03.02.2014

σεμιναρίο "Νόμος 4178/2013 για τα Αυθαίρετα", Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τμήμα Θράκης στο πλαίσιο της συνεχούς επιμόρφωσης και ενημέρωσης των συναδέλφων μηχανικών, διοργάνωσε σειρά Σεμιναρίων με τίτλο:

«Νόμος 4178/2013 για τα Αυθαίρετα»

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν στις πόλεις της Ξάνθης (30/1), Κομοτηνής (31/1), Αλεξανδρούπολης (31/1) και Ορεστιάδας (1/2/2014) με τη συμμετοχή διακοσίων περίπου μηχανικών.

Εισηγήτρια των σεμιναρίων ήταν η κυρία Αναστασία Μητρακάκη η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε ότι αν και θεωρεί τον νέο νόμο καλύτερο από τον προηγούμενο, παρόλα αυτά  υπάρχουν ασάφειες στην ερμηνεία του πέραν των εγκυκλίων που έχουν ήδη ανακοινωθεί και χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερες διευκρινήσεις. Ανέφερε επίσης ότι τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται κατά την μεταφορά από τον παλιό νόμο στον καινούριο. Συγκεκριμένα μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε τα εξής:

Αναστασία Μητρακάκη, Πολιτικός Μηχανικός

«Θεωρώ ότι ο νέος νόμος είναι καλύτερος από τον προηγούμενο με την έννοια ότι είναι πιο δίκαιος και καλύπτει καινούριες κατηγορίες αυθαιρέτων κυρίως για τις ειδικές ομάδες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και τώρα δυσκολίες και αν αυτός ο νόμος έβγαινε από την αρχή θα ήταν σαφώς καλύτερα. Η δυσκολία εφαρμογής του έγκειται κυρίες στη μεταφορά των δηλώσεων αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών από τον προηγούμενο νόμο οι οποίες οφείλουν τώρα να μεταφερθούν στον καινούριο. Εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα και στο γεγονός ότι υπάρχει και πάλι πρόβλημα ερμηνείας σε κάποια από τα άρθρα. Από κει και πέρα, αυτός είναι ο νόμος, με αυτόν πρέπει να παλέψουμε προς το παρόν και να προσπαθήσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διευκρινήσεις πέραν των εγκυκλίων που έχουν ήδη βγει ώστε να διαλευκανθεί το τοπίο όσο γίνεται περισσότερο.

Όσον αφορά τους συνάδελφους μηχανικούς, σ’ αυτή τη φάση που συζητάμε τώρα, οι ερωτήσεις αφορούν κυρίως τη μεταφορά των δηλώσεων και σε ποιες περιπτώσεις επηρεάζονται τα πρόστιμα τα οποία, με τον νέο νόμο, αν και όπως είπαμε είναι πιο δίκαιος, δεν είναι χαμηλότερα σε όλες τις περιπτώσεις. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις είναι χαμηλότερα αλλά σε κάποιες υψηλότερα. Και αυτό είναι ένα βασικό θέμα γιατί πολλές φορές έχουμε διαφορές στα πολεοδομικά μεγέθη κατά τη μεταφορά από την πρώτη δήλωση με τον νόμο 4014 μέχρι τη μεταφορά στον 4158 οπότε κάποτε προκύπτουν καινούρια πρόστιμα ακόμα και ακριβότερα.

Όσον αφορά τις δόσεις, με την ένταξη στο πρώτο εξάμηνο είναι 102 και στο δεύτερο εξάμηνο είναι 84. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα πρόστιμα είναι μεγαλύτερα μοιράζονται σε περισσότερες δόσεις. Τώρα το πώς τα κρίνει κανείς, εάν είναι δίκαια ή άδικα, δεν μπορώ να το εκτιμήσω εγώ. Είναι ένας νόμος βάση του οποίου θα πρέπει να προχωρήσουμε.

