Δελτίο τύπου για την εξόρυξη χρυσού στη γειτονική Βουλγαρία

Σχετικά με την δρομολογούμενη επένδυση εξόρυξης χρυσού στην γειτονική πόλη της Βουλγαρίας KRUMOVGRAD, το ΤΕΕ Θράκης, ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως επιστημονικού συμβούλου της Ελληνικής Πολιτείας και επιθυμώντας να συμβάλει κατά το δυνατόν στη σωστή ενημέρωση των πολιτών, έχει να επισημάνει τα εξής:

1. Από τον έλεγχο της υποβληθείσας μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου προκύπτουν σοβαρότατες ελλείψεις που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους μόλυνσης της περιοχής μας, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων στους ποταμούς Έβρο και Άρδα. 
Συγκεκριμένα δεν διασφαλίζεται η οριστική αποτοξικοποίηση του πολφού των τελμάτων αφήνοντας ανέπαφη την στερεά φάση του με μεγάλες ποσότητες προσροφημένων κυανιόντων. 
Όσο αφορά την υγρά φάση του πολφού, ο τρόπος λειτουργίας της λίμνης τελμάτων (να οδηγούνται οι υπερχειλίσεις της στον ποταμό Κρουμοβίτσα) ενέχει τον κίνδυνο διοχέτευσης ενεργών ενώσεων κυανίου στους ποταμούς Άρδα και Έβρο σε ανεξέλεγκτες ποσότητες.

2. Η συμμετοχή της Χώρας μας στην λήψη αποφάσεων για την εκτέλεση του παραπάνω 
έργου σύμφωνα με τις ισχύουσες διεθνείς συνθήκες είναι υποχρεωτική και 
αποφασιστική, για τον λόγο ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στην 
περιοχή μας θα είναι άμεσες και του ίδιου βαθμό επικινδυνότητας με τις αντίστοιχες 
στο Πέραμα και Σάππες.
Ειδικότερα το συγκεκριμένο έργο απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή 
τα δε νερά της υδρολογικής λεκάνης της περιοχής διοχετεύονται μέσω του ποταμού 
Κρουμοβίτσα στους ποταμούς Άρδα και Έβρο για να καταλήξουν τελικά στο Θρακικό 
πέλαγος.

3. Το γεγονός ότι το κοίτασμα ανήκει στην ίδια μεταλλοφόρο ζώνη με τα κοιτάσματα των 
Σαππών και Περάματος, η δε εταιρεία εξόρυξης (καναδικών συμφερόντων) έχει 
ήδη εξαγοράσει ποσοστό 20% της αντίστοιχης που δραστηριοποιείται στο Πέραμα, 
επιβεβαιώνει την δημοσιοποιηθείσα στο παρελθόν άποψή του ΤΕΕ Θράκης ότι οι 
εξορύξεις χρυσού σε Πέραμα και Σάππες είναι μόνο οι προπομποί υλοποίησης 
Σχεδίου μεταμόρφωσης των δύο Νομών σε απέραντο χρυσωρυχείο.
Για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το ΤΕΕ Θράκης εκτιμά ότι η ματαίωση της παραπάνω επένδυσης είναι θέμα ζωτικής σημασίας για την βιωσιμότητα και το μέλλον της Θράκης.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού από την τοπική κοινωνία θα πρέπει να είναι άμεση και ανάλογη σε μαζικότητα και κινητοποιήσεις με αυτές που ανέπτυξε για τις Επενδύσεις εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα και στις Σάππες.

Απαραίτητη και αποτελεσματική κρίνεται η ενεργοποίηση των τοπικών βουλευτών και των Εκπροσώπων των Κομμάτων της περιοχής, στην προσπάθεια επίτευξης Κυβερνητικής παρέμβασης προς την πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας με σκοπό την ματαίωση του έργου.
Το ΤΕΕ Θράκης θα παρακολουθεί από κοντά και με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις του θέματος προκειμένου να συνδράμει τους Τοπικούς Φορείς με την επιστημονική γνώση και εμπειρία που διαθέτει.