απεργία του ΤΕΕ-Θράκης, Κομοτηνή
ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ 3/2/2012
«Το μήνυμα που έρχεται από τη Θράκη είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να ξεχάσουμε τις όποιες διαφορές οι οποίες, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όποιοι τις αναδεικνύουν είναι υποβολιμαίες και προσπαθούν να χτυπήσουν την ενότητα του αγώνα μας», Νίκος Παπαθανασίου, Πρόεδρος ΤΕΕ-Θράκης
Την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, στα πλαίσια της εικοσιτετράωρης Πανελλαδικής Παντεχνικής Απεργίας που αποφάσισαν το ΤΕΕ, τα Περιφερειακά Τμήματά του και το διασυντονιστικό όργανο των Ενώσεων και Συλλόγων τεχνικών για την απώλεια των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και την υποβάθμιση του κλάδου, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, κατέβηκε σε πορεία και συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδας στην Κομοτηνή με το σύνθημα «ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΛΟΠΗ ΑΥΤΗ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ». Η συμμετοχή των μηχανικών ήταν αθρόα και στην μαζική αντίδραση συμμετείχαν η ΕΜΔΥΔΑΣ, ο Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων και ο Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Ροδόπης.
Το ΤΕΕ-Θράκης κάλεσε όλους τους μηχανικούς σε μαζική αντίδραση ανυποχώρητης αντίθεσης στην ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από την ΤτΕ, στις αναίτιες και αναλγητικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μηχανικών και στην καταρράκωση της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής ισοπέδωσης του κλάδου. Αποφασίστηκε διαρκής αγωνιστική κινητοποίηση κατά:
- Τις επιχειρούμενες καταργήσεις των ελαχίστων αμοιβών
- Της υποβάθμισης των Πολυτεχνικών Σχολών και των Πανεπιστημίων και την εικονική ισοτίμηση ΑΕΙ και ΤΕΙ
- Του μισθολογίου πείνας και του βαθμολογίου που δεν αναγνωρίζει τα πέντε χρόνια σπουδών
- Της διάλυσης της Δημόσιας Διοίκησης, της υποστελέχωσής της και της εργασιακής εφεδρείας
- Της διαχειριστικής ανικανότητας υλοποίησης έργων του ΕΣΠΑ, της συνεχούς μείωσης ΠΔΕ, της ανυπαρξίας αναπτυξιακού σχεδιασμού, και,
- Της στάσης πληρωμών του Δημοσίου στους εργολήπτες και μελετητές.
Σε δηλώσεις της η Ζωή Κοσμίδου, Πρόεδρος ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση οδηγεί τον κλάδο στην καταστροφή: «Είναι προφανές ότι τώρα πια γνωρίζουμε ποιος κλέβει ποιον. Τα τελευταία δυόμιση χρόνια μας εξύβρισαν, μας εξευτέλισαν, μας είπαν κλέφτες, απατεώνες και τεμπέληδες. Κατηγόρησαν τους μηχανικούς του δημοσίου για την κατάσταση της χώρας και υπήρξαμε οι δήθεν περίεργοι της υπόθεσης. Τώρα ευτυχώς αγωνιζόμαστε όλοι μαζί καθώς έχουμε ένα Επιμελητήριο πολύ δραστήριο και ενεργό και θα συνεχίσουμε αυτήν την κοινή προσπάθεια. Δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Δεν πάει άλλο! Ληστεύουν τις καταθέσεις των συναδέλφων που χρόνια τώρα χρηματοδοτούν το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο και διαλύουν. Η κυβέρνηση θέλει να καλύψει τα δικά της εγκλήματα πίνοντας το δικό μας αίμα. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας να είμαστε πρώτοι στον αγώνα, με πρωτοπόρο το ΤΕΕ, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Οδηγούμαστε στην καταστροφή και στον όλεθρο. Εμείς σπουδάσαμε για να είμαστε πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και την ευημερία αυτού του τόπου και καταντήσαμε να είμαστε ένα τίποτα. Αφαιρούν μέρος της ζωής μας καθώς δεν υπάρχει πλέον ούτε υγεία, ούτε ασφάλεια, ούτε ασφάλεια στα γηρατειά. Ξεκινούμε λοιπόν έναν μεγάλο αγώνα και θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα».
«Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς μηχανικούς» φώναξαν σύσσωμοι οι μηχανικοί και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, τόνισε πως για πρώτη φορά προβαίνουν οι συνάδελφοι σε δυναμικές κινητοποιήσεις και βγαίνουν προς την κοινωνία για να δημοσιοποιήσουν την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας των ισοπεδωτικών μέτρων της κυβέρνησης. «Οδηγηθήκαμε εδώ γιατί η πολιτεία αντιμετωπίζει το επαγγελματικό πεδίο των μηχανικών με πλήρη απαξίωση και σα ξέφραγο αμπέλι, επιδιώκοντας μία προσέγγιση καθαρά ψηφοθηρική. Πέρα από τα συσσωρευμένα προβλήματα, η σημερινή απεργία οφείλεται στο γεγονός ότι το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο εξαιτίας της ληστείας που έχει συμβεί το τελευταίο διάστημα από την Τράπεζα της Ελλάδας στα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας φορέα, του ΤΣΜΕΔΕ, που στηρίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις οικονομίες των μηχανικών. Αρκεί να αναφέρω ότι το κράτος χρωστάει ακόμα την υποχρέωσή του, τα 480 εκατομμύρια ευρώ που δεν μπήκαν στο ταμείο, ένα ταμείο που ποτέ δεν επένδυσε σε άλλες μετοχές, ούτε σε αγορές ακινήτων αλλά εμπιστευόταν το κράτος καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδας για να διασφαλίσει τη ρευστότητά της. Με μονομερή όμως πράξη, η ΤτΕ, μετέτρεψε 3,5 δις σε κρατικά ομόλογα χωρίς να ενημερώσει το συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ, ούτε το ΤΕΕ, με αποτέλεσμα το πιο εύρωστο ταμείο της χώρας, για το οποίο υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας για 25 χρόνια, αυτή τη στιγμή να καταρρέει και μαζί του να καταρρέει και όλο το εθνικό οικοδόμημα της χώρας.
Ταυτόχρονα επιβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές υπέρογκες, ειδικά για τους νέους συναδέλφους που έχουν πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος μετά το 1993, οι οποίες μαθηματικά οδηγούν στην έξοδο από το επάγγελμα, στην ετεραπασχόληση και στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.
Αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι που οδήγησαν τους μηχανικούς, που υπήρξαν η ατμομηχανή της ανάπτυξης σε όλες τις κοινωνίες, στη σημερινή κινητοποίηση. Δημοσιοποίηση λοιπόν και ανυποχώρητη αντίδραση γιατί είχαμε μάθει τόσον καιρό ότι αυτές οι αντιδράσεις ανήκουν σε άλλους χώρους και πιστεύαμε πως με επιχειρήματα μπορούσαμε να πείσουμε την κυβέρνηση για την ορθότητα των απόψεών μας. Επιπλέον, εντός του κλάδου υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες εξαιτίας των πολλών ειδικοτήτων των μηχανικών. Όλοι όμως βρισκόμαστε κάτω από την σκέπη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και είναι φανερό ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια, παρά τις διαφορές που υπάρχουν μέσα από την επαγγελματική μας δραστηριότητα, η αιχμή του δόρατος είναι οι μηχανικοί του δημοσίου, και όπως ανέφερε η συνάδελφος και πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ, Ζωή Κοσμίδου, η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί.
Σ’ αυτήν λοιπόν τη δύσκολη περίοδο, το μήνυμα που έρχεται από τη Θράκη, είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί και να ξεχάσουμε τις όποιες διαφορές οι οποίες, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όποιοι τις αναδεικνύουν είναι υποβολιμαίες και προσπαθούν να χτυπήσουν την ενότητα του αγώνα μας».