Το αν προχωρούν οι τακτοποιήσεις των αυθαιρέτων αυτό το ξέρουν στο ΥΠΕΚΑ. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι ότι γενικά ο κόσμος έχει παγώσει γιατί μοιάζει με ανασφάλεια το να μεταφέρει δηλώσεις από τον ένα νόμο στον άλλο. Ο τρόπος πληρωμής αλλάζει. Τα πρόστιμα αλλάζουν, οι δόσεις αλλάζουν, ο τρόπος αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών αλλάζει κι αυτό κάνεις τους ανθρώπους διστακτικούς και δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά δημιουργούν και πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ μηχανικών και ιδιοκτητών, χωρίς να ευθύνονται, το τονίζω, οι μηχανικοί σε όλες τις περιπτώσεις. Μπαίνουν σε μια διαδικασία να εκτίθενται λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των αυθαιρεσιών ή λόγο ασαφειών και αλλαγών που γίνονται με τις εγκυκλίους. Κι αυτό είναι και άδικο και για τον πολίτη. Επίσης, εκτίθενται και άνθρωποι που προσπαθούν απλά να κάνουν τη δουλειά τους πέραν αυτών που ενδεχομένως να φταίνε γιατί πάντα σε όλους τους κλάδους υπάρχουν και άνθρωποι που φταίνε. Και βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αυθαίρετα είναι αυθαίρετα, είναι μία παράβαση και πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουμε. Κι αυτό πρέπει να μπει στη συνείδηση του κόσμου.

Αλέξης Αλεξάκης Αντιπρόεδρος της Νομαρχιακή επιτροπής Έβρου και  Μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης

Ο νόμος και το Υπουργείο ποτέ δεν επισήμανε τις αμοιβές των μηχανικών. Έτυχε σε πολλές περιπτώσεις συναδέλφων αλλά και σε μένα προσωπικά, να έρχεται ο πελάτης με 500 ευρώ που είναι για το πρόστιμο, μια παράβαση δηλαδή 500 ευρώ όσο και το παράβολο. Όταν λοιπόν αναφέρεται και η αμοιβή του μηχανικού που περιλαμβάνει το διάγραμμα κάτοψης, τις κατόψεις, τις τομές και πολύ ευθύνη για το σωστό αποτέλεσμα της δουλειάς, ο πελάτης αρνείται να προχωρήσει στην τακτοποίηση ενώ όπου και να πάει, εάν ο συνάδελφος είναι σωστός, θα ζητηθεί μία αμοιβή έστω 50 ή 100 ευρώ. Επομένως όταν το κράτος προβάλλει έναν νόμο αυτός δεν αφορά μόνο τα πρόστιμα. Όπως επίσης δεν αναφέρεται πουθενά το τέλος ανταπόδοσης του ΤΕΕ που αφορά την μεταφορά από τον ένα νόμο στον άλλο. Αυτό μπορεί να είναι μικρό σε κόστος δηλαδή της τάξης των 15 έως 40-50 ευρώ, είναι όμως ένα επιπλέον έξοδο που δεν έχει μπει στη συνείδηση του κόσμου και για το οποίο δεν ευθύνονται οι μηχανικοί. Μπορεί να ευθύνονται πιθανά για κάποια άλλα πράγματα, όχι όμως και για όλα όσα τους προσάπτουν. Κάτι άλλο επίσης που θέλω να επισημάνω στον νέο νόμο είναι οι δόσεις. Δεν γίνεται να προβάλλεις στον κόσμο ότι οι δόσεις είναι 102 για το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή έως τις 6/2 και εάν κάποιος πάει να τακτοποιήσεις τις δόσεις του στις 5/2 να καλείται να πληρώσει μέχρι τις 10/2 και τις έξι δόσεις όλου του εξαμήνου. Όταν βγήκε ο νόμος κανείς δεν είχε καταλάβει ότι οι έξι πρώτες δόσεις του εξαμήνου πρέπει να πληρωθούν έως και την τελευταία εργάσιμη που είναι στις 10/2.

