Ημερίδα "ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ", Κομοτηνή
Ημερίδα
«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ»
Κομοτηνή, 22 Φεβρουαρίου 2011
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Περιφερειακό Τμήμα Θράκης, στα πλαίσια της ενημέρωσης των συναδέλφων μηχανικών, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Τεχνικές Πραγματογνωμοσύνες». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του κλάδου αλλά και των νομικών για το θέμα, την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ-Θράκης, Παρνασσού 6, Κομοτηνή.
Εισηγητές της ημερίδας:
Δημήτρης Ηλιόπουλος, πολιτικός μηχανικός
«Τεχνικές Πραγματογνωμοσύνες: Προβλήματα και λύσεις»
Ανδρέας Γεωργιάδης, πολιτικός μηχανικός
«Διαδικασία για την εκτέλεση Πραγματογνωμοσύνης – Οδηγίες σύνταξης Πραγματογνωμοσύνης»
Αχιλλέας Γιαγκίνης, δικηγόρος
«Νομικό Πλαίσιο Πραγματογνωμοσυνών»
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας ανέφερε σε δηλώσεις του τα εξής: «Μία από τις βασικές αρμοδιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου από τη σύστασή του, από το προεδρικό διάταγμα που διέπει τη λειτουργία του, είναι να αντιμετωπίζει ζητήματα τεχνικών πραγματογνωμοσυνών. Λέγεται ότι ο τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας είναι το επιμελητήριο και κατά συνέπεια, αυτή είναι μία από τις αποστολές του και σαν ΤΕΕ – Θράκης, έχουμε επιδείξει μία μακρά πορεία ουσιαστικοποίησης τεχνικών πραγματογνωμοσυνών. Στα πλαίσια αυτής της πορείας είναι και η σημερινή ημερίδα, στην οποία έχουμε καλέσει τους συναδέλφους μηχανικούς που είναι στους καταλόγους των πραγματογνωμόνων, τους δικαστές που ενεργοποιούνται στην περιοχή της Θράκης καθώς και τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Αυτό γίνεται στην κατεύθυνση να υπάρξει μία ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο στη σύνταξη τεχνικών πραγματογνωμοσυνών, και επίσης να δοθεί και ένα στίγμα προς την κοινωνία αλλά και προς τους χρήστες –δικαστές και δικηγόρους- για τη διαδικασία περισσότερο της αντικειμενοποίησης και εξασφάλισης του αδιάβλητου που ακολουθούμε, ούτως ώστε να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Στόχος του ΤΕΕ είναι να χρησιμοποιούν οι συνάδελφοι το εργαλείο των τεχνικών πραγματογνωμοσυνών με πολύ πιο εύκολο τρόπο».
Δηλώσεις ομιλητών
Δημήτρης Ηλιόπουλος
«Ήρθα από ευγενική πρόσκληση και ενδιαφέρον του συνάδελφου Ανδρέα Γεωργιάδη που με τιμά ιδιαίτερα και με συγκινεί. Η πρώτη μου μεγάλη συγκίνηση ήταν που έβγαλα το βιβλίο μου, «Πραγματογνωμοσύνες: 64 μείζονες υποθέσεις με λύσεις (1979-2009) - Ιδέες για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, εκτιμητές, μαθηματικούς, νομικούς, οικονομολόγους, συμβούλους ακινήτων και επιχειρήσεων, τραπεζικούς», το οποίο είχε ανταπόκριση όχι μόνο σε συναδέλφους μηχανικούς, αλλά σε νομικούς και εργολήπτες καθώς και σε απλούς ανθρώπους με ενδιαφέροντα. Η δεύτερη μεγάλη συγκίνηση ήταν ότι περίπου εκατό συνάδελφοι με πήραν από κάθε γωνιά της Ελλάδας να με συμβουλευθούν για θέματα πραγματογνωμοσυνών και βέβαια, κάποιους τους βοήθησα και κάποιους όχι, διότι οι υποθέσεις είναι χιλιάδες και εγώ γνωρίζω μερικές εκατοντάδες. Η τρίτη μου συγκίνηση είναι σήμερα, που σε μία βραδιά, μου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσω άλλους εκατό συναδέλφους από κοντά και όχι βέβαια να τους μάθω εγώ, αλλά να μάθω εγώ από αυτούς.
