Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου στη Θράκη

Το ΤΕΕ-Τμήμα Θράκης λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τα οποία αναμένεται να πολλαπλασιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την υποχρεωτική μελέτη και κατασκευή εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου σε νέες οικοδομές πολλών Δήμων της Θράκης εξέτασε αναλυτικά το θέμα και κατέληξε στην άποψη ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ωριμότητα εφαρμογής του μέτρου. Στα πλαίσια αυτά προσκάλεσε σε σύσκεψη τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Εβρου, Ροδόπης και Ξάνθης και τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις Αλεξ/πολης, Βιστωνίδας, Κομοτηνής, Μαρώνειας και Ξάνθης με στόχο να υπάρξει ενημέρωση για το θέμα και να αποφασιστούν κοινές δράσεις των τοπικών φορέων για την επίλυσή του.

Στην σύσκεψη που έγινε στις 10-6-2004 στην Κομοτηνή και συμμετείχαν ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Α. Γιαννακίδης, ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γ. Παυλίδης, ο Αντινομάρχης Εβρου κ. Σταματόπουλος, ο Δήμαρχος Μαρώνειας κ. Π. Τοπουζλής, η Αντιδήμαρχος Αλεξ/πολης κ. Μ. Τζιβελέκη, ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Μέρτογλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Θ. Μούχτσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης κ. Στ. Τριμίντζιος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ-Θράκης κ. Α. Πλέσια για την κατάσταση που διαμορφώθηκε και ανταλλάχθηκαν απόψεις στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου. Διαπιστώθηκαν τα εξής:

• Η έλευση του Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Θράκης αποτελεί κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας και η χρήση του σε μεγαλύτερη έκταση είναι επιθυμητή
• Πρέπει να επιταχυνθεί η συγκρότηση των τοπικών φορέων διαχείρισης (π.χ. ΕΠΑ). Η χρήση του Φυσικού Αερίου και ο γενικότερος ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας από την τοπική κοινωνία.
• Η ασφαλής χρήση του Φυσικού Αερίου προϋποθέτει ενημερωμένους χρήστες και καταρτισμένο τεχνικό προσωπικό
• Η εφαρμογή μέτρων για την δημιουργία υποδομών κατανάλωσης Φυσικού Αερίου πρέπει να σχεδιάζεται ορθολογικά και με γνώση των συνθηκών της περιοχής.
• Η άμεση εφαρμογή του μέτρου της μελέτης και κατασκευής εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου δεν είναι ώριμη και κατά συνέπεια η εγκύκλιος 27 του ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να ανασταλεί.

Μετά τις διαπιστώσεις που αναφέρθηκαν προτάθηκε και έγινε αποδεκτή η εξής διαδικασία αντιμετώπισης:

- Να συνταχθεί ένα συνοπτικό υπόμνημα θέσεων-αιτημάτων με προέχον ζήτημα την αναστολή εφαρμογής της εγκυκλίου 27/4-3-2004 του ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί.
- Να διεκδικηθεί η συντόμευση της συγκρότησης των τοπικών μηχανισμών (ΕΠΑ Αν. Μακεδονίας-Θράκης) που θα διασφαλίσει σύντομα την διανομή του Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια είτε σε μεμονωμένους καταναλωτές είτε σε τοπικούς φορείς διαχείρισης.
- Να υποστηριχθούν οι θέσεις των τοπικών φορέων με αντιπροσωπεία των νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων κάθε νομού προς τα αρμόδια Υπουργεία.
- Το ΤΕΕ-Θράκης ανέλαβε την ευθύνη σύνταξης του Υπομνήματος καθώς και τον συντονισμό των ενεργειών των φορέων.

Στο χρονικό διάστημα που πέρασε συντάχθηκε υπόμνημα κοινών θέσεων-προτάσεων και αιτημάτων το οποίο προσυπέγραψαν οι κ.κ. Νομάρχες Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης και οι κ.κ. Δήμαρχοι Αλεξ/πολης, Κομοτηνής, Μαρώνειας και Ξάνθης.

Το κλιμάκιο που ανέλαβε την υποστήριξη του υπομνήματος αποτελούμενο από τον Αντινομάρχη Ροδόπης κ. Π. Γρηγορόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Μ. Τσέπελη και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ-Θράκης κ. Α. Πλέσια είχε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε κ. Στ. Καλογιάννη στις 1-7-2004 και με τον σύμβουλο του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Σαλαγκούδη, κ. Α. Μουρελάτο.

Στις συσκέψεις που έγιναν διαφάνηκε η συμφωνία των συναρμόδιων υπουργείων στο δίκαιο των αιτημάτων που τέθηκαν και διαπιστώθηκε η ορθή προσέγγιση του θέματος σύμφωνα με το κοινό υπόμνημα των φορέων της περιοχής Θράκης.

Ο υφυπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το θέμα ώστε να δοθεί άμεση λύση. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επαφές για την οριστικοποίηση της λύσης που θα προκριθεί από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Από την πλευρά του ΥΠ.ΑΝ, δηλώθηκε ότι η συγκρότηση ΕΠΑ Αν. Μακεδονίας-Θράκης είναι στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας με χρονικό ορίζοντα αναφοράς ένα εξάμηνο. Στα πλαίσια αυτά θεωρείται εύλογο το αίτημα της έναρξης εφαρμογής του μέτρου μετά την συγκρότηση της ΕΠΑ και τον προσδιορισμό των περιοχών που θα εφαρμοστεί το μέτρο της διάθεσης Φ.Α. για αστική χρήση.


Τέλος έγινε αποδεκτή η πρόταση του κλιμακίου για διοργάνωση σύσκεψης των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων στην οποία θα λυθούν λεπτομέρειες του θέματος.