03.12.2009

Ημερίδα "Προσβασιμότητα Ατόμων με αναπηρία και σχεδιασμός του χώρου", Κομοτηνή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του ΤΕΕ, διοργάνωσε στην Κομοτηνή Ημερίδα με θέμα «Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία και σχεδιασμός του χώρου». Η εκδήλωση διεξήχθη στην Κομοτηνή στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου στις 3 Δεκεμβρίου 2009.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η προσβασιμότητα είναι ένα θέμα που το Επιμελητήριο το παρακολουθεί συνεχώς για τη σωστή ενημέρωση όλων των μελών του. Πρωτίστως των μηχανικών, οι οποίοι σχεδιάζουν τις επιβαλλόμενες κατασκευές για την απρόσκοπτη προσπέλαση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στους δημόσιους χώρους και βεβαίως των κατασκευαστών, ώστε να τηρούν με επιμέλεια τις απαραίτητες λεπτομέρειες οι οποίες δεν δημιουργούν προβλήματα σε αυτές τις απαιτήσεις».

Τόνισε επίσης ότι η προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου δεν περιορίζεται στην ενημέρωση μόνο των μελών του αλλά αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής για την απόκτηση εμπεριστατωμένης άποψης και την διεκδικητική ενεργοποίηση τους.

Ειδικότερα όσον αφορά την συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ, ότι αποτελεί δείκτη πολιτισμού της κοινωνίας.

Ο κ. Παπαθανασίου αναφέρθηκε, επίσης, και στην πρώτη διακήρυξη των δικαιωμάτων των ΑμΕΑ που υπογράφηκε στις 26 Νοεμβρίου 2009 από την Ε.Ε. «Είναι μια ισχυρή ώθηση για να ευαισθητοποιηθούν οι κοινωνίες, οι υπηρεσίες και τα κράτη στο να προωθήσουν στρατηγικές διευκόλυνσης των ΑμΕΑ» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ - Θράκης.

Εισηγητές σε αυτή την εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Ζωή Κοσμίδου, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, Καλυψώ Πολιτειάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών ΔΠΘ, Τάνια Βεζυριανίδου, Διεύθυνση ΠΕΧΩ ΑΜ-Θ και Κώστας Κατσιμίγας, Αντινομάρχης Ροδόπης.

Η κ. Καλυψώ Πολιτειάδου αναφέρθηκε στο πρόβλημα της προσβασιμότητας των ΑμΕΑ στους δημόσιους χώρους, παρατηρώντας ότι είναι απαγορευτική η πρόσβασή τους σε ένα ποσοστό 50% των κτιρίων.
«Έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά σίγουρα δεν έχουμε κάνει τα μέγιστα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα άτομα αυτά, γιατί σαν φορολογούμενοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους μας» σημείωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών του ΔΠΘ.

Από την πλευρά της, η κ. Τάνια Βεζυριανίδου από τη Διεύθυνση του ΠΕΧΩ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία που αφορά την εξυπηρέτηση των ΑμΕΑ στα δημόσια κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους, τονίζοντας ότι χωρίς να γνωρίζει τη νομοθεσία ένας μηχανικός, δε μπορεί να σχεδιάσει. «Θεωρώ ότι η νομοθεσία αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τον σωστό σχεδιασμό του χώρου. Το ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1985 έχει γραφεία για τα ΑμΕΑ, έχει βγάλει προδιαγραφές που ονομάζονται “Σχεδιάζοντας για όλους” και υπάρχουν στοιχεία που μπορεί ο μελετητής και ο κατασκευαστής να πάρει για να μπορέσει να σχεδιάσει κατάλληλα τον χώρο».Πρόσθεσε επίσης ότι από το 2000 υπάρχει ειδικό άρθρο για την προσβασιμότητα των ΑμΕΑ, όπου αναφέρει τις προδιαγραφές για όλα τα νέα κοινόχρηστα κτίρια.

Η κ. Ζωή Κοσμίδου, Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικές αστικές παρεμβάσεις και ότι η προσπάθεια συνεχίζεται προς τη σωστή κατεύθυνση. «Χρειάζεται η κατάλληλη παιδεία, πολύς κόπος και χρόνος, για να μπορέσουμε να κατακτήσουμε τη θέση που πραγματικά αξίζει στον Έλληνα δημότη απέναντι στους συνδημότες που έχουν αυτό το ειδικό πρόβλημα» τόνισε η κ. Κοσμίδου και αναφέρθηκε επίσης και στη Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης ΑμΕΑ, ένα έργο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή και στον γενικό σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια.

Από τη δική του θέση, ο Αναπληρωτής Νομάρχη Ροδόπης, κ. Κωνσταντίνος Κατσιμίγας,επικεντρώθηκε στο πόσο σημαντικό θέμα είναι η ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών. «Η αναπηρία δεν αφορά μόνο τα άτομα με ειδικές ανάγκες και με αμαξίδιο που έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας. Αφορά και τη μητέρα με το καρότσι, τον ηλικιωμένο, ακόμα και μία πρόσκαιρη αναπηρία λόγω ατυχήματος. Για το λόγο αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε κάποιες υποδομές, οι οποίες δε θα είναι ενδεχομένως προσβάσιμες» τόνισε ο κ. Κατσιμίγας. 

Στην Ημερίδα αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:

«Η έλλειψη πρόσβασης για ΑΜΕΑ. 
Αίτια – συνέπειες και προτάσεις για την αποκατάστασή της»
Καλυψώ Πολιτειάδου,
Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Προϊσταμένη Τμήματος Μελετών Δ.Π.Θ.

«Αστικές παρεμβάσεις υποστήριξης ατόμων με αναπηρία»
Ζωή ΚοσμίδουΠολιτικός Μηχανικός
Δ/ντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κομοτηνής

«Ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία στα κτίρια (νέα και υφιστάμενα) και στους κοινόχρηστούς χώρους»
Τάνια ΒεζυριανίδουΑρχιτέκτων Μηχανικός Μsc,
Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης

«Πολεοδομικός, Αστικός και Χωρικός Σχεδιασμός.
Κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές»
Κώστας ΚατσιμίγαςΑρχιτέκτονας Μηχανικός
Αντινομάρχης Ροδόπης