Δελτίο τύπου για την Παγκόσμια ημέρα για την υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. 

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη συμβολικά. Αρχικά εορταζόταν από τα συνδικάτα εργαζομένων στην Αμερική και στο Καναδά εις μνήμην των νεκρών συναδέλφων τους σε εργατικά ατυχήματα. Την ημέρα αυτή μετέτρεψαν η Διεθνής Συνομοσπονδία των Ελεύθερων Συνδικάτων και η Ομοσπονδία Διεθνών Συνδικάτων σε παγκόσμια γιορτή διευρύνοντας το περιεχόμενό της με την έννοια της αειφόρου εργασίας. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) υιοθέτησε την ημέρα αυτή από το 2001 και την καθιέρωσε ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», προκειμένου να προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας και της διαχείρισης μιας κουλτούρας με θέμα την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ.Ο.Ε., υπολογίστηκε ότι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, αριθμός ο οποίος αντανακλά 10% αύξηση στο ποσοστό αυτό κατά τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα περί τα 270 εκατομμύρια εργαζομένων παγκοσμίως έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ αντίστοιχα 160 εκατομμύρια υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών αυτών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.

Στο φετινό εορτασμό δίνεται έμφαση στην αναγνώριση των επαγγελματικών κινδύνων και στην μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών μέσω της καλλιέργειας μιας κουλτούρας πρόληψης. Η πρόληψη αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω των εκτιμήσεων επικινδυνότητας στους χώρους εργασίας με στόχο την ανάδειξη και εφαρμογή της εκάστοτε καταλληλότερης μεθόδου πρόληψης. 

Για τον σκοπό αυτό η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (Δ.Ο.Ε.) προτείνει την υιοθέτηση μιας στρατηγικής τεσσάρων βημάτων προκειμένου να προσεγγίσουμε την επίτευξη της ασφαλούς εργασίας: 

1. Εξάλειψη – ελαχιστοποίηση των κινδύνων στο στάδιο της δημιουργίας τους: η καλύτερη αντιμετώπιση των εργασιακών κινδύνων είναι πριν ακόμα αυτοί αναπτυχθούν. Μια επικίνδυνη χημική ουσία μπορεί να αντικατασταθεί με μιαν άλλη λιγότερο επιβλαβή, οι δονήσεις και ο θόρυβος ενός μηχανήματος μπορούν να μειωθούν στο στάδιο του σχεδιασμού του μηχανήματος κ.α.

2. Μείωση των κινδύνων μέσω μηχανολογικών ελέγχων ή άλλων φυσικών προστατευτικών: με απλά μέτρα, όπως την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε χώρους εκσκαφών ή τον σωστό αερισμό χώρων όπου γίνεται χρήση επικίνδυνων ουσιών, μπορούν να μειωθούν αποτελεσματικά οι εργασιακοί κίνδυνοι ακόμα και αν δεν είναι εφικτή η εξάλειψή τους. 

3. Εφαρμογή ασφαλών εργασιακών διαδικασιών για την περαιτέρω μείωση των 
κινδύνων:
 η οργάνωση και ο σωστός σχεδιασμός είναι ιδιαίτερης σημασίας σε ορισμένα εργασιακά περιβάλλοντα όπου η τήρηση διαδικασιών και η ακριβής εφαρμογή 
κανονισμών είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ασφάλεια των εργαζομένων. Η συντήρηση 
και ο καθαρισμός μηχανημάτων, για παράδειγμα, χρήζει προσοχής και απομόνωσης για 
την αποφυγή λανθασμένης εκκίνησης της μηχανής, ενώ η εργασία με ιονίζουσα 
ακτινοβολία θέλει προσεκτική οργάνωση με μετρητές, φυσικό χωρικό διαχωρισμό και 
κατάλληλες ενδείξεις. 

4. Χορήγηση, χρησιμοποίηση και συντήρηση ατομικών μέσων προστασίας: η χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, αν και παρέχει τον μικρότερο βαθμό προστασίας, είναι απαραίτητη και πρέπει να εφαρμόζεται σωστά ανάλογα με τις απαιτήσεις και τους κινδύνους της κάθε εργασίας.
Για την επίτευξη ενός ικανοποιητικού επιπέδου ασφάλειας και υγείας στην εργασία είναι απαραίτητη η συμμετοχή και ενεργοποίηση όλων όσων εμπλέκονται στα θέματα αυτάεργοδοτών – εργαζομένων – κράτους.

Οι εργοδότες πρέπει να προβλέπουν τους κινδύνους του εργασιακού χώρου και να μεριμνούν ανάλογα, να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους τους και να παρέχουν τα απαραίτητα μέσα προστασίας στο προσωπικό τους. 

Οι εργαζόμενοι πρέπει αντίστοιχα να εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας, να λαμβάνουν τα αντίστοιχα μέτρα και να ενημερώνονται για τους κινδύνους που εγκυμονεί το εργασιακό τους περιβάλλον. 

Αντίστοιχα και το κράτος δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την εφαρμογή των παραπάνω, μεριμνώντας για την εκπαίδευση και ενημέρωση των εργαζομένων και για την σωστή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας από τους εργοδότες. 
Η Ελλάδα έχει ενταχθεί επισήμως στην ομάδα των 100 και πλέον χωρών ανά τον κόσμο που συμμετέχουν ενεργά στον εορτασμό αυτό στα πλαίσια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Στα πλαίσια αυτά του εορτασμού το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, θα διοργανώσει σύντομα ημερίδα στην Κομοτηνή με θέματα σχετικά με την Υγιεινή και ασφάλεια στα ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.

Συνημμένα αρχεία