρέτων, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το Νόμο 4030/2011 και τον 4052/2012. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που απασχολεί ιδιώτες και μηχανικούς αυτό το διάστημα διότι η αυθαιρεσία είναι σχεδόν γενικευμένο φαινόμενο και σε όλες τις κατασκευές υπάρχουν δυστυχώς υπερβάσεις και αυθαιρεσίες. Η πολιτεία έκανε έναν νόμο βασικό για τη ρύθμιση αυτών των αυθαιρεσιών ο οποίος όμως παρουσίασε και παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και λόγω του αντικειμένου, διότι κανείς δε μπορούσε εξαρχής να υπολογίσει το πλάτος και το εύρος των αυθαιρεσιών που είχαν γίνει κυρίως την τελευταία εικοσαετία και τα οποία προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο. Δυστυχώς είναι πάρα πολλά και με πάρα πολλές αποχρώσεις, έτσι ώστε να είναι και ιδιαίτερα δύσκολη η ομαδοποίηση και κωδικοποίηση των περιπτώσεων και τελικά η ένταξή τους και η ρύθμισή τους με ένα σύστημα ηλεκτρονικό που καταλήγει σε δεκατρείς περιπτώσεις αυθαιρεσιών. Όλα αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν ένα μεγάλο θέμα σε συνδυασμό βέβαια με την οικονομική και τη γενικότερη συγκυρία και εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε και να ενημερώσουμε όσο γίνεται.

Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον από τους μηχανικούς, το οποίο αν συνδυαστεί με ένα εντός εισαγωγικών εκβιασμό που γίνεται αυτή τη στιγμή για το γεγονός ότι μετά δε θα μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση εάν δε ρυθμιστούν τα αυθαίρετα, γι’ αυτό και είναι η πρώτη φορά που ο νόμος ξεκινάει με τη σύσταση εμπράγματων δικαιωμάτων και όχι με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων. Λέει δηλαδή πως από δω και πέρα δε μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση εάν και εφόσον υπάρχουν αυθαίρετα και έτσι, μπαίνει δηλαδή ως ένας νόμος αναγκαστικός. Δεν υπάρχει το αν θέλει κάποιος να το ρυθμίσει το αυθαίρετό του. Πρέπει να το ρυθμίσει.

Όσον αφορά τώρα το οικονομικό μέρος, λόγω της συγκυρίας όπως ανέφερα, είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τον περισσότερο κόσμο. Βέβαια, αν συγκρίνει κανείς με τα πρόστιμα που ίσχυαν από το 2004, σήμερα είναι σαφώς. Όμως εξακολουθεί η συγκυρία να είναι τόσο δύσκολη που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η προσέλευση που αναμενόταν αρχικά γιατί ακριβώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Και επειδή υπάρχει και αυτή η διεύρυνση του χρόνου και οι παρατάσεις που δίνονται, τώρα είναι μέχρι τέλος του Ιουνίου 2012, αλλά στον τελευταίον νόμο που δόθηκε ταυτόχρονα αναφέρεται ότι από δω και πέρα, δε θα δίνεται η παράταση με νόμο, αλλά, με αποφάσεις υπουργού. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόθεση η παράταση να συνεχιστεί.

Όσον αφορά τους συναδέλφους μηχανικούς, χρειάζεται μία υπευθυνότητα και μία άλλη αντίληψη, δηλαδή πρέπει να διαβάσουν, να είναι πάρα πολύ συνεπείς στην αναγνώριση των πραγμάτων και κυρίως πρέπει να ενημερώνονται διότι καθημερινά υπάρχουν και καινούρια πράγματα τα οποία προβλέπονται και τροποποιούνται, οπότε πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Είναι ένα αντικείμενο που εξελίσσεται και για το οποίο πρέπει να υπάρχει αναπτυγμένη κρίση που είναι μία συνισταμένη της γνώσης, της εμπειρίας και της προσωπικότητας, και, εν προκειμένω, αυτά τα τρία πράγματα πρέπει και να συγκεραστούν.»

Αναστασία Μητρακάκη, Πολιτικός Μηχανικός

«Εγώ θα μιλήσω για το λογισμικό, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο περνούν οι μηχανικοί σε μία εφαρμογή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τη δήλωση ενός αυθαιρέτου για να καταχωρηθεί στο ΥΠΕΚΑ. Θα κάνω μία συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος στον υπολογιστή, για το οποίο υπάρχει εγχειρίδιο μέσα στο σύστημα του ΤΕΕ και οι συνάδελφοι  πρέπει οπωσδήποτε να το διαβάσουν. Θα παρουσιάσω λοιπόν το εγχειρίδιο αυτό και θα βοηθήσω τους μηχανικούς σε κάποια θέματα επί του λειτουργικού, τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να περάσουν τα στοιχεία, διευκρινίζοντας παράλληλα κάποια πράγματα για να νιώθουν ασφαλής στις καταχωρήσεις τους. Είναι σημαντικό να μάθουν να έχουν εμπιστοσύνη οι χειριζόμενοι το πρόγραμμα, ώστε να μη φοβούνται να υποβάλλουν τα στοιχεία, γιατί δόθηκε πλέον και η δυνατότητα να επανέρχονται και αν διορθώνουν. Το βασικό είναι, όπως ανέφερε και η κυρία Σιόνγκα, η σωστή κρίση στα πράγματα και η αυτοπεποίθηση γι’ αυτά που γνωρίζουν.»