Παρέμβαση Προέδρου του ΤΕΕ, Περιφερειακού Τμήματος Θράκης στον Υφυπουργό Εργασίας

Επτά βασικά σημεία περιελάμβανε η τοποθέτηση του Προέδρου του ΤΕΕ Περιφερειακού Τμήματος Θράκης κ.Νικόλαου Παπαθανασίου, προς τον Υφυπουργό Εργασίας κ.Γεράσιμο Γιακουμάτο , στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Νομαρχία Ροδόπης κατά την περιοδεία του Υφυπουργού στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Συγκεκριμένα ο κ.Παπαθανασίου, κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε τα εξής: 

1. Την επιχορήγηση των νέων Μηχανικών για την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού των Γραφείων τους. 

2. Την υποχρέωση των ΙΕΚ να συμπεριλαμβάνουν στα προγράμματά τους πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών σε Γραφεία και Επιχειρήσεις που θα επιδοτείται από το Κράτος.

3. Την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Νομαρχιακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση, Τεχνικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικά Επιμελητήρια) στην κατάρτιση των κατευθύνσεων σπουδών και του περιεχομένου μάθησης στα ΙΕΚ, με την σύγχρονη ανάληψη από τους παραπάνω Φορείς της ευθύνης για την διερεύνηση της αγοράς εργασίας με σκοπό την καταγραφή των ζητουμένων ειδικοτήτων και των απαιτούμενων προσόντων για την στελέχωση των αντιστοίχων θέσεων.

4. Την έγκριση προγραμμάτων επιδότησης θέσεων εργασίας σε Γραφεία νέων Μηχανικών και γενικά επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις για τις περιπτώσεις που διαθέτουν απασχολούμενο προσωπικό από 0 έως 2 άτομα.

5. Εν όψει της διακοπής των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων που θα δημιουργήσει στρατιά ανέργων στην περιοχή, την άμεση δημιουργία επιστημονικού Ινστιτούτου με κατεύθυνση την καταγραφή των επικρατουσών συνθηκών στην γεωργική παραγωγή (ιδιοκτησιακό καθεστώς, είδος και αποδόσεις καλλιεργειών, εδαφολογικά χαρακτηριστικά κλ) προκειμένου να λειτουργεί προσανατολιστικά στον αγροτικό κόσμο για ενδεικνυόμενες νέες δυναμικές καλλιέργειες. 

6. Την απαίτηση διεξαγωγής σε βάθος έρευνας για την υπαιτιότητα των Τραπεζών στην χρεοκοπία Επιχειρήσεων, Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών της περιοχής ιδιαίτερα των μικρομεσαίων.

7. Την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, δια την αποκατάσταση της θιγμένης αποτελεσματικότητας και διαφάνειας της, στην οποία θα πρέπει να παραμείνει ο θεσμικός της ρόλος του ελέγχου της κατασκευής, ποιότητας και βιωσιμότητας των Δημοσίων Έργων και Επενδύσεων. 

Συμπερασματικά από την συγκεκριμένη σύσκεψη, το ΤΕΕ Περιφερειακό Τμήμα Θράκης αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας την δέσμευσή του Υφυπουργού για σύντομη υποβολή ΣχεδίουΟλοκληρωμένης παρέμβασης στον Νομό Ροδόπης για το οποίο κρίνεται βέβαιο ότι το ΤΕΕ Θράκης, θα κληθεί να καταθέσει τις απόψεις του.

Επισημαίνεται τέλος, η σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ με την νεοεισαχθείσα αντίληψη για την χρηματοδότηση εξαγοράς εργατικής κατοικίας αντί της κατασκευής συγκροτημάτων εργατικών κατοικιών που συστηματικά καταλήγει στην δημιουργία υποβαθμισμένων «γκέτο».

Η πολιτική αυτή θα απομακρύνει την δημιουργία κοινωνικών ανισοτήτων και θα συνδέσει άμεσα την επιλογή κατοικίας με τον τόπο εργασίας του εργαζομένου.

Όσο αφορά το κεντρικό θέμα της επίσκεψής του Υφυπουργού στην Κομοτηνή, του κλεισίματος δηλαδή της Χαρτοβιομηχανίας ΕΛΙΝΑ, η άποψή του Περιφερειακού Τμήματος, είναι πως η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών της Κυβέρνησης για την οικονομία η οποία και επωμίζεται την πολιτική ευθύνη των επιλογών της. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να αυξηθούν και να ενταθούν οι έλεγχοι και οι μηχανισμοί διασφάλισης των δημοσίων πόρων, ειδικότερα στο στάδιο της ένταξης επενδυτικών προτάσεων σε επιδοτούμενα προγράμματα και στην συνέχεια στο στάδιο της κατασκευής. 

Στην κατεύθυνση αυτή καθίσταται επίκαιρο να υπογραμμισθεί η παράλειψη της θεσμοθετημένης παρουσίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Έγκρισης των Επενδύσεων στις Περιφέρειες, γεγονός που οδηγεί στην αδυναμία αντίληψης του τεχνικού περιεχομένου των υποβαλλομένων προτάσεων από τα μέλη τους.