Δελτίο τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Σαλαγκούδη

Το ΤΕΕ Θράκης έχει ορισμένες παρατηρήσεις αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Σαλαγκούδη οι οποίες δημοσιεύθηκαν στον τοπικό τύπο:

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Γ.Σαλαγκούδης στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Θράκη και κατά την τελετή εγκαινίων των αιολικών πάρκων της περιοχής μας, στο περιθώριο της ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ και αναφερόμενος στο θέμα των επενδύσεων εξόρυξης χρυσοφόρων κοιτασμάτων ανέφερε χαρακτηριστικά πως “για να αναπτυχθεί μια περιοχή πρέπει να εκμεταλλευτούμε πρώτα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει. Υπάρχουν τεχνολογίες εξόρυξης χρυσού χωρίς χρήση κυανίου και καλό θα ήταν οι εταιρείες που το προτείνουν αλλά και η πολιτεία να ενημερώσουν τους πολίτες για αυτές τις παροχές.”

Αναφερόμενος δε στη θέση του ΤΕΕ Θράκης τόνισε: ”Το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης, αναγνωρίζει τη μέθοδο αυτή χωρίς χρήση κυανίου, ωστόσο αυθαίρετα υποστηρίζει πως δεν είναι αποτελεσματική και πως αφού ο Επιχειρηματίας θα προσλάβει 200 εργαζόμενους, μετά και την απόλυσή τους θα χρησιμοποιήσει άλλες πιο συμφέρουσες οικονομικά μεθόδους και συγκεκριμένα αυτή του κυανίου. Αυτό όμως δεν είναι δυνατόν, υποστήριξε, διότι υπάρχει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η εφαρμογή της οποίας θα παρακολουθείται από μια επιτροπή που θα αποτελείται από Τοπικούς Παράγοντες της Πολιτείας, ώστε να ελέγχεται η όλη διαδικασία σωστά.” Και κατάληξε: ”η μέθοδος εξόρυξης χρυσού χωρίς τη χρήση κυανίου έχει εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα και σε άλλες περιπτώσεις.”

Το ΤΕΕ Θράκης έχει επιστημονική άποψη και ευαισθησίες επί της συγκεκριμένης επένδυσης οι οποίες υπαγορεύονται από το γενικότερο καλό και συμφέρον του τόπου και των κατοίκων του. Έχει συγκεκριμένη τεκμηρίωση για το θέμα την οποία έχει δημοσιοποιήσει. Έχει αξιολογήσει τα διαθέσιμα στοιχεία και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα που δημοσιοποίησε. Στο πλαίσιο αυτό, ο χαρακτηρισμός των απόψεων του ΤΕΕ, ως αυθαιρέτων, μάλλον δείχνει ελλιπή ενημέρωση του κ. Υφυπουργού.

Σε εκείνο βέβαια που είναι δύσκολο να συμφωνήσει κανείς είναι η πραγματική άποψη του κυρίου Υφυπουργού για την ανάπτυξη της περιοχής μας, όταν εμμένει στην άποψη του πως θα πρέπει να αποδεχτούμε οχλούσες επενδύσεις στο όνομα της ανάπτυξης, άποψη την οποία μάλιστα ενισχύει με τη θέση ότι δεν θα μπορούσαμε σε μια απομακρυσμένη περιοχή όπως αυτή της Θράκης , να περιμένουμε καθαρές επενδύσεις. 

Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΕ Θράκης θα συνεχίζει να ασκεί το Επιστημονικό του καθήκον, ως σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας, εκφράζοντας τεκμηριωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη επί της συγκεκριμένης επένδυσης, στο πλαίσιο της καλύτερης δυνατής ενημέρωσης των πολιτών της περιοχής μας.