07.12.2012

Ημερίδα "Σεισμική Αποτίμηση & Αναβάθμιση της φέρουσας ικανότητας οικοδομικών κατασκευών", Ξάνθη

Το ΤΕΕ-Θράκης και τα Εργαστήρια Ωπλισμένου Σκυροδέματος, Δομικών Υλικών και Οικοδομικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ διοργάνωσαν Ημερίδα με θέμα

“Σεισμική αποτίμηση και αναβάθμιση της φέρουσας ικανότητας οικοδομικών κατασκευών”.

Η ημερίδα, που απευθυνόταν σε συναδέλφους μηχανικούς αλλά και φοιτητές των αντίστοιχων σχολών, πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, στο Αμφιθέατρο Κεντρικού Συγκροτήματος Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ. την Παρασκευή 7/12/2012 με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή και την παρακολούθησαν περί τα 200 άτομα.

Στόχο είχε να παρουσιάσει τη νέα γνώση σε επίπεδο μελέτης και μεθόδους εφαρμογής, όπως και το Κανονιστικό πλαίσιο με έμφαση στους Ευρωκώδικες και τον Κανονισμό Επεμβάσεων στις Κατασκευές (ΚΑΝ.ΕΠΕ).

Το ΤΕΕ-Θράκης εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής Αργύρη Πλέσια, τον Παράσχο Ευστρατίου μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, και τον Ιορδάνη Εφραιμίδη Γ.Γ. της Αντιπροσωπείας. Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης της Ξάνθης παρευρέθηκαν ο Πέτρος Παυλίδης Πρόεδρος και Κωνσταντίνος Βαβάτσικος Γενικός Γραμματέας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Ανατολικής Μακεδονίας Λάζαρος Βασιλειάδης.

Ομιλητές της εκδήλωσης από την Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης του Δ.Π.Θ.  ήταν ο Α. Καραμπίνης, Καθηγητής, η Α. Μπαλτζοπούλου Επίκουρη Καθηγήτρια, ο Θ. Ρουσάκης Λέκτορας, ο Μ. Παπαδόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής, ο Κ. Χαλιορής Επίκουρος Καθηγητής, η Δ. Αχιλλοπούλου υποψήφια Διδάκτορας, η Α. Σάββα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και ο Κ. Σίδερης Αναπληρωτής Καθηγητής.

Δηλώσεις του Αργύρη Πλέσια Γενικού Γραμματέα του ΤΕΕ-Θράκης:

«Το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης στα πλαίσια του ρόλου του έχει την υποχρέωση για τη συνεχή ενημέρωση του δυναμικού των μηχανικών. Έχει εδώ και χρόνια καθιερώσει μια σειρά σεμιναρίων, ημερίδων και διαλέξεων, με στόχο να διατηρήσει αμείωτη την ισχύ της γνώσης που έχουνε τα μέλη του, επάνω στους τομείς της απασχόλησής τους.

Ένας ιδιαίτερος τομέας στην παρούσα περίπτωση, είναι ο τομέας της αντιμετώπισης της φέρουσας ικανότητας υφιστάμενων κατασκευών. Στον τομέα αυτό, υπάρχει νέα γνώση η οποία τα τελευταία χρόνια θεσμοθετείται με διάφορους κανονισμούς, με τους Ευρωκώδικες και τον Κανονισμό Επεμβάσεων που θα συζητηθεί στην παρούσα ημερίδα, το κανονιστικό πλαίσιο του οποίου ρυθμίζει το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον υφιστάμενο δομικό πλούτο της χώρας. Πρέπει να τονίσουμε ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατασκευών, από τα έξι εκατομμύρια κατασκευές που υπάρχουν στη χώρα μας περίπου, το 75%, δηλαδή τα 4,5 εκατομμύρια, είναι χτισμένα με κανονισμούς και γνώση οι οποίοι είναι υποδεέστεροι της σημερινής γνώσης και των σημερινών κανονισμών. Συνεπώς, οι καινούριοι κανονισμοί για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα κτίρια, θα μας ορίσουν πώς να αντιμετωπίσουμε αυτά τα κτίρια με έναν λογικό, οικονομικό και εφικτό τρόπο.

Αυτό το αντικείμενο έχουμε να δούμε στη σημερινή ημερίδα και είναι πάρα πολύ χρήσιμο να εκμεταλλευτούμε τη γνώση που έχουν οι πανεπιστημιακοί ερευνητές – καθηγητές, και οι οποίοι πάντοτε βρίσκονται δίπλα στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να αναπαράγουν αυτή τη γνώση και να την κάνουν κτήμα του μαχόμενου μηχανικού.

Οι σημερινοί φοιτητές έχουν αυτή τη γνώση, διότι πολλά στοιχεία είναι αντικείμενο του προγράμματος σπουδών τους. Οι ενεργοί όμως μηχανικοί, οι μάχιμοι μηχανικοί όπως εμείς τους λέμε, δεν την έχουν αυτή τη γνώση και πολλές φορές είναι δύσκολο και να την αποκτήσουν.

Το ΤΕΕ-Θράκης σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή του Δ.Π.Θ., με τους συναδέλφους που πραγματικά μας συνδράμουν κάθε φορά, ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια μια πορεία για την ενημέρωση των συναδέλφων μηχανικών. Καλώ λοιπόν τους συναδέλφους να εκμεταλλευτούν αυτήν τη γνώση που τους παρέχεται και το Τεχνικό Επιμελητήριο θα βρίσκεται πάντα μπροστά σε αυτήν τη διαδικασία για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, για τη μεταφορά γνώσεων, για να έχουμε συνεχώς καλύτερους μηχανικούς, αποδοτικότερους για την κοινωνία».

Δηλώσεις του Α. Καραμπίνη

«Η σημερινή εκδήλωση θεωρώ ότι είναι στην αιχμή της τεχνολογίας του πολιτικού μηχανικού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η επιστήμη του τα τελευταία χρόνια όπου στην πραγματικότητα μας ενδιαφέρει πλέον όχι μόνο το να δομούμαι νέες οικοδομές ή γενικότερα κατασκευές αλλά κυρίως να επεμβαίνουμε στην ήδη υφιστάμενο δομικό πλούτο έτσι ώστε να μπορέσουμε είτε να συντηρήσουμε, είτε να αναβαθμίσουμε, είτε μετά από έναν σεισμό να καταλήξουμε ποια θέλουνε ενισχύσεις και ποια όχι.

Η εκδήλωση αυτή αφορά αφενός μεν στο πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί στην επιστήμη μας σε αυτόν τον τομέα και από την άλλη πλευρά δίνει κανόνες, κανονισμούς και τεχνολογία έτσι ώστε να μπορεί ο μηχανικός σε υφιστάμενες οικοδομές να αποτιμά ποιος είναι ο βαθμός διακινδύνεψής τους, να αποτιμά ποιος είναι ο βαθμός βλάβης ή τρωτότητας και μέσα από αυτό, από ένα πλέγμα επιτελεστικότητας,  από ένα πλέγμα κανόνων που τους βάζει το κράτος σε συνδυασμό με τον ιδιοκτήτη παραδείγματος χάρη, τι αναμενόμενες βλάβες πιθανόν να θέλουμε, να προκύπτουν επεμβάσεις και να προτιμούν εκείνες τις επεμβάσεις οι οποίες θα του δίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το πλαίσιο της εκδήλωσης και μέσα σε αυτό, στο πρώτο κομμάτι έχουμε όλες τις ομιλίες που αφορούν στον έλεγχο των υφισταμένων κατασκευών, στο δεύτερο κομμάτι έχουμε τις μεθόδους παρεμβάσεων όπως προβλέπονται από τους δύο σύγχρονους κανονισμούς του Ευρωκώδικα 8 τμήμα 3 και τον Ελληνικό Κανονισμό Επεμβάσεων.

Νομίζω ότι πλέον και σε αυτό το κομμάτι το οποίο λογικό ήτανε να έρθει σε δεύτερη μοίρα, εφόσον πρώτα σπεύσαμε να φτιάξουμε κανονισμούς για τις νέες τις κατασκευές, τώρα νομίζω ότι και παγκόσμια αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινότητα και στη χώρα μας που είμαστε μέλος, οι κανονισμοί αυτοί που εφαρμόζονται και στους οποίους θα αναφερθούμε είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η επιστήμη στον τομέα των κανονιστικών διατάξεων.

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου όπως πάντα, είναι ένας ρόλο που βαδίζει με το Τεχνικό Επιμελητήριο και θεωρούμαστε ότι είμαστε αλληλένδετο κομμάτι του ΤΕΕ και έχουμε την υποχρέωση όχι μόνο να μεταφέρουμε και να παράγουμε τη γνώση προπτυχιακά, αλλά την ίδια γνώση να τη μεταφέρουμε και να υπάρχει μία ώσμωση και στους συναδέλφους μας τους μηχανικούς οι οποίοι αποφοίτησαν πριν από χρόνια.

Στον τομέα των φοιτητών, προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών βλέπουμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη συμμετοχή και ένα μεγάλο ενδιαφέρον γιατί και οι ίδιοι οι συνάδελφοι έχουνε καταλάβει και γι’ αυτό το κομμάτι αλλά και γενικότερα ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και από την άλλη την πλευρά έχουν καταλάβει ότι και οι ίδιοι θα κληθούν κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουν προβλήματα που θα πρέπει να είναι έτοιμοι γιατί αλλιώς θα τους υπερκεράσει κάποιος ο οποίος θα είναι αυτός έτοιμος».

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν οι εισηγήσεις:

«Η αναγκαιότητα του ελέγχου και της αποτίμησης της σεισμικής διακινδύνευσης των κατασκευών», (Καθηγητής Α. Καραμπίνης)

«Σεισμική τρωτότητα και διακινδύνευση οικιστικών συνόλων», (Επίκουρη Καθηγήτρια Α. Μπαλτζοπούλου)

«Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων - Βαθμονόμηση – Εφαρμογές» (Καθηγητής Α. Καραμπίνης – Λέκτορας Θ. Ρουσάκης)

«Η Μνημειακή Αξία και η Αξία Αντισεισμικής Προστασίας ως Παράμετροι Σχεδιασμού για την Αποκατάσταση και Επανάχρηση Ιστορικών Κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», (Αναπληρωτής Καθηγητής Μ. Παπαδόπουλος)

«Κανονισμοί επεμβάσεων σε υφιστάμενες κατασκευές – Βασικές αρχές κριτήρια ανασχεδιασμού – Βασικά δεδομένα για την αποτίμηση και τον ανασχεδιασμό» (Καθηγητής Α. Καραμπίνης)

«Διερεύνηση τεκμηρίωση – Συμπεριφορά» (Επίκουρος Καθηγητής  Κ. Χαλιορής)

«Διαστασιολόγηση επεμβάσεων – Σχεδιασμός ενισχύσεων σε δομικά στοιχεία ΩΣ – Εφαρμογές» (Λέκτορας Θ. Ρουσάκης – Υποψήφια Διδάκτορας Δ. Αχιλλοπούλου)

«Έλεγχοι ασφαλείας – Περιεχόμενα μελέτης – Κατασκευή – Διασφάλιση ποιότητας» (Επίκουρη Καθηγήτρια Α. Μπαλτζοπούλου)

«Εκτίμηση της θλιπτικής αντοχής του σκυροδέματος υφιστάμενων κατασκευών» (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α. Σάββα)

«Διάβρωση ωπλισμένου σκυροδέματος και επισκευή κατασκευών ωπλισμένου σκυροδέματος σύμφωνα με το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 1504» (Αναπληρωτής Καθηγητής Κ. Σίδερης)