Ημερίδα "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, σύμφωνα με τον Ν.3661/08 και τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ", Κομοτηνή
Η ενεργειακή απόδοση στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής
230 μηχανικοί εκπαιδεύονται στην κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων
Με αθρόα συμμετοχή μηχανικών, μελών του ΤΕΕ-Θράκης, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα για την Κατασκευή Ενεργειακά Αποδοτικών Κτιρίων, που διοργάνωσε το ΤΕΕ-Θράκης το Σάββατο 9 Μαΐου 2009, στο Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ στην Κομοτηνή.
Μετά από μία σύντομη εισαγωγή στο θέμα, του Προέδρου του ΤΕΕ Θράκης Νίκου Παπαθανασίου και τις επισημάνσεις του αντινομάρχη και Προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΤΕΕ Θράκης Κώστα Κατσιμίγα καθώς και του Γιάννη Κοσμαδάκη, μέλους της Διοικούσας ΤΕΕ Θράκης, το θέμα ανέπτυξε η κύρια ομιλήτρια της εκδήλωσης, ηΑρχιτέκτων – Μηχανικός Μαργαρίτα Καραβασίλη *.
Περισσότεροι από 230 μηχανικοί ενημερωθήκαν για την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με πιστοποιητικό σύμφωνα με τον Ν.3661/08 και τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης.
Η κυρία Καραβασίλη, έχοντας ασχοληθεί επί σειρά ετών με το θέμα, έδωσε όλες τις παραμέτρους που αφορούν τη νομοθεσία αλλά και την εφαρμογή της σε ελληνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα με ιδιαίτερα ενδιαφέροντες στόχους. Μεταξύ άλλων είπε: «Δεν είναι μόνο το θέμα εξοικονόμησης ενέργειας το οποίο είναι πολύ σημαντικό στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής που ζούμε. Η κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων, έχει να κάνει και με πολλαπλά οφέλη όπως στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, σε κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται με θέσεις εργασίας, σε οικονομικά ζητήματα, στην βελτίωση των κτιρίων του δημοσίου τομέα και στην ποιότητα ζωής γενικότερα, γιατί τα κτίρια είναι αυτά που συνθέτουν τις πόλεις μας».
Η κατοικία στην Ελλάδα καταναλώνει 70%-80% περισσότερη ενέργεια από την κατοικία στην Δανία και αυτό λόγω χρήσης ενεργοβόρων συστημάτων και έλλειψης σωστής μόνωσης, ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, προσθέτοντας ότι οι αυξομειώσεις της τιμής του πετρελαίου θα πρέπει να μας ωθήσουν στη λήψη μέτρων για απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο.
Όσον αφορά τις υποχρεωτικές αλλαγές, η κ. Καραβασίλη ανέφερε ότι αλλάζει ο κανονισμός με τον οποίο θα μελετούνται και θα κατασκευάζονται τα κτίρια, καταργείται ο κανονισμός θερμομόνωσης που ίσχυε από το 1980 στη χώρα μας και μπαίνει ένας πιο σύγχρονος κανονισμός που επιχειρεί όλα τα νέα κτίρια να πληρούν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης.
Τόνισε επίσης, ότι το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα για τα κτίρια του δημοσίου και ευρύτερου τομέα και μάλιστα έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τα αρμόδια υπουργεία, με χρονοδιαγράμματα, προκειμένου ορισμένα βασικά ζητήματα διαχείρισης ενέργειας και μικροεπεμβάσεις που είναι οικονομικά αποδοτικές να έχουν γίνει με έναν χρονικό ορίζονται ενός – δύο ετών.
Ένα επιπρόσθετο σημαντικό στοιχείο, είναι το ότι βάση της κοινοτικής οδηγίας, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις διεύρυνσης της επαγγελματικής δραστηριότητας των Μηχανικών με τη δημιουργία ενός νέου κλάδου απασχόλησης, των ενεργειακών επιθεωτηρών.
«Άποψη του ΤΕΕ είναι ότι μπορεί να αναλάβει μέσω του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ την κατάρτιση των ενεργειακών επιθεωρητών και ότι αποτελεί τον μοναδικό Φορέα χορήγησης της απαιτούμενης πιστοποίησης», ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου. Επισήμανε ακόμη ότι μέχρι στιγμής, το θεματολόγιο των σεμιναρίων του ΙΕΕΚΕΜ-ΤΕΕ δεν ανταποκρίνεται στο αντίστοιχο του ΥΠ-ΑΝ, ούτε οι ώρες παρακολούθησής τους προσμετρώνται για την πιστοποίηση ενεργειακών επιθεωρητών και αυτός ήταν ο λόγος που η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος, οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη διοργάνωση «έτσι ώστε να αποσαφηνισθούν όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του Ν.3661/08 να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των Σεμιναρίων εκπαίδευσης που πρόσφατα δημοσιοποίησε και στα οποία εκδήλωσαν συμμετοχή περισσότεροι από 180 συνάδελφοι».
Στα συμπεράσματα του Σεμιναρίου καταγράφονται η συνειδητοποίηση της πολιτείας για την αναγκαιότητα εφαρμογής των Μέτρων όσον αφορά τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον των Μηχανικών για την απόκτηση των γνώσεων που απαιτούνται, ώστε να είναι σε θέση πλέον να ανταποκριθούν στα νέα επαγγελματικά δεδομένα.
*Ομιλήτρια της Εκδήλωσης
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
Αρχιτέκτων Μηχανικός.
Msc. Paris IV – Sorbonne University στην Πολεοδομία, Χωροταξία,
Οικονομικά, Προγραμματισμό
Msc. EHESS Paris, Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές
Επιστήμες, στην Κοινωνική Ψυχολογία
Επιστημονική Σύμβουλος UIA-ARES για την Αρχιτεκτονική & ΑΠΕ