Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη είχαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Δημήτριος Λουρίκας και ο Επιμελητής της Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομίας, Χωροταξίας, Δομημένου Περιβάλλοντος, Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς & Πολιτισμού κ. Ιμπραχήμ Κιαμήλ.

Κυρίαρχο θέμα της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ37/15352/389 π.ε. (ΦΕΚ 284Β/09-06-1987) του Υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος μεγάλη έκταση του Βόρειου Τομέα της Π.Ε.  Ροδόπης περιλαμβάνοντας οικισμούς και μέρος της πόλης της Κομοτηνής. Προβλήματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, νομιμοποιήσεων και επισκευών των οικοπέδων, κυρίως των οριοθετημένων οικισμών, που περιλαμβάνονται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Παπικίου Όρους. Απόφαση που εν τέλει δημιουργεί προβλήματα στη δραστηριότητα των Μηχανικών και συνεπώς ταλαιπωρία στους πολίτες. Ζητήθηκε η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Υπουργείου για τη λύση του προβλήματος. Αποφασίσθηκε να σταλεί από το ΤΕΕ Θράκης αναλυτική και εμπεριστατωμένη πρόταση επίλυσης του ζητήματος.

Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργείται από την μεγάλη καθυστέρηση (αυτοψία, έλεγχος, έκδοση αποφάσεων και εγκρίσεις) της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εδρεύει στην Ξάνθη. Η Υπουργός τόνισε ότι η λύση του προβλήματος θα είναι η στελέχωση της υπηρεσίας είτε μέσω της κινητικότητας είτε με την πρόσληψη νέων Μηχανικών.