Θα σταθώ επίσης σε ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι με τον κόσμο. Πολλοί μηχανικοί κάνουν αυτοψία, βγάζουν τα κόστη του πελάτη, τα πρόστιμα, τις αμοιβές και ότι άλλο χρειάζεται, μια εργασία που απαιτεί χρόνο ανάλογα με τον τύπο φυσικά της αυθαιρεσίας και σε πολλές περιπτώσεις η δουλειά δεν προχωράει είτε γιατί ο πελάτης θεωρεί ότι έχει ακόμη χρόνο, είτε γιατί δεν αρκούν τα χρήματα που έχει και ο μηχανικός ποτέ δεν πληρώνεται γι’ αυτό το μέρος της εργασίας ενώ είναι το 70 με 80% του συνόλου της δουλειάς. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά γραφείου. Εδώ βέβαια, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία σχεδόν όλοι μας βρισκόμαστε. Αν αυτός ο νόμος δεν ήταν σε συνάρτηση με τους άλλους φόρους θα μπορούσε να προχωρήσει. Διότι δεν γίνεται να πληρώνει κάποιος φόρο εισοδήματος, φόρο ακινήτων, χαράτσι κλπ. και να έχει και τον νόμο των αυθαιρέτων. Όλοι λίγο πολύ έχουμε κάποιο αυθαίρετο. Ακόμα και μια χρήση όπως το να κάνεις έναν ημιυπαίθριο δωμάτιο, είναι αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το πολεοδομικό καθεστώς. Είναι μια παράβαση υπέρβασης δόμησης το να αλλάξεις μια χρήση από βοηθητικό σε κύριο χώρο. Όταν λοιπόν αυτό το κόστος είναι για παράδειγμα 1000 ευρώ και έχεις να πληρώσεις και όλα τα άλλα, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ο νόμος.

Αργύρης Πλέσιας, Γενικός Γραμματέας Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ-Θράκης

Το Τεχνικό Επιμελητήριο διοργανώνει αυτά τα σεμινάρια για τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων, ακολουθώντας μια πολιτική ενημέρωσης των συναδέλφων μηχανικών σε θέματα νέων εξελίξεων, που όπως ξέρουμε αποτελεί μια ιδιαίτερη καινοτομία που μας “ταλαιπωρεί” την τελευταία τετραετία. Είναι μία καινοτομία με την οποία η πολιτεία προσπαθεί να ρυθμίσει θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν καθώς οι εκκρεμότητες με τις γενιές αυθαιρέτων, έχουν γίνει πλέον πάρα πολλές στην ελληνική κοινωνία σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Δυστυχώς η Πολιτεία προσπαθεί να τα ρυθμίσει με βασικό κριτήριο τη συλλογή οικονομικών ανταλλαγμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθεί το ΤΕΕ κυρίως να συζητήσει τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις νομοθεσίες που έχουν εισαχθεί, να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης και διασφάλισης των συναδέλφων γιατί πολλές φορές οι αντιφατικότητες μπορούν να οδηγήσουν κάποιους συναδέλφους σε δυσχερή θέση με δικαστικές εμπλοκές. Προσπαθούμε να καθιερώσουμε μια λογική του «δίκαιου», του «εύλογου» αποτελέσματος για τον πολίτη μέσα σε μία γενική φιλοσοφία που πρέπει να υπάρχει σε κάθε νομοθέτημα.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε καλέσει συναδέλφους και έχουμε συγκροτήσει και Ομάδα Εργασίας η οποία χειρίζεται το ζήτημα αυτό που παρακολουθούν ενημερώνονται για όλες τις εξελίξεις.

Έχουμε καλέσει την εισηγήτρια, την κυρία Μητρακάκη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα και θα μπορέσει με την γνώση που έχει αποκτήσει να συμβάλλει στο να βρούμε λογικές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Στόχος του ΤΕΕ είναι να δώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους αυτήν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Έτσι οργανώνουμε σεμινάρια στην Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα ελπίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να καλύψουμε τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις των συναδέλφων και νομίζουμε ότι ειδικά στον τομέα αυτών που ασχολούνται με κτηριακά αποτελεί η παρούσα διαδικασία μια πολύ χρήσιμη συμβολή.