20.05.2009

Ημερίδα "Ειδικά Θέματα Αντισεισμικού Σχεδιασμού Κτιρίων, Ενισχύσεις - Επισκευές ", Ξάνθη

«Αποτελεί χρέος της πολιτείας αλλά και όλων μας, να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε με συνέπεια μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική»

Ειδικά θέματα αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων αναπτύχθηκαν στην Ξάνθη, στο Αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής, στην επιστημονική ημερίδα «Ειδικά θέματα αντισεισμικού σχεδιασμού κτιρίων – ενισχύσεις – επισκευές» την Τετάρτη 20 Μαΐου 2009, που ήταν μία συνδιοργάνωση του ΤΕΕ-Θράκης και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα που αναπτύχθηκαν προσελκύοντας το ενδιαφέρον επιστημόνων, επιχειρηματιών αλλά και φοιτητών.
Τον χαιρετισμό εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος έκανε ο κ.Νικόλαος Μήλης, ο οποίος άλλωστε απεφοίτησε και ο ίδιος από την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης.
Ο κ. Μήλης, τόνισε ότι σκοπός της ημερίδας είναι η πρόοδος της επιστημονικής γνώσης και η επίτευξη διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των σεισμών που αποτελούν ένα πρόβλημα πρώτου μεγέθους για τη χώρα. «Αποτελεί χρέος της πολιτείας αλλά και όλων μας, να προωθήσουμε και να υποστηρίξουμε με συνέπεια μια ολοκληρωμένη αντισεισμική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος του κλάδου είναι η ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος της δημόσιας διοίκησης και η διάδοση της ιδέας των μελετών και κατασκευών αντισεισμικών ενισχύσεων στην ελληνική κοινή γνώμη, ώστε οι Έλληνες Μηχανικοί να εγγυώνται την ασφάλεια των κατασκευών και την ανάπτυξη της χώρας.

Μετά τις επισημάνσεις του κ. Μήλη, τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης Νίκος Παπαθανασίου, ο οποίος τόνισε ότι κύριος στόχος και επιδίωξη της εκδήλωσης, αναδεικνύεται η πρόληψη που επιτυγχάνεται κυρίως με την αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών.

Στην Ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:
«Αποτελεσματικότητα τεχνικών επισκευής-ενίσχυσης
και εφαρμογή σε κατασκευές»

Χρήστος Καραγιάννης
Καθηγητής Οπλισμένου σκυροδέματος & αντισεισμικού σχεδιασμού
Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ.

«Νομικό Πλαίσιο και ιδιαιτερότητες στατικών
μελετών για περιπτώσεις επεμβάσεων και προσθηκών»

Εμμανουήλ Βουγιούκας
Πολιτικός Μηχανικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Μ.Π.

«Παρουσίαση παραδείγματος με τον ΚΑΝΕΠΕ»
Βασίλειος Μπαρδάκης
Δρ. Πολιτικός Μηχανικός

«Μέθοδοι και στρατηγικές αντισεισμικής ενίσχυσης κτιρίων»
Δρίτσος Στέφανος
Αναπληρωτής Καθηγητής Παν. Πατρών

«Έλεγχοι-Εργαστηριακές δοκιμές-Αποτύπωση-Υλικά
για επεμβάσεις σε κατασκευές»

Κωνσταντίνος Χαλιορής
Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ.

«Βασικές απαιτήσεις του Κανονισμού
Τεχνολογίας Χαλύβων 2008 (ΚΤΧ)»

Σαράντος Μουγιάκος
Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
Εργαστήριο Μετάλλων ΚΕΔΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