Αυτό που θέλω να πω σήμερα εδώ, είναι ότι πρέπει να τιμάμε την τριλογία του πνεύματος ως απόγονοι ενός μεγάλου πολιτισμού που ξεχώρισε από τους άλλους πολιτισμούς της γης σε πολλά θέματα. Έφτιαξε ολυμπιακούς αγώνες, έφτιαξε την έννοια εκτός της τυραννίδας, και της δημοκρατίας. Έφτιαξε τα ορκωτά δικαστήρια της Ηλιαίας, έννοιες όπως δικαιοσύνη και ελευθερία χάρη στις οποίες κινήθηκε η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Όλα τα κινήματα ήταν απελευθερωτικά μέχρι τις μέρες μας, έστω κι αν υπήρξαν οπισθοδρομήσεις, πλην του ναζισμού βεβαίως, όπως λέει και ο μεγάλος ιστορικός Φεστ που ήθελε να πει οπισθοδρομήσεις στις ελευθερίες των ανθρώπων. Πρέπει λοιπόν σε κάθε μας βήμα να διδάσκουμε ελευθερία και δικαιοσύνη και να τιμούμε τους Έλληνες τεχνικούς, στους οποίους και αφιερώνω το βιβλίο μου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αν δεν υπήρχε δηλαδή ο Θαλής, ο Απολλώνιος, ο Αρχιμήδης, ο Διόφαντος, δε θα είχαμε σήμερα τους πυραύλους και δε θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε πως φτάσαμε στο θαυμαστό σημείο να κατανοούμε πολλά πράγματα στο σύμπαν, ενώ αυτό δεν ήταν δυνατό κάποτε, και να προσδιορίζουμε την ηλικία του σύμπαντος. Μία έκφανση αυτής της τριλογίας του πνεύματος είναι η επιστήμη. Η άλλη είναι η τέχνη και η άλλη είναι η ηθική. Βέβαια, οι θεωρητικοί επιστήμονες λιγότερο μπορούν να εμπλακούν στα θέματα των θετικών επιστημών, αλλά βέβαια οι θετικοί επιστήμονες είναι πιο ικανοί να εμπλέκονται στα θεωρητικά ζητήματα. Πρέπει λοιπόν να πούμε ένα καλωσόρισμα στους συναδέλφους και τους νομικούς και τους δικηγόρους, διότι όλοι είμαστε συνάδελφοι στην αναζήτηση της αλήθειας».
Αχιλλέας Γιαγκίνης
«Εγώ είμαι υποχρεωμένος να μείνω στο δικαστικό μέρος, αυτό που αφορά τη δικαιοσύνη. Δηλαδή, το πώς ξεκινάει ένας μηχανικός ή ένας επιστήμονας όταν ορίζεται από το δικαστήριο και ποια είναι τα διαδικαστικά θέματα. Δεν θα μπω καθόλου μέσα στην ίδια την πραγματογνωμοσύνη, απλώς θα επιστήσω την προσοχή του μηχανικού σε κάποια θέματα τα οποία πρέπει να τηρήσει προκειμένου να κάνει σωστά τη δουλειά του διαδικαστικά, ούτως ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία πιο σύντομα και στους χρόνους που ορίζει το δικαστήριο. Γνωρίζουμε ότι πολλές φορές οι διαδικασίες καθυστερούνε υπέρμετρα με κίνδυνο να αχρηστευθούν, διότι αν κάποιος κάνει ένσταση σχετικά με το χρόνο τότε μπορεί και να ακυρωθεί μια πραγματογνωμοσύνη. Θα πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη μας τις ευθύνες που έχει ο μηχανικός απέναντι στο νόμο, το αν μπορεί να αρνηθεί, ή τι γίνεται σε περίπτωση που δεν εμφανιστεί ή αν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του και τι επιπτώσεις θα έχει στην περίπτωση αυτή. Παράλληλα, θα πρέπει να δούμε και τι συμβαίνει όταν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των πραγματογνωμόνων.
Από τη νομική πλευρά, οι πραγματογνωμοσύνες πρέπει να γίνονται αδιάβλητα. Να μην παίρνουν δηλαδή οι εμπλεκόμενοι τη μία ή την άλλη πλευρά σε περίπτωση νομικού ζητήματος. Όταν το ζήτημα είναι ποινικό, κατά κανόνα συνεργάζονται από την πλευρά του εισαγγελέα. Στην περίπτωση αυτή, η κάθε πλευρά – η υπεράσπιση ή η πολιτική αγωγή - μπορεί να βάζει δικούς της πραγματογνώμονες, να τους συμβουλεύεται και να προσπαθούνε από κοινού οι τεχνικοί να προσδιορίσουνε μία επιστημονική ορθότητα η οποία να είναι πλήρως αιτιολογημένη και αναμφισβήτητη.
Επίσης, θα αναφερθώ και στο γεγονός ότι οι πραγματογνώμονες δεν πληρώνονται σωστά για τον χρόνο, τον οποίο ξοδεύουν στην ουσία και μ’ αυτόν τον τρόπο, άθελά τους και προκειμένου να επιβιώσουν μπορεί να κάνουν κάτι βιαστικά και γρήγορα και να μην είναι εμπεριστατωμένη η πραγματογνωμοσύνη. Από την άλλη, θα πρέπει να αναφέρουμε και το γεγονός ότι ζούμε σε μία χώρα όπου έχει αποδειχθεί πλέον πως υπάρχουνε και στημένες πραγματογνωμοσύνες. Στο παραδικαστικό κύκλωμα που τάραξε την κοινωνία την ελληνική πριν λίγα χρόνια, υπήρχανε και στημένες πραγματογνωμοσύνες.
Κάποιες φορές βέβαια, συμβαίνει και το αντίθετο. Δηλαδή, προκειμένου να μην φανεί ότι ξεπερνάει τα κατεστημένα ένας πραγματογνώμονας, ακολουθεί πάγιες τακτικές, οι οποίες όμως δεν είναι επιστημονικές. Ακολουθεί τις πεπατημένες και αρνείται να κάνει μια πραγματική επιστημονική ανάλυση οπότε και πάλι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του.
Τέλος, θα αναφερθώ και σε πρακτικές συμβουλές για να πληρωθεί ένας επαγγελματίας».
Ανδρέας Γεωργιάδης
«Η σημερινή εκδήλωση ξεκίνησε με το σκεπτικό να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί πάνω στο πως πρέπει να συντάσσεται μια τεχνική πραγματογνωμοσύνη και τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Όπως γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός σχετικά με τις πραγματογνωμοσύνες και δεν υπάρχει συγκεκριμένο αντικείμενο. Μπορεί να υπάρχουν κάποια κοινά τεχνικά σημεία, αλλά κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή και διαφορετική. Επειδή λοιπόν, όλο και περισσότερος κόσμος ζητάει τεχνική πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ, παρουσιάστηκε η ανάγκη να μπουν τα πράγματα σε μία σειρά και γι’ αυτό τον λόγο οργανώθηκε και η σημερινή εκδήλωση: να αναφερθούμε στο πως πρέπει να συντάσσεται μια τεχνική πραγματογνωμοσύνη, να δούμε τι πρέπει να προσέχουμε, ποια λάθη να αποφεύγονται και ποια είναι τα λεπτά σημεία. Η σημερινή μου εισήγηση έχει τίτλο «Διαδικασία για την εκτέλεση πραγματογνωμοσυνών και οδηγίες σύνταξης πραγματογνωμοσυνών» όπου θα περιγραφεί η διαδικασία που τηρείται στο ΤΕΕ-Θράκης προκειμένου να οριστεί ο πραγματογνώμονας και να συνταχθεί μια πραγματογνωμοσύνη και θα αναλυθούν οι οδηγίες σύνταξής τους.
Οι πρώτες οδηγίες συντάχθηκαν το 1998 από τον Σταύρο Τσάγκο και τον νυν πρόεδρο τον Αργύρη Πλέσια και το 2009 το κεντρικό ΤΕΕ έστειλε τις δικές του οδηγίες. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει μία επικαιροποίηση των οδηγιών αυτών και πρέπει να σας πω ότι αυτές του 1998 σε πολλά σημεία είναι πληρέστερες σε σχέση με τις οδηγίες του 2009.
Στο ΤΕΕ-Θράκης υπάρχει Μόνιμη Επιτροπή πραγματογνωμοσυνών που λειτουργεί από το 2001, είναι επταμελής, αποτελείται από μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων και κάθε τριετία ανανεώνεται. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να ελέγχει την πραγματογνωμοσύνη ως προς την δομή και την πληρότητά της. Δεν υπεισέρχεται στα συμπεράσματα του πραγματογνώμονα, αλλά ελέγχει ώστε να είναι ένα σωστό κείμενο, τεχνικά τεκμηριωμένο και εμπεριστατωμένο που να απαντά κατά το δυνατόν στα ερωτήματα που τίθενται από τον αιτούντα την πραγματογνωμοσύνη. Επίσης, η Μόνιμη Επιτροπή είναι αυτή που επεξεργάστηκε και επικαιροποίησε τις οδηγίες σύμφωνα με τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, γνωμοδοτεί προς την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ-Θράκης για την αποδοχή ή τη διόρθωση της πραγματογνωμοσύνης που κατατίθεται και στη συνέχεια η Διοικούσα αποφασίζει για την αποδοχή